«Sleep» – Ένα νανούρισμα για έναν φρενήρη κόσμο στο Τρίτο Πρόγραμμα

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Sleep» του Max Richter

Νανούρισμα για έναν φρενήρη κόσμο 

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, στις 23:00

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε συνεργασία με την ΕΒU  και το BBC, τη Μεγάλη  Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 στις 23:00, παρουσιάζει το μουσικό έργο του Max Richter «Sleep», ένα νανούρισμα για έναν φρενήρη κόσμο.

Πρόκειται για μια μουσική  σύνθεση διάρκειας 8 ωρών που παρουσιάστηκε σε ζωντανή μετάδοση στο Radio 3 του BBC από τα μεσάνυχτα της 26ης εώς τις 8 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2015.

Τη νύχτα εκείνη, ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο και στα ηλεκτρονικά εφέ, μαζί με τη σοπράνο Grace Davidson και πέντε μουσικούς εγχόρδων, παρουσίασαν το έργο στην αίθουσα ανάγνωσης της Wellcome Library, ενός ιδρύματος του Λονδίνου αφιερωμένου στη μελέτη του ιατρικού ιστορικού, σ’ ένα ακροατήριο περίπου είκοσι ατόμων που μπορούσε να ξαπλώνει σε κρεβάτια εκστρατείας κατά τη διάρκεια της παράστασης, συμμετέχοντας σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια έως ότου ο Max Richter ολοκληρώσει  το «Sleep» σε συνεργασία με τον David Eagleman, διάσημο Αμερικανό νευροεπιστήμονα, ειδικό σε θέματα ύπνου.

Σκοπός του συνθέτη ήταν να βοηθήσει με τη συγκεκριμένη μουσική σύνθεση στην κατανόηση της φύσης του ύπνου και να σιγουρευτεί ότι οι κυκλικοί ρυθμοί δεν προκαλούν έκπληξη και διέγερση, αλλά αντιθέτως καταπραΰνουν και καθησυχάζουν. Το έργο επιδιώκει να εξετάσει τη σχέση μουσικής με το υποσυνείδητο: οι ακροατές, αντί να συγκεντρώνονται αποκλειστικά στη μουσική, ενθαρρύνονται να τη βιώσουν σε κατάσταση ύπνου.

Αρχικά ο Max Richter δεν είχε στόχο να κάνει τους ανθρώπους  να κοιμούνται, αλλά να τους βοηθήσει να επιβραδύνουν το ρυθμό ζωής τους.

Ο συνθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη σύνθεση, ενταγμένη στο σημερινό πλαίσιο: «Πριν από πέντε χρόνια έγραψα το “Sleep” ως πρόσκληση για παύση από την πολυάσχολη ζωή μας. Σήμερα, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια αναπάντεχη και ανεπιθύμητη παύση. Και μοιάζει δύσκολο να προσαρμοστούμε σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, που φέρνει καθημερινά νέα αναστάτωση, ανησυχία και ταλαιπωρία, τόσο στις ευρύτερες κοινότητες που ζούμε όσο και σ’ αυτούς που αγαπάμε  -και φυσικά και σε μας τους ίδιους».

Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, η τέχνη των ήχων, ίσως πιο πολύτιμη από ποτέ, διατηρεί αυτή τη μαγική ικανότητα: να κρατήσει το ηθικό μας ψηλά, να μας φέρει τον έναν πιο κοντά στον άλλον, ακόμη κι όταν αυτό είναι σωματικά δύσκολο.

Έτσι, το BBC και η EBU προσφέρουν την ηχογράφηση του «Sleep», ως μια μουσική που θα μας ενώσει κατά τη διάρκεια αυτής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μια μουσική που θα μεταδοθεί σε ολόκληρη την υφήλιο, ως «νανούρισμα για έναν φρενήρη κόσμο».

Από την παγκόσμια πρεμιέρα το 2015 στο Radio 3 του BBC, το «Sleep» έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με συναυλίες στο Παρίσι, το Λος Άντζελες και το Σίδνεϊ. Η ραδιοφωνική μετάδοση του έργου έχει κατακτήσει δύο παγκόσμια ρεκόρ Guinness: της μεγαλύτερης εκπομπής ενός μουσικού κομματιού και της μεγαλύτερης εκπομπής ζωντανής μουσικής.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα για μία μοναδική ακουστική εμπειρία και ταυτόχρονα στη σελίδα του Τρίτου στο Facebook  (Τρίτο Πρόγραμμα 90,9) στην ανάρτηση για το «Sleep» στείλτε μας τη δική σας εμπειρία.

 

Μοιράσου το άρθρο!