Δύο χρόνια μετά… σεμινάρια, συνέδρια, φεστιβάλ, εκδηλώσεις, δράσεις, δραστηριότητες

Cubes of feta cheese on a plate

Μετά τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς για δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, όλες οι εκδηλώσεις που συνήθως φιλοξενούν πολύ κόσμο προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος άλλες δειλά με μια μίξη από δια ζώσης έως και διαδικτυακή συμμετοχή και άλλες αποκλειστικά δια ζώσης από συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια, δράσεις, δραστηριότητες, εκδηλώσεις έως φεστιβάλ, εκθέσεις, εμπειρίες, γιορτές και πανηγύρια προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

Ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος με μερικά από όσα έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν – καθώς προγραμματίστηκαν με την ευχή να μην τα ανακόψουν νέοι περιορισμοί. Μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί η κάθε γιορτή μετά την πανδημία. Όλες οι πολιτιστικές αυτές ειδήσεις είναι από το ertnews.gr και στον τίτλο τους μπορείτε να βρείτε το σύνδεσμο με το άρθρο εκτός και αν δηλωθεί κάτι διαφορετικό.

“Φέτα και Γαστρονο​μία, Ελασσόνα 2022”

Στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Γιορτή “Φέτα και Γαστρονομία” στην Ελασσόνα.

Τιμώμενα προϊόντα: Φέτα , Κρέας και Οίνος

Δήμος Ελασσόνας: ” Η φετινή Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα αφορά μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας…

 

Λέσβος – Μοναδική εμπειρία: Σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Ιουλίου οι περιηγήσεις με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.

Δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12.00 το μεσημέρι , με την επιφύλαξη των καιρικών συνθηκών.

Οι επισκέψεις στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης με το ειδικό σκάφος πραγματοποιούνται κατόπιν κράτησης θέσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434

 

Λέσβος: Αυτοάνοσα νοσήματα – Αόρατα Συμπτώματα και Αθέατες όψεις

Ημερίδα ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα με θέμα: «Αόρατα Συμπτώματα- Αθέατες όψεις» για τα αυτοάνοσα νοσήματα με έμφαση στην σκλήρυνση κατά πλάκας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου από τον Σύλλογο Πασχόντων και Φίλων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας «ΕΛΠΙΖΩ»  σε συνεργασία με τον Λεσβιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων ΗΩΣ.

– έγινε ήδη

 

Καλαμάτα: Σεμινάριο για το ελαιοτριβείο και την ποιότητα του ελαιολάδου

Σε συνέχεια σειράς επιτυχημένων σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Ελαίας Καλαμάτα, το επόμενο σεμινάριο 4 ωρών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (20 Ιουλίου) στις 09:30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΛΓΟ (Λακωνικής 87) στην Καλαμάτα και θα αφορά ορθές πρακτικές ελαιοποίησης στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

– έγινε ήδη

 

Διασχίζοντας τις πηγές του Αχέροντα

Οι Πηγές του Αχέροντα αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου (ΕΡΤ3 εκπομπή “ΩΡΑ ΘΕΡΙΝΗ”). Χαρακτηριστική δραστηριότητα στο σημείο είναι το rafting, σε μία όμορφη διαδρομή για μικρούς και μεγάλους. Η Πάργα, τα Σύβοτα, η Πρέβεζα, η Λευκάδα και η Ηγουμενίτσα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί γύρω από τις πηγές του Αχέροντα.

 

Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερo σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες με θέμα: «Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων», που πραγματοποίησε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Στο θεωρητικό μέρος, αναλύθηκε το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από τη χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως τη μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα. καθώς και οι επιρροές των σταμπωτών και η χρήση τους. Παράλληλα  παρουσιάστηκαν τα σχέδια, οι χρωστικές και ο τρόπος αποτύπωσης των μοτίβων και η σύνθεση των σταμπωτών. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναπτύχθηκε επίσης η  πορεία απόκτησης του συγκεκριμένου  μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Ακολούθησε το βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές. Οι συμμετέχουσες απέδειξαν ότι μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.

– έγινε ήδη

 

Η Λέσβος προορισμός για ορνιθοπαρατηρητές – Συμμετοχή στην Παγκόσμια Έκθεση Παρατήρησης Πουλιών

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στην Παγκόσμια Έκθεση Παρατήρησης Πουλιών Global Birdfair 2022 που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Ιουλίου στο Rutland της Αγγλίας.

Στόχος του Μουσείου ήταν μέσα από την έκθεση να παρουσιάσει τον πλούτο της ορνιθοπανίδας της Λέσβου και τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρσης, ο οποίος στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία.

– έγινε ήδη

 

Μυτιλήνη : Πολιτιστικός Ιούλιος με το «Κιρκινέτσι»

Τρεις εκδηλώσεις μέσα στον Ιούλιο από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης, «ζωντανεύουν» τα σοκάκια στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τα μνημεία, τις μνήμες και την ιστορία τους.

– έγινε ήδη αλλά… Ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι «το κιρκινέτσι» ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους και για τον Αύγουστο αλλά και για το Σεπτέμβριο.  Οι εκδηλώσεις αυτές, φέτος είναι αφιερωμένες στην επέτειο εθνικής μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

Μέχρι τις 15 Αυγούστου οι προτάσεις για το διεθνές εργαστήριο σεναριογράφων «Κουκουβάγια» στην Αθήνα

«Κουκουβάγια» (πενθήμερο εργαστηρίο που ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου 2022), το ετήσιο εργαστήριο που προσφέρει καθοδήγηση και ευκαιρία δικτύωσης για δέκα (10) επαγγελματίες του κινηματογράφου που ασχολούνται με τη συγγραφή σεναρίων κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών ταινιών. Το εργαστήριο, το οποίο διοργανώνουν η Πόλη της Αθήνας και το Athens Film Office, φιλοδοξεί να προσφέρει εργαλεία για να βοηθήσει τους σεναριογράφους να αναπτύξουν την καριέρα τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν προσχέδιο χωρίς παραγωγή ή συνεχιζόμενο έργο για ταινία ή τηλεοπτικό σενάριο που θα μπορούσε να προσαρμοστεί για γυρίσματα στην Ελλάδα. H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις  15 Αυγούστου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες: https://theowl.afo.events/

Επικοινωνία: info@athensfilmoffice. com

 

«Ελληνο-Αυστριακή Μουσική Συνάντηση» του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης. σε Αρχάνες και Κριτσά

Ενθουσίασε κοινό και επισήμους η «Ελληνο-Αυστριακή Μουσική Συνάντηση» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης έξω από το ιστορικό κτίριο του παλαιού σχολείου στις Αρχάνες,  με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου (Σ.Ο.Ν.Κ.Δ.Η. )& των Young wind. Masters. Η τελευταία συναυλία της Ελληνο-Αυστριακής Μουσικής Συνάντησης δόθηκε 19 Ιουλίου  στην Μονή Παναγίας Κεράς Κριτσάς, σε μουσική διεύθυνση  Ιωάννη Πρωτόπαππα, υπό την  Αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με συνδιοργάνωση της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη συνεργασία των Δήμων  Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου, ΔΗΚΕΗ, ΣΟΝΚΔΗ και του Πανεπιστήμιο της Βιέννης.  – έγινε ήδη

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!