Ανεργία-Αστεγία-Κατάρτιση-Εργασία… ειδήσεις από το ertnews.gr

Άστεγοι

Θεσσαλονίκη: Ένα φιλόξενο σπίτι και μία ζεστή αγκαλιά για 70 άστεγους

Ένα φιλόξενο σπίτι αλλά και μία αξιοπρεπή εργασία για 70 άστεγους συμπολίτες μας, εξασφαλίζει το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Άρσις και την Praksis. Όλοι τους παλεύουν, κάποιοι πρώην εξαρτημένοι από ουσίες ή πρώην άστεγοι, από μικρή ηλικία, για να φέρουν σε πέρας μία ζωή γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Τώρα, έχουν κάλυψη μισθού και κάλυψη ενοικίου. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες και υπνωτήρια, καθώς και οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και χρειάζονται βοήθεια.

 

Συνάντηση Ξενώνα Αστέγων Δήμου Βόλου – ΚΠΑ2

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών του Ξενώνα Αστέγων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και της προϊσταμένης ΚΠΑ2 Βόλου κ. Κοντογιάννη, στο πλαίσιο δικτύωσης των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη και στόχο έχουν την επαγγελματική αποκατάσταση και επανένταξη των ανέργων πολιτών του ΒόλουΠεριεχόμενο της συζήτησης αποτέλεσε η διαδικασία που συνίσταται να ακολουθείται από τους εγγεγραμμένους πολίτες στον ΔΥΠΑ, ώστε να λάβουν υπηρεσίες από τους εργασιακούς συμβούλους, να συσταθεί το ατομικό σχέδιο δράσης και να υποστηριχθούν στην αναζήτηση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκε η καλή πρακτική συνεργασίας των δυο υπηρεσιών με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση των φιλοξενούμενων του ξενώνα.

Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ξενώνα Αστέγων, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στο 2421091614 είτε στο email: xenonas.astegon@gmail.com. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 με 17:00.

 

 

 

 

Επαγγελματική κατάρτιση – υποτροφίες

Αιτήσεις για εισαγωγή 1.185 εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης

Ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιουλίου η υποβολή των αιτήσεων για την εισαγωγή 1.185 εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων των τουριστικών κλάδων, στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, για την εκπαιδευτική περίοδο 2022-2023.

Τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης συνιστούν προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία δεν εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση και οδηγούν στην απόκτηση αδιαβάθμητων τίτλων σπουδών.

 • Απευθύνονται σε εργαζομένους και πρόσκαιρα ανέργους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι δεν κατέχουν τίτλους σπουδών τουριστικής εκπαίδευσης.
 • Τα προγράμματα είναι δωρεάν και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική.

Οι αιτήσεις αφορούν:

 • 48 τμήματα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αιδηψό, Κατερίνη, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόρεια και Νότια Κέρκυρα, ‘Αγιο Νικόλαο, Λουτράκι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πύργο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο και
 • 6 ειδικότητες:
  (α) Υπηρεσία Υποδοχής,
  (β) Επισιτισμός,
  (γ) Μαγειρική τέχνη,
  (γ) Ζαχαροπλαστική τέχνη,
  (ε) Οροφοκομία και
  (στ) Στέλεχος Λουτροθεραπείας/ Θαλασσοθεραπείας, η οποία παρέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης.
 • Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι υποβάλουν την αίτησή τους, ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα mintour.edu.gr από σήμερα Τρίτη 19.07.2022 έως και τη Δευτέρα 01.08.2022 μέχρι το τέλος της ημέρας.

 

 

Χορήγηση  Υποτροφιών για σπουδές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οι υποτροφίες που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα δοθούν με κοινωνικοοικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια (επίδοση στο Λύκειο) για οποιαδήποτε ειδικότητα/πρόγραμμα σπουδών ενδιαφέρονται οι δικαιούχοι μεταξύ των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τους φορείς.

Όλη η προκήρυξη, οι σχετικές πληροφορίες και η αίτηση συμμετοχής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υπάρχουν αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessaly.gov.gr   (στην αρχική σελίδα  Ενημέρωση – Ανακοινώσεις). Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον κ. Μιχάλη Σακελάρη ηλεκτρονικά (m.sakelaris@thessaly.gov.gr) καθώς και στο τηλέφωνο 2413 506381.

 

 

 

Τροφή για σκέψη…

Ροδόπη: Στα χωριά της μπάμιας

Μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ κόπο, αλλά αφήνει καλοκαιρινό εισόδημα η ενασχόληση με την παραγωγή της μπάμιας, μια ενασχόληση που έχει ριζώσει για τα καλά στη γη της Ροδόπης. Έτσι, πριν το χάραμα με τη δροσιά, αλλά και αργά το απόγευμα μέχρι και πριν τη δύση του ηλίου, γυναίκες και άνδρες στα χωριά της μπάμιας δεν σηκώνουν κεφάλι από το απαιτητικό φυτό. Στρέμματα ολόκληρα περνιούνται ρίζα τη ρίζα, φυτό το φυτό ξανά και ξανά για δύο και τρεις μήνες καθημερινά…

…αυξημένη ζήτηση αλλά και μειωμένα χέρια λόγω της μετανάστευσης.

 

 

 

Η Ελλάδα ξέμεινε από εργατικά χέρια στην καλλιέργεια γης

Σοβαρές αρρυθμίες προκαλεί και φέτος στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης νωπών φρούτων η έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ μεγάλα. Αν και τα μεροκάματα ξεπερνούν πλέον τα 30 ευρώ, οι εργάτες γης προτιμούν άλλους επαγγελματικούς προορισμούς. Εξίσου δυσεύρετο είναι το εργατικό δυναμικό και στο δευτερογενή τομέα, όπου οι ανάγκες εντός του καλοκαιριού είναι πολύ μεγάλες. Έμπειρα χέρια, αλλού λιγότερα και αλλού περισσότερα, λείπουν από διαλογητήρια, συσκευαστήρια και τις βιομηχανίες κομπόστας. Για να λυθεί το πρόβλημα αγρότες και μεταποιητές ζητούν να γίνει πιο ελκυστικό το θεσμικό πλαίσιο για τους μετακλητούς εργάτες και να δοθούν κίνητρα ώστε να επιλέξουν και Έλληνες να εργαστούν στο χώρο.

 

 

«Πράσινος Αγροτουρισμός»: Υπερκαλύφθηκε η δημόσια δαπάνη των 49 εκατ. ευρώ

Υπερκαλύφθηκε η δημόσια δαπάνη, ύψους 49 εκατ. ευρώ, που αφορά το υποέργο του «Πράσινου Αγροτουρισμού», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 • Συνολικά, από τις 19 Ιουλίου, όταν άνοιξε η πλατφόρμα, υποβλήθηκαν ογδόντα επτά Επενδυτικά Σχέδια.

Σημειώνεται, ότι ο «Πράσινος Αγροτουρισμός» υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

 

Έλληνες «conquistadores» στην Αργεντινή με «όπλο» το Mantecol

Σε ελληνικά χέρια πέρασε ή καλύτερα επέστρεψε η El Mantecol που είναι μία σημαντική εταιρία στην Αργεντινή στον τομέα των προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Άλλωστε το Mantecol είναι γλύκισμα. Πάνε χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες που ο Μιγκέλ Νομικός Γεωργαλόςγεννημένος στη Χίο, έφτασε μέχρι την Πολωνία να μάθει το εμπόριο ζαχαροπλαστικής, αλλά το βαθύ σκοτάδι του ναζισμού, τον ανάγκασε να φύγει από τη χώρα το 1939 μετά τη γερμανική εισβολή και να φτάσει στο νότιο ημισφαίριο και την Αργεντινή.

Έτσι ξεκίνησε το 1940 το Mantecol που είναι περίπου ο δικός μας χαλβάς, με τον δραστήριο Χιώτη να το πουλάει στο δρόμο και πόρτα – πόρτα.

«Όπλο» του ένα μπρούτζινο τσουκάλι που έχουν ακόμα τα εγγόνια του και ήταν αρκετό για να αλέσει τους ξηρούς καρπούς και να ενσωματώσει την καραμέλα και το ασπράδι του αυγού που συνθέτουν ακόμα και σήμερα τη φόρμουλα Mantecol.

 

 

 

Κομοτηνή: Εκατό παραγωγοί δημιουργούν επισκέψιμα κτήματα και μεταποιούν τα προϊόντα τους

Αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικού γραφείου για την στήριξη των νέων παραγωγών που θέλουν να μεταποιήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα που παράγουν, θέτουν οι εκπρόσωποι εκατό και πλέον παραγωγών σε Ξάνθη και Ροδόπη. Όπως σημειώνουν «ακόμη και σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, η ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση από ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη».

Νέοι σε ηλικία, αλλά και λίγο μεγαλύτεροι που παράγουν: ακτινίδια, καρύδια, ντομάτες, μαρμελάδες, μέλι, ελαιόλαδο, χυμό ροδιού και γλυκά του κουταλιού. Δένδρο-καλλιεργητές, μελισσοκόμοι και παραδοσιακοί αγρότες που δημιουργούν τους δικούς τους επισκέψιμους χώρους στα κτήματά τους, τόσο στη Ροδόπη, όπως έχουν κάνει φραουλοπαραγωγοί και καλλιεργητές αρωματικών φυτών, όσο και στην Ξάνθη, όπως έχουν κάνει ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί και μελισσοκόμοι. Σε μια προσπάθεια γνωριμίας του κοινού της περιοχής με το προϊόν τους.

Όσον αφορά στην προώθηση; Πάλι την αναλαμβάνουν οι ίδιοι, από πόρτα σε πόρτα θέλοντας έτσι να πετύχουν καλύτερη τιμή πώλησης σε μια εποχή που τα έξοδα καλλιέργειας έχουν διπλασιαστεί.

 

 

Σε λειτουργία το EUGO για τους Ευρωπαίους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα

Από σήμερα (22/07/22) βρίσκεται σε λειτουργία η Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης – EUGO (eugo.gov.gr), μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα μας, καθώς αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα είτε μέσω φυσικής εγκατάστασης, είτε διασυνοριακά.

Ειδικότερα, θα μπορούν να ενημερωθούν για:

• τις σχετικές διαδικασίες,

• τους αρμόδιους φορείς,

• το κόστος διεκπεραίωσης της διαδικασίας,

• τη σχετική κείμενη νομοθεσία και

• την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με την υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Στην πύλη EUGO όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα επικαιροποιούνται διαρκώς μέσω της διασύνδεσής του με το Πληροφοριακό Σύστημα του «Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών – Μίτος». Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για παροχή υπηρεσιών.

 

 

 

Για όσους εργάζονται: Αναγνώριση της κοινωνικής αξίας του άγχους.

Γιατί οι εργοδότες συμπαθούν τους αγχωμένους εργαζομένους

Ο Τζέιμι Γουαϊτχάους, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως τα ορατά σημάδια του στρες είναι συχνά ελκυστικά, δημιουργώντας στους άλλους την προδιάθεση να μας συμπαθήσουν και να μας συμπεριφερθούν φιλικά. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε τόσο πολύ να φαινόμαστε ψύχραιμοι.

Πιθανόν τα σημάδια του άγχους, αυτές οι συμπεριφορές να βοηθούν στην εξισορρόπηση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων εντός της ομάδας. Οι ομάδες πρωτευόντων διακρίνονται συχνά από περίπλοκες σχέσεις, με συμμαχίες και καθιερωμένες ιεραρχίες. Μια συνάντηση με ένα δυνητικά εχθρικό άτομο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους. Οι «ανακατευθυνόμενες» συμπεριφορές ίσως λειτουργούν ως ανεπαίσθητη ένδειξη της δυσφορίας που νιώθουν και μειώνει τον κίνδυνο μιας αχρείαστης αντιπαράθεσης. Για το άτομο που βρίσκεται πιο ψηλά στην ιεραρχία, ίσως χρειάζεται να «κόψει τον αέρα» στους πιο αναιδείς αντίπαλους του και όχι σ’ εκείνους που είναι αγχωμένοι

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!