Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 16/05/2022

Κοζάνη: Πρωτότυπες ιδέες τεχνητής νοημοσύνης από τους μαθητές της Δ. Μακεδονίας

 

Είκοσι σχολεία από όλη την Δ. Μακεδονία, 30 ομάδες και 124 μαθητές, συμμετείχαν στον διαγωνισμό ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης που έλαβε χώρα στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης Κοζάνης. Έξυπνες ιδέες πρωτότυπες κατασκευές με ξεχωριστά σενάρια παρουσίασαν οι μαθητές όλων των βαθμίδων που μαζί με τους εκπαιδευτικούς παρουσίασαν σε μια γιορτή όπου η τεχνολογία πρωταγωνίστησε.

 

 

Μελέτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τα κουνούπια και τους ιούς που μεταφέρουν 

 

Επιστημονική μελέτη με στόχο τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των κουνουπιών, για την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από την δράση τους πριν πολλαπλασιαστούν, παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη από ομάδα επιστημόνων, από τα Τμήματα Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ (ΕΣΠΑ 2014-2020).  Με υλικό από παγίδες που τοποθετήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), εντοπίστηκαν 34 ιοί σε 24 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Η ανάπτυξη αυτή της μεθόδου υιοθετήθηκε και από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, προκειμένου να εφαρμοσθεί εκτός από τον Έβρο και στις ΗΠΑ.

 

Η Θεσσαλονίκη στις εννέα ευρωπαϊκές πόλεις που εκπονούν σχέδιο κατά της αστεγίας

 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή συνάντηση του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης ROOF στη Γάνδη του Βελγίου, παρουσίασε τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την εξασφάλιση προσιτής κατοικίας για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Η παρουσίαση έγινε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Κούπκα και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Τουρισμού και Πρόεδρου της ΜΑΘ ΑΟΤΑ Μαρία Καραγιάννη. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και η Ελληνική Πολιτεία από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος παρουσίασε τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως παράδειγμα καλής πρακτικής στους εκπροσώπους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Γλασκόβη, η Λιέγη, η Τουλούζη κ.ά.

 

 

«Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου»: Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση του φωτορεπόρτερ Β. Κουτρουμάνου

Η έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου με θέμα “Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου” εγκαινιάζεται απόψε  με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και της Ουκρανοελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Λάρισα: Η τρίτη ηλικία ανακαλύπτει τη γοητεία του διαδικτύου

 

Η ζωή των ατόμων της 3ης ηλικίας, γίνεται όλο και περισσότερο «ψηφιακή». Η εξοικείωση των σημερινών ηλικιωμένων με την ψηφιακή τεχνολογία δεν συμβάλλει μόνο στην ψυχοσωματική τους υγεία αλλά αποτελεί και αναφαίρετο δικαίωμά τους στη γνώση, στην ελευθερία επιλογής των πηγών πληροφόρησης και στην ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Πρόγραμμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για ηλικιωμένους “τρέχει” στη Λάρισα, με 11 τμήματα που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου.

 

 

 

Μαθήματα ΚΑΡΠΑ στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης 

 

 

Μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) έγιναν σήμερα στην Πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο με στόχο την εκμάθηση παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν καταρρεύσει από προβλήματα υγείας, αλλά συνεχίζουν να αναπνέουν. Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές έδειξαν τον τρόπο και τις κινήσεις με τις οποίες μπορούμε να σώσουμε ζωές.

 

Αναζητώντας δότες μυελού των οστών σε Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Δράσεις λήψης επιχρίσματος για δωρεά μυελού των οστών πραγματοποιούνται σήμερα (16/5) στο ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη και στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για κάτι που φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν είναι… Στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποιούνται ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις και εθελοντική αιμοδοσία με τίτλο “Ημέρα Εθελοντισμού: Ανδρόνικος” εις μνήμην ενός παιδιού που έφυγε από τη ζωή, όπως τόνισε η μητέρα του Ανδρόνικου και εθελόντρια αιμοδότρια, Πόπη Παρασκευά.

 

 

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες και ηλικιωμένα άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικές τεχνολογίες 

 

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ και τη UNICEF αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ένα ή περισσότερα βοηθητικά προϊόντα, όπως αναπηρικά καροτσάκια, ακουστικά βαρηκοΐας ή εφαρμογές που υποστηρίζουν την επικοινωνία και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο από αυτά δεν έχουν πρόσβαση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση μπορεί να φτάσει το 3% της ανάγκης για αυτά τα προϊόντα που αλλάζουν τη ζωή.

 

 

Στροφή των καταναλωτών στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

 

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έστρεψε τους καταναλωτές στουςηλιακούς θερμοσίφωνες. Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Δημήτρης Βαριάμης, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα. “Ηεξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 95%στη διάρκεια της χρονιάς και η απόσβεση των εξόδων για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται περίπου σε έξι χρόνια” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαριάμης, ενώ χρησιμοποιώντας ηλιακό θερμοσίφωνα δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Το κόστος τοποθέτησης και αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα, ωστόσο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα παραδέχθηκε ο ίδιος. 

Μοιράσου το άρθρο!