Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην ΕΡΤ

Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ για μία από τις σημαντικότερες περιόδους της χώρας

Με την παραγωγή και προβολή τεσσάρων σπουδαίων σειρών με ιστορικά ντοκιμαντέρ η ΕΡΤ θα εισφέρει στον εορτασμό του εθνικού ορόσημου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την εθνική παλιγγενεσία.

Στον κύκλο των τεσσάρων σειρών με τη συμβολή της εικόνας, των σύγχρονων τεχνικών μέσων και του πλουραλιστικού επιστημονικού λόγου, θα αναδειχθεί η μεγάλη εικόνα της Επανάστασης που οδήγησε στην αναγέννηση του έθνους. Οι φωτεινές πλευρές της, ο φιλελληνισμός σε Ευρώπη και Αμερική, οι μεγάλοι ευεργέτες, η δύσκολη περίοδος του εμφυλίου, αλλά και τα ίχνη που άφησε και συναντώνται ιδιαίτερα στα ιστορικά τοπόσημα του ’21, στους ήχους, στις μουσικές και τις παραδόσεις μας.

Φιλοδοξία της ΕΡΤ με τον κύκλο των ιστορικών ντοκιμαντέρ, είναι να ρίξει φως στο χθες, αλλά και να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Οι τέσσερις σειρές που θα προβληθούν από τη δημόσια τηλεόραση είναι οι εξής:

«1821, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων που με βασικό άξονα την Ελληνική Επανάσταση, φωτίζουν σπουδαία κεφάλαια της περιόδου, όπως τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις συνθήκες που επικρατούσαν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του φιλελληνισμού, τη Φιλική Εταιρεία, το οικονομικό κλίμα, τον εμφύλιο σπαραγμό εν μέσω του απελευθερωτικού αγώνα, τον ένοπλο αγώνα, τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και την καθημερινή ζωή, τη ζωή των γυναικών, την Τέχνη κ.ά.

«ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΟΥ ’21»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων που ιχνηλατούν τα αποτυπώματα που έχει αφήσει η Επανάσταση στους τόπους οι οποίοι συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους. Ο στόχος είναι κυρίως μέσα από την εικόνα, αλλά και με τη συνδρομή του λόγου, να αναπαραχθούν οι κορυφαίες στιγμές που συνέβαλαν στη νικηφόρα κατάληξη. Για την επίτευξη του εγχειρήματος επιστρατεύτηκαν νέα τεχνικά μέσα, όπως η φωτογραμμετρία, σκίτσα που θα μετατρέπονται σε ανιμάτικ, αλλά και άλλα μέσα. Μέσα από διηγήσεις ανθρώπων, οι οποίοι ζουν στους ίδιους τόπους, καταγράφεται ο απόηχος που άφησαν τα ιστορικά γεγονότα. Καταγράφονται επίσης οι ήχοι, οι μουσικές, αλλά και οι παραδόσεις που δημιουργήθηκαν με έναυσμα τον ξεσηκωμό του Γένους, αλλά και διατηρήθηκαν και έγιναν μέρος της λαογραφίας και της τοπικής παράδοσης.

«1821 ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ»

Πρόκειται για σειρά  ντοκιμαντέρ 11 επεισοδίων που αναδεικνύουν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, το ιδεολογικό της περιεχόμενο και την απήχησή του μέσω του φιλελληνικού κινήματος, στις ΗΠΑ. Θεματικό άξονα θα αποτελέσει και  η περίπτωση των ορφανών Ελληνόπουλων που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 σε διάφορες αμερικανικές πόλεις, ανατράφηκαν με φροντίδα και έλαβαν εξαιρετική μόρφωση, ενώ μεγαλώνοντας είχαν μια λαμπρή σταδιοδρομία.

Πρόκειται για μία εν πολλοίς αδιερεύνητη υπόθεση με βαθύτατο ανθρωπιστικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες.  Αναδεικνύεται επίσης, το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, καθώς και η συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

«1821»

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων που παρουσιάζουν τα 200 χρόνια Ιστορίας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σε συνεργασία με τους κύριους φορείς της χώρας που ασχολούνται με την Ιστορία, όπως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το «1821» βασίζεται στον πλουραλισμό των ιστορικών αντιλήψεων και τον τρόπο θέασης του παρελθόντος. Αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές, αλλά και τους ανώνυμους ανθρώπους που επηρεάστηκαν στη μακρά διάρκεια των 200 ετών από την Επανάσταση έως σήμερα. Η σειρά ανιχνεύει το σήμερα και το χθες, προκειμένου να γίνει κατανοητό το παρόν και να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Μοιράσου το άρθρο!