Διαβάστε στο ertnews.gr για τα έξυπνα…παγκάκια που θα παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα στην Αττική

   Ένα καινοτόμο δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας αέρα που αποτελείται από έξυπνα… παγκάκια αναπτύσσεται στην Αττική, μέσα από το έργο Faircity, για το οποίο συνεργάζονται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών  και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

   Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν πέντε έξυπνα παγκάκια σε δήμους της Αττικής. Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη και το πρώτο πιλοτικό παγκάκι έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Η εγκατάσταση των υπόλοιπων τεσσάρων αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.

 

   Το έργο Faircity συνδυάζει την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε τοπικό επίπεδο με την ενημέρωση των πολιτών και την παροχή υπηρεσιών έξυπνης πόλης. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αττική και οι ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες οδηγούν συχνά σε υψηλά επίπεδα αέριας ρύπανσης. Οι σύγχρονες στρατηγικές για το περιβάλλον και την αειφορία έχουν θέσει νέους στόχους και τεχνικές για την παρακολούθηση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

 

   Στα έξυπνα παγκάκια έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα μέσα από τη συνεχή μέτρηση οκτώ ρύπων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου: σωματίδια PM 1, 2.5 και 10, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, όζον και διοξείδιο του θείου. Επίσης, στις δύο οθόνες που διαθέτουν, προβάλλονται πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για έκτακτα γεγονότα, αλλά και ενημερώσεις από τους δήμους, με στόχο την αλληλεπίδραση με τους πολίτες. Τέλος, τα παγκάκια περιλαμβάνουν πρίζες φόρτισης αμαξιδίων ΑΜΕΑ με τη βοήθεια δωρεάν εφαρμογής, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και πρίζες φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Τα παγκάκια είναι ενεργειακά αυτόνομα μέσω του ενσωματωμένου φωτοβολταϊκού.

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους ''έξυπνους μετρητές'' ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεταβείτε στο άρθρο του ertnews.gr«Έξυπνα παγκάκια» μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική

 

 

Μοιράσου το άρθρο!