Πρώτο Πρόγραμμα – Αφύλαχτη Διάβαση «Το ποδήλατο και το λεπίδι» 16.02.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Το ποδήλατο και το λεπίδι»

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την πρώτη δολοφονία στην Ελλάδα με αναγνωρισμένο ρατσιστικό κίνητρο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο  16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Ξημερώματα 17ης Ιανουαρίου 2013. Ένας 27χρονος οικονομικός μετανάστης δολοφονείται στα Πετράλωνα. Είναι ο Λουκμάν Σαχζάτ, ο οποίος λίγο μετά τις 2 τα μεσάνυχτα κινούταν με το ποδήλατό του από μία δυτική συνοικία της Αθήνας προς μία περιοχή πλησίον του κέντρου, προκειμένου να φτάσει στη δουλειά του. Λίγες ώρες αργότερα, οι δράστες της δολοφονίας θα συλληφθούν και θα παραδεχθούν την πράξη τους. Παρότι, οι πρώτες μαρτυρίες, οι αρχικές έρευνες και τα ευρήματα ταυτοποιούν τη δολοφονία με τον ακροδεξιό χώρο και με την πρακτική των ταγμάτων εφόδου, θα κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι μέχρι η δολοφονία να αναγνωριστεί ως η πρώτη δολοφονία στην Ελλάδα με ρατσιστικό κίνητρο στον πυρήνα της υπόθεσης.

Έξι χρόνια αργότερα η «Αφύλαχτη Διάβαση» υλοποιεί ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Λουκμάν Σαχζάτ, το οποίο θα μεταδοθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στη συγκλονιστική μαρτυρία του Καντάμ Χουσεΐν Σαχζάτ,πατέρα του θύματος, ο οποίος θα βρίσκεται στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μαζί του, ένας στενός φίλος του Λουκμάν Σαχζάτ, ο εκπρόσωπος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα και ο δικηγόρος της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί απόσπασμα από τη συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας του θύματος Σούκραν Μπίμπι Σαχζάτ.

Ποιος ήταν ο Λουκμάν Σαχζάτ, ποιο ήταν το χωριό του στο Πακιστάν, πώς έφτασε στην Ελλάδα, τι έλεγε στους γονείς του ενόσω βρισκόταν στην Αθήνα, τι εκμυστηρευόταν στους φίλους του; Κι ακόμη, η κρίσιμη έκθεση του τότε Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Νιλς Μούιζνεκς, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Σαχζάτ, η αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος από τον Τύπο, η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας και η καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας πριν και μετά τη δολοφονία του 27χρονου οικονομικού μετανάστη, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Το ποδήλατο και το λεπίδι»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:  http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!