Σε λειτουργία από 04/09 το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας

 

Από τις 04/09 ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στη γειτονιά του Μεταξουργείου, το οποίο έχει ως στόχο την αποτελεσματική προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών.

Το Κέντρο πρόκειται για έναν έναν αυτόνομο χώρο επί της οδού Μαίζωνος 45, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε αφενός να παρέχεται η δέουσα υποστήριξη και προστασία σε κάθε επαφή των θυμάτων με τους φορείς -κατά την οποία τα παιδιά αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευαισθησία- και αφετέρου να διευκολύνεται η πρόσβαση των παιδιών και των οικογενειών τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών

Το Κέντρο Υποστήριξης στελεχώνεται από δέκα κοινωνικούς λειτουργούς, τρεις παιδοψυχολόγους καθώς και την επικεφαλής του Κέντρου -εξειδικευμένοι στην παιδική προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Στόχος αυτής της δυναμικής στελέχωσης είναι όχι μόνο να επιτυγχάνεται η διαχείριση του μέγιστου αριθμού περιστατικών, αλλά και οι υποθέσεις που φτάνουν στο Κέντρο να μπορούν να προχωρούν άμεσα στα επόμενα στάδια.

 

 

Επιτάχυνση της ολιστικής προσέγγισης 

Πρακτικά, μέσω του Κέντρου διαμορφώνεται ένα περιβάλλον με έμφαση στα δικαιώματα των θυμάτων, διευκολύνεται η προσβασιμότητα  στις αρμόδιες υπηρεσίες, ελαχιστοποιείται σημαντικά ο χρόνος αναμονής για την ανάληψη των υποθέσεων και παράλληλα ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης και την ενδυνάμωση των θυμάτων.

Δράσεις στα σχολεία

Απώτερος στόχος της λειτουργίας του νέου αυτού Κέντρου είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά. Καθώς ο ρόλος του σχολείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αναγνώρισης ανάλογων περιστατικών, η εξειδικευμένη ομάδα του Κέντρου θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό δράσεων ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση περιπτώσεων οι οποίες γίνονται αντιληπτές στο σχολικό περιβάλλον.

 

Μοιράσου το άρθρο!