Πρώτο Πρόγραμμα – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» 02 & 03.05.2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»

Ζωτικής σημασίας ζητήματα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και σημαντικοί καλεσμένοι παρελαύνουν από τα μικρόφωνα της εκπομπής «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, το Σάββατο 2 Μαΐου και την Κυριακή 3 Μαΐου 2020, στις 11:00.

Σάββατο 2 Mαΐου 2020, ώρα 11:00-12:00
«Η χρήση της γενετικής επιστήμης στην αντιμετώπιση του SarsCoV-2.
Η επιτυχής διαχείριση  της πανδημίας στην Πορτογαλία»

Το Σάββατο 2 Μαΐου στο πρώτο μέρος της εκπομπής αναλύεται η χρήση της γενετικής έρευνας στη γενικότερη κατανόηση των ιών και ειδικότερα του Sars-CoV-2. Καλεσμένος είναι ο Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Σ. Αντωναράκης, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, είναι εκείνος που, μαζί με συνεργάτες του, χαρτογράφησε πριν από μερικά χρόνια την ακολουθία του χρωμοσώματος 21 που ευθύνεται για το σύνδρομο Down.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής εξετάζεται η εξέλιξη της πανδημίας στην Πορτογαλία, μία χώρα η οποία σε γενικές γραμμές και παρά τη γειτνίαση με τη βαριά πληγείσα Ισπανία, κατάφερε να συγκρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και απωλειών σε χαμηλά επίπεδα. Σχετική συνομιλία θα έχει ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος με τον Ηλία Σουκιάζη, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, που είναι το αρχαιότερο της Πορτογαλίας.

Κυριακή 3 Mαΐου 2020, ώρα 11:00-12:00
«Η ιατρική της αντιμετώπισης κρίσεων – Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό την επίδραση της πανδημίας»

Την Κυριακή 3 Μαΐου το πρώτο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο πώς οφείλει να λειτουργεί η ιατρική επιστήμη σε συνθήκες κρίσης και το κατά πόσο τα συστήματα Υγείας πρέπει να ανασχεδιαστούν μετά την εμπειρία της πανδημίας. Καλεσμένος είναι ο Μάνος Πικουλής, καθηγητής Χειρουργικής και υπεύθυνος του ιδιαίτερα πετυχημένου και καταξιωμένου διεθνώς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διαχείρισης Καταστροφών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η επίπτωση της πανδημίας στις γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι το θέμα που εξετάζεται στο δεύτερο μέρος της εκπομπής. Με προσκεκλημένο τον Άγγελο Συρίγο, βουλευτή και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, στη Ν.Α. Μεσόγειο και ως προς την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και την αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της Λιβύης.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Σημ. Η εκπομπή  μετά τη μετάδοση αναρτάται στο ert.gr>webradio>protoprogramma για εν συνεχεία ακρόαση ως podcasting.

Info

Σάββατο 2 Μαΐου & Κυριακή 3 Μαΐου 2020, ώρα 11:00-12:00

«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Μοιράσου το άρθρο!