«Βυζιά» – Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ για τον καρκίνο του μαστού στην ΕΡΤ2 25.05.2020

«Βυζιά»

Ημερομηνία μετάδοσης:  Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στις 00:50

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.

Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης.

Ιδέα και έρευνα: Λιόπη Αμπατζή (κοινωνική ανθρωπολόγος).

Σενάριο: Ανιές Σκλάβου, Λιόπη Αμπατζή.

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Γληγόρης.

Παραγωγή: Tatakis AV Productions.

Διάρκεια: 55΄

 

Γυναικείο στήθος… Υπάρχουν πολλές λέξεις, οι οποίες περιγράφουν το μέρος του σώματος της γυναίκας που καθορίζει το φύλο της, τρέφει τα παιδιά της, εμπνέει τον έρωτα, που νοσεί…

Ιστορίες γλυκιές, ιστορίες πικρές. Με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες έρωτα, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές. Τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε, αλλά σπάνια όμως τις ακούμε.

Στο ντοκιμαντέρ, γυναίκες και άντρες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές τους ιστορίες, που αφορούν στο στήθος. Μικρές ιστορίες που όλοι τις ζούμε καθημερινά, αλλά δεν τις εκφράζουμε γιατί νιώθουμε άβολα να μιλάμε γι’ αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

Η μεγάλη ιστορία, ο καρκίνος του στήθους. Μία γυναίκα μιλάει γι’ αυτόν, για τις αλλαγές στη ζωή της, τις στιγμές αδυναμίας, τους φόβους, τις ελπίδες της αλλά και τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται για να τον αντιμετωπίσει.

Τα βυζιά μιλάνε κι αυτά. Μιλάνε για ό,τι τα απασχολεί, τι τους αρέσει, τι τα πληγώνει. Μας προτρέπουν να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τους φόβους και τις ελπίδες μας.

 

 

 

 

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το γυναικείο στήθος, τη σημασία του, τους συμβολισμούς του, τις χαρές και τις λύπες που μπορεί να προσφέρει και κεντρικός άξονάς του είναι ο καρκίνος του μαστού. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να παροτρύνει τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, για τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης.

 

 

 

 

 

 

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2017 με θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς. Βραβεύτηκε με Τιμητική Διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα (Docfest 2017).
Τον Ιούλιο του 2017 ήταν ένα από τα 6 φιναλίστ διεθνή ντοκιμαντέρ, στο 1ο Life Art Media Festival που έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συμμετείχε επίσης, στο Medimed Market Festival στην Ισπανία (Βαρκελώνη 2017), στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2017, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2018 & στο 3ο Hellas Filmbox στο Βερολίνο το 2018.

Μοιράσου το άρθρο!