Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 11/05/2022

 

Πώς επηρεάζει η ακρίβεια και η ενεργειακή ηθική στον τρόπο μετακίνησης – Παραδείγματα και συμβουλές (video)

 

«Λάδι στη φωτιά» της ενεργειακής κρίσης έριξε η απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Για το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας από τις αυξήσεις του ρεύματος και των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Xάρης Δούκας. Στις εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναφέρθηκε επίσης η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γιατρών Αυστρίας, Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία μίλησε για τις μετακινήσεις με ποδήλατα και τον διαμοιρασμό, μεταξύ αγνώστων, των αυτοκινήτων από και προς την εργασία.

 

ΚΕΔΕ: Μετακινήσεις με ποδήλατο στις πόλεις

 

Με αφορμή την έναρξη του 2ου κύκλου του προγράμματος «Πόλη με Ποδήλατα» των My market, που υλοποιείται από τον φορέα «Πόλεις για Ποδήλατο» με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 15:00 στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η σχετική πρωτοβουλία. Ήδη αρκετοί δήμοι έχουν υλοποιήσει πρωτοβουλίες για μετακινήσεις με ποδήλατο στα όρια ευθύνης τους. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας «Το προφίλ του Έλληνα χρήστη ποδηλάτου», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, από τον καθηγητή Στράτο Παπαδημητρίου.

 

Free Solar: Οικιακά φωτοβολταϊκά με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για όλους

 

Με το νέο πρόγραμμα FREE SOLAR, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Genervest αποπειρώνται να κάνουν την ηλιακή ενέργεια προσιτή σε όλους, παρέχοντας την δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους οικιακό σύστημα φωτοβολταϊκών, χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης καθώς και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Στην πρώτη πιλοτική υλοποίηση του έργου, το FREE SOLAR δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ιστοσελίδα genervest.org.

 

Η εκτροφή βοείου κρέατος κορυφαίος παράγοντας αποψίλωσης των δασών – Λύση η μυκοπρωτεΐνη;

 

Σε μελέτη μοντελοποίησης του επιστημονικού περιοδικού Nature, αναλύεται πώς η αντικατάσταση ακόμα και του 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βοείου κρέατος με ένα υποκατάστατο κρέατος εντός των επόμενων τριάντα ετών θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ την αποψίλωση των δασών αλλά και τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με αυτήν. Προηγούμενη έρευνα μάλιστα είχε δείξει πως η μυκοπρωτεΐνη, ένα υποκατάστατο κρέατος που παράγεται σε χαλύβδινες δεξαμενές με ζύμωση ενός μύκητα που κατοικεί στο έδαφος με γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά ως πηγή τροφής, θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

 

Στις 13 Μαΐου το JA Greece βραβεύει την καλύτερη μαθητική «start up» 2022 που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη

 

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το μαθητικό/επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς, την ολοήμερη διαγωνιστική διαδικασία και η τελετή των βραβεύσεων του 17ου Πανελλαδικού Mαθητικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 13 Μαΐου, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα/διαγωνισμός «Εικονική Επιχείρηση» τελεί για τρίτη χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το JA Greece, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.jagreece.org.

 

Λάρισα – Διαδικτυακό σεμινάριο: “Ελλειματική προσοχή και παχυσαρκία των παιδιών”

 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας καλεί τους γονείς να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προαγωγής υγείας «Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για Γονείς», την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 και ώρα 18:15 μ.μ. – 20:00 μ.μ.

 

 

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα φορετή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη, το αλκοόλ και το γαλακτικό οξύ

 

 

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) ανέπτυξαν μια πρωτότυπη φορετή (wearable) συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα διάφορους δείκτες- γλυκόζη, επίπεδα αλκοόλ και γαλακτικού οξέος– στο αίμα, σε πραγματικό χρόνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Biomedical Engineering».

 

 

Παιδικός-νεανικός διαγωνισμός ζωγραφικής για την Ομογένεια με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Διεθνή παιδικό-νεανικό διαγωνισμό ζωγραφικής για την Ομογένεια διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής, περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας https://www.paidikipinakothikielladas.org

 

Τα “ROBOTelia” ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της Λέσβου (video)

 

Η ομάδα “Robotellia” του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης είναι η μοναδική που συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μάϊου. Σκοπός της δράσης του 2ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης είναι οι μαθητές να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης (computational thinking), αναπτύσσοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και την ικανότητά τους να συνεργάζονται.

 

Ιωάννινα: Διαγωνισμός για το ομορφότερο μπαλκόνι

 

Πλαίσιο δράσεων, εντός και εκτός της πόλης των Ιωαννίνων, οργανώνει ο δήμος Ιωαννιτών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και η Λίμνη Παμβώτιδα, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης. Ταυτόχρονα, θα γίνει διαγωνισμός για το ωραιότερο μπαλκόνι και τον ομορφότερο αίθριο χώρο, κάτι που γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 

Ο «Καποδίστριας» του Καζαντζάκη σε επετειακή παράσταση στις Βρυξέλλες

 

Επετειακή θεατρική παράσταση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας διοργανώνουν ο θίασος ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών και το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών ΑΡΓΩ, σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη/Τμήμα Βελγίου.

Μοιράσου το άρθρο!