Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 19/05/2022

 

 

UNESCO: Ελλάδα και Βρετανία «θα συνομιλήσουν επίσημα» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

(AP Photo/Matt Dunham, File)

 

Συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν το 1805. Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε επίσημες συνομιλίες για πιθανή επιστροφή των αρχαίων γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερα από 200 χρόνια.

 

 

 

Μελέτη ΜΚΟ: Σχεδόν 60 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό της χώρας τους

(AP Photo/Ben Curtis)

 

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις ΜΚΟ “Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών” (IDMC) και “Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες” (NRC), συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν πέρυσι εκατομμύρια ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε άλλα μέρη εντός της χώρας τους στον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 60 εκατομμυρίων ανθρώπων .

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Μια γιορτή για την προστασία της φύσης

 

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στις 17:00, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος, έχουν ετοιμάσει ένα Facebook Event στο οποίο –μεταξύ άλλων- θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μεγάλων νικητών του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας «Natura 2000 Click στη φύση». Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση για τη σημασία των περιοχών Natura 2000 αλλά και την φωτογραφία φύσης, την οποία θα συντονίσει ο γνωστός βιολόγος και παρουσιαστής Ηλίας Στραχίνης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως το 2019, βάσει νέας έρευνας – Η Ινδία στην κορυφή της λίστας

Πηγή: UnSplash

 

Στη ρύπανση οφείλεται ένας στους έξι θανάτους παγκοσμίως το 2019, περισσότερους από τους ετήσιους παγκόσμιους θανάτους λόγω πολέμου, ελονοσίας, HIV, φυματίωσης, ναρκωτικών ή αλκοόλ, σύμφωνα αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Ειδικότερα, βάσει της μελέτης, που δημοσιεύτηκε την προ ημερών στο περιοδικό Lancet, γίνεται γνωστό πως η ρύπανση είναι η αιτία θανάτου 9 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, με τα τρία τέταρτα αυτών να οφείλονται σε ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας: Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

To ναυάγιο «SLOPS» στην Ελευσίνα

 

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας επισφραγίστηκε η συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) ΑΕ και του Πράσινου Ταμείου σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζιο Ταμείο» που εκτελούν από κοινού τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

 

 

Επιστήμονες ανέπτυξαν σύστημα φακών επαφής που χορηγεί φάρμακο στα μάτια για τη θεραπεία του γλαυκώματος

(Pixabay)

 

Ομάδα κινέζων ερευνητών ανέπτυξε σύστημα φακών επαφής που χορηγεί σταδιακά ένα φάρμακο όταν ανιχνεύσει υψηλή πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι φακοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

 

Camfecting – «Μας βλέπουν» από την κάμερα του κινητού: Πώς το κάνουν και πώς θα το καταλάβουμε ― 4 τρόποι για να το αποτρέψουμε

 

Οι ίδιες διαδικτυακές κάμερες μας συνδέουν με αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και μας βοηθούν συμμετάσχουμε απομακρυσμένα, σε επαγγελματικές διαδικτυακές διασκέψεις. Αυτές είναι όμως και οι κάμερες που μπορούν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο. Και ειδικά αυτές των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είναι συνεχώς… απέναντί μας. Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ΕSET, το “camfecting” δεν είναι μόνο εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και ευημερία μας.

 

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου μέσω διαδικτύου

 

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος ήταν φιλοξενούμενη χθες Τετάρτη 18 Μαΐου, η φιλόλογος και πιστοποιημένη καθηγήτρια της ποντιακής διαλέκτου κα. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου. Η κα. Κωνσταντινίδου παραδίδει μαθήματα ποντιακής διαλέκτου μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο συνεργασίας της με τη Νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης. Όπως ανέφερε βρίσκονται στον 2ο κύκλο μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου.

 

TETAΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2022: EOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ “Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”

 

Την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Μαίου 2022, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο για το κοινό! Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ανταποκρίνεται εμπράκτως και ουσιαστικά στους τρεις άξονες του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: τη “Βιωσιμότητα”, την “Καινοτομία-νέες τεχνολογίες-προσβασιμότητα” και την “ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης”.

 

“Μicrogreens – Magicgreens” από το Κιλκίς: Η καλύτερη μαθητική StartUp της χρονιάς που «καλλιέργησε έξυπνα» και θα διαγωνιστεί στην Ευρώπη

 

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας του JA Europe στην Εσθονία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η καλύτερη μαθητική «start up» της χρονιάς, η «Μicrogreens-Magicgreens» από το 2o Πειραματικό Γυμνάσιο του Κιλκίς, μετά την ανάδειξή και βράβευσή της την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Μοιράσου το άρθρο!