Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

FILE - A man walks on a mountain of plastic bottles as he carries a sack of them to be sold for recycling after weighing them at the dump in the Dandora slum of Nairobi, Kenya on Dec. 5, 2018. The U.N. Environment Assembly, meeting Feb. 28 to March 2, 2022 in Kenya, is expected to propose an international framework to address the growing problem of plastic waste in the world's oceans, rivers and landscape. (AP Photo/Ben Curtis, File)

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 10/05/2022

 

Ομαδική Εικαστική έκθεση WASTE NOT στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ- Εγκαίνια τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 

Μέταλλο, χαρτί, ξύλο: ακατέργαστα, ασήμαντα και ευτελή υλικά μεταλλάσσονται σε αισθητικά προϊόντα με πνευματική ενέργεια. Αφορμή για την οργάνωση της έκθεσης απετέλεσε το βιβλίο «Η διαλεκτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το βιομηχανικό χρηστικό αντικείμενο» της δρ. Βίκυς Κερτεμελίδου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση. Η έκθεση συνάδει με το πνεύμα της μόνιμης έκθεσης του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, αρμοδιότητας ΥΝΜΤΕΚΜ, και εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, «Η Δύναμη των Μουσείων». Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 26 Αυγούστου 2022.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του εικαστικού Δημήτρη Μανίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – 19 έως 29 Μαΐου

 

Την Πέμπτη 19 Μαίου στις 20.30 εγκαινιάζεται η έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Μανίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, αντιπροσωπευτικά μισού αιώνα διαδρομής στην εικαστική πράξη. Ο ίδιος χρησιμοποιεί πλήθος υλικών, αναλόγως με την εκφραστική δυνατότητα του καθενός σε σχέση με εκείνο που επιθυμεί να εκφέρει: Κλασσικό λάδι, λάδι νερού, βινύλ και ακρύλ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει ζήσει τόσο φυσικούς θανάτους, όσο και πανηγύρεις εσωτερικού βίου, που μετατόπισαν τις διατυπώσεις των έργων του από το Φαίνεσθαι, στο Είναι. Διάρκεια εκθέσεως 19 έως 29 Μαΐου και ώρες επισκέψεως 18.00 έως 22.00 όλες τις ημέρες.

Μουσικές από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

 

Tα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, με μια μεγάλη συναυλία της μπάντας τους στο Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «ΠΟΛΙΣ».

 

 

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης του ιδρύματος “Die Schwelle” στην Έφη Λατσούδη

 

Το 2022 ξεκίνησε με έναν ακόμη πόλεμο που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Δέκα χρόνια πριν, το 2012, η Αλληλεγγύη Λέσβου έθετε τις βάσεις γι’ αυτό, που αργότερα, θα γινόταν το σπιτικό εκατοντάδων προσφύγων, που πέρασαν από το νησί της Λέσβου. Γι’ αυτό το λόγο, η βράβευση της Lesvos Solidarity και της Έφης Λατσούδη από το Γερμανικό ινστιτούτο die Schwelle στις 20 Μαΐου, στη Βρέμη, με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης δίνει σε όλους τους αλληλέγγυους ελπίδα και κουράγιο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

 

Κομοτηνή: Μαθητές έχουν κατακλύσει τους λαχανόκηπους κάνοντας μαθήματα βιολογικής γεωργίας

Λαχανόκηπος | Παραγωγή - Εμπόριο Λαχανικών Αρχική

 

Μαθήματα βιολογικής γεωργίας διδάσκονται σε μαθητές από την Κομοτηνή. Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται από παιδιά γυμνασίων της Κομοτηνής, σε συνεργασία με τους «Σπορίτες» Ροδόπης, απ’ όπου προμηθεύονται τους σπόρους. Όπως τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου Νεολαίας και  Εθελοντισμού “Εξάγωνο” Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν, που διοργάνωσε τη δράση, η επαφή με τη Φύση γίνεται πράξη με την προσπάθεια των μαθητών που δείχνουν τον δρόμο, ενώ, από αυτή την πρωτοβουλία προκύπτουν και άλλα οφέλη, όπως η μύηση στην υγιεινή διατροφή, η παρατήρηση της ανάπτυξης των φυτών, η αναγνώριση της αξίας του προσωπικού μόχθου, καθώς και η μετάδοση των εμπειριών και του ενθουσιασμού των παιδιών στην οικογένεια.

ΟΗΕ – Κλίμα: Μία στις δύο η πιθανότητα να υπερβεί η θερμοκρασία του πλανήτη το όριο του 1,5° Κελσίου στα επόμενα 5 χρόνια

 

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για την πιθανότητα τα επόμενα 5 χρόνια να ξεπεράσει η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη κατά μέσο όρο ετησίως το επίπεδο του 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

 

 

ΟΗΕ: Αυτοκαστροφή η κλιματική αλλαγή – Οι φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν σε 560 ετησίως

 

Η ανθρώπινη δράση για το κλίμα συμβάλλει σε έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων καταστροφών, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) την Τρίτη, ζητώντας να τερματιστεί αυτό το η «σπιράλ αυτοκαταστροφής» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

 

 

Η Ευρώπη εκταμιεύει 193.000 εκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε κονδύλια ύψους 193.700 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα European Next Generation για τα 24 κράτη μέλη των οποίων τα εθνικά σχέδια έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, διαβεβαίωσε η οικονομική σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία, Maria Canal.

 

 

Έρευνα: Ο Αμαζόνιος μετατρέπεται σε σαβάνα – 2,5 γιγατόνοι CO2 από την καταστροφή δασών το 2021

 

Απέραντες εκτάσεις τροπικών δασών έχουν καεί ή κοπεί το 2021 για να αντικατασταθούν από καλλιέργειες, ειδικά στη Βραζιλία, προειδοποίησαν πρόσφατα οι επιστήμονες, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή περιπλέκει τη διατήρηση των δασικών περιοχών, αναφέρει το AFP.

 

Η περίπλοκη αλήθεια για την ανακύκλωση του πλαστικού (long read)

 

Η ανακύκλωση έχει από καιρό αναδειχθεί ως νούμερο ένα λύση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου όγκου των πλαστικών αποβλήτων. Στην πραγματικότητα, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που έχουμε παράγει μέχρι σήμερα έχει καταλήξει σε χωματερές ή, ακόμη χειρότερα, στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά. Οι ερευνητές γνωρίζουν από το 2015 ότι μόνο το 9% των πλαστικών στον κόσμο έχει ανακυκλωθεί. Αυτό σαφώς δεν είναι αρκετό για να σωθεί ο πλανήτης μας από τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο πλαστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι η ανακύκλωση είναι άχρηστη; Ο YouTuber Ματ Φέρελ διερευνά αυτό και άλλα σχετικά ερωτήματα στο βίντεό του με τίτλο «Η αλήθεια για την ανακύκλωση πλαστικών … είναι περίπλοκη».

Μοιράσου το άρθρο!