Δεκάλογος για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη διατροφή μας

Προσέχουμε το περιβάλλον, προσέχουμε την υγεία μας

Παρακάτω θα βρείτε 10 εύκολους τρόπους για να μείωσουμε το περιβαλλοντικό αποτυπώμα από τη διατροφή μας

1. Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα του βοδινού. Το βοδινό κρέας, λόγω της φυσιολογίας των συγκεκριμένων ζώων, έχει σημαντικό ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα.
2. Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Έτσι περιορίζουμε την κατανάλωση εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών καθώς και εκείνων τα οποία έχουν παραχθεί σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.
3. Περιορίζουμε τα τροφοχιλιόμετρα των τροφίμων που αγοράζουμε, προτιμώντας τα ντόπια προϊόντα.
4. Προγραμματίζουμε τι θα αγοράσουμε, τι θα μαγειρέψουμε, πόσο θα σερβίρουμε.
5. Αποφεύγουμε τη μακρά συντήρηση των τροφίμων στο σπίτι καθώς τα επαγγελματικά ψυγεία είναι πιο αποτελεσματικά.
6. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας για την προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων
7. Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες συσκευές για την κάθε διεργασία μαγειρέματος, π.χ. φριτέζα για τηγάνισμα και βραστήρα για τη θέρμανση του νερού.
8. Δεν πετάμε τρόφιμα, ιδιαίτερα μαγειρεμένα, επειδή έτσι πετάμε μαζί τους όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάστηκαν για να φτάσουν μέχρι το σπίτι μας.
9. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Περιέχουν πολύτιμες, από κάθε άποψη, πληροφορίες!
10. Περιορίζουμε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε τη χρήση των συσκευασιών τους.

*Ο δεκάλογος δημιουργήθηκε από τους Κωνσταντίνο Αμπελιώτη και Βασιλική Κωσταρέλλη, καθηγητές του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ευχαριστούμε την WWF για τη συνεργασία.

γράφει η Ζωή Παχούντη, ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!