Ολοκληρώθηκαν οι «Μέρες Βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα – Ακούστε ξανά τις καλύτερες στιγμές

Ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, οι «Μέρες Βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε με αγάπη προς το βιβλίο και παρουσίασαν οι παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το Βιβλίο και τις Τέχνες oanagnostis.gr

Για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου, στο Δεύτερο παρουσιάστηκαν και δωρήθηκαν περισσότερα από 300 νέα βιβλία. Τις σελίδες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Δεύτερου, στο Facebook και στο Instagram,  επισκέφθηκαν 100.000 και πλέον άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 10.000, συμμετείχαν ενεργά στους διαγωνισμούς και στις δωροθεσίες νέων τίτλων, που υλοποίησε το Δεύτερο με τη συνεργασία εκδοτικών οίκων.

Νέα μυθιστορήματα, αποκαλυπτικά ιστορικά δοκίμια, συναρπαστικές βιογραφίες, ποίηση, βιβλία που έγιναν ταινίες, παιδική λογοτεχνία, noir λογοτεχνία, μουσική (και μουσικοί), καθώς, επίσης, βιβλίο, δημιουργική ανάγνωση, ειδικές εκδόσεις, ebooks, βιβλιοθήκες και αρχεία, μεταφράσεις, βιβλίο και δημοσιογραφία, αλλά και ειδικά θέματα όπως η επίδραση της πανδημίας στην αναγνωστική συμπεριφορά και στις πωλήσεις των βιβλίων, ήταν μερικές από τις θεματικές που προσεγγίστηκαν

Στις εκπομπές του Δεύτερου φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 100 συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί και άνθρωποι του χώρου των εκδόσεων.

Ο Γιάννης Μπασκόζος, ο Νίκος Μπακουνάκης, η Βαρβάρα Ρούσσου, η Μαρία Τοπάλη, η Βάσια Τζανακάρη, η Μαρία Μανωλέλη, ο Νίκος Δαβέττας, ο Γιάννης Παντελάκης, η Κυριακή Μπειόγλου, ο Παντελής Μπουκάλας, ο Γιάννης Τριάντης, ο Γιάννης Καλπούζος, η Ιωάννα Κλειάσιου, η Κατερίνα Ζαμπέτα, ο Βασίλης Μαλισιόβας, η Νάντια Δρακούλα, η Γιώτα Κριτσέλη, ο Μάρκος Κρητικός, ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο Κώστας Κυριακόπουλος, ο Γιάννης Ράγκος, ο Κώστας Καλφόπουλος, ο Αριστοτέλης Σαΐνης, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Νίκος Βατόπουλος, η Μαρίζα Ντεκάστρο, η Ελένη Σβορώνου, η Κατερίνα Φρουζάκη, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, η Κατερίνα Σχινά, η Μαρία Παπαδήμα, ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Παρασκευάς Καρασούλος, η Ελισάβετ Κοτζιά είναι μερικοί από τους ανθρώπους που με τον λόγο τους συνέδραμαν στην προσπάθεια να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη για το βιβλίο και την αναγνωστική απόλαυση, και στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”!

Στιγμές που ξεχώρισαν στη δράση αυτή είναι το «Δίλεπτο του Συγγραφέα» που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Δημήτρης Μεϊδάνης και στο οποίο αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς μίλησαν για το πρόσφατο βιβλίο τους. Μίμης ΑνδρουλάκηςΒασίλης Βασιλικός, Λένα ΔιβάνηΔημήτρης ΣωτάκηςΓιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Μάκης Τσίτας, Ρέα Γαλανάκη, Αλκυόνη Παπαδάκη, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Μάρω Δούκα, Στέφανος Δάνδολος, Ισίδωρος Ζουργός.

Ιδιαίτερη στιγμή για τις «Μέρες Βιβλίου» υπήρξε η συζήτηση του Δημήτρη Μεϊδάνη με τον Τίτο Πατρίκιο με αφορμή την ποιητική συλλογή του «Ο δρόμος και πάλι».

Με ενδιαφέρον ακούσαμε την συζήτηση της Έλενας Διάκου με τη μεταφράστρια και κριτικό λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και τη Μαρία Παπαδήμα που εισήγαγε τον Πεσόα στα ελληνικά γράμματα.

Ο Νίκος Βατόπουλος στη συζήτησή του με την Ελένη Γιαννοπούλου μας απέδειξε ότι η Αθήνα μπορεί ακόμα να εμπνέει!

Η Μαρία Κοζάκου στο «Τransistor» μίλησε με τον Γιάννη Ράγκο και τον Κώστα Καλφόπουλο για τη noir λογοτεχνία που τελικά δεν είναι μόνο το «αστυνομικό μυθιστόρημα.

Τέλος, ο Μιχάλης Γελασάκης έκλεισε τις «Μέρες Βιβλίου» με μία συζήτηση με τον Γιάννη Μπασκόζο δημιουργό του ηλεκτρονικού περιοδικού για το Βιβλίο και τις Τέχνες oanagnostis.gr για την κατάσταση του βιβλίου σήμερα, για τις εκδόσεις που έχουν περισσότερη ζήτηση, για το αναγνωστικό κοινό, για τα κλειστά βιβλιοπωλεία.

Μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις εκπομπές από τις «Μέρες Βιβλίου» στο webradio του Δεύτερου.

Ακούσαμε, διαβάσαμε και μοιραστήκαμε, γνωρίσαμε και δωρίσαμε. Οι «Μέρες βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 μπορεί να έληξαν ημερολογιακά, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται!

 

«Μέρες Βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #meresvivliou #ΜέρεςΒιβλίου

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

Μοιράσου το άρθρο!