Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 23/05/2022

 

Η μετάβαση των νησιών στην κλιματική ουδετερότητα

Greek Island Andros - Free photo on Pixabay

Αναπτυξιακό Στρατηγικό Πλαίσιο για τα ελληνικά νησιά“GR-eco islands”, θεσπίζεται με τον κλιματικό νόμο, με στόχο την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και άλλων νησιών μετά τη Χάλκη, την Αστυπάλαια, την Τήλο κ.α.. Επιπλέον, στόχος είναι η άρση της ενεργειακής και κοινωνικοοικονομικής απομόνωσης των νησιών και η διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτάρκειας, μέσω της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας ή διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό σύστημα.

 

Διαταραχή Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου – Ομιλία για γονείς

Παρότι η διάγνωση είναι συχνά δυσδιάκριτη και οι έρευνες για το θέμα είναι ακόμα στα σπάργανα, η εμμονή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η νέα μάστιγα των καιρών. Γι’αυτό και η Gordon Hellas διοργανώνει παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «Διαταραχή Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου», τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 από τις 10.00 έως τις 13.30 και την Πέμπτη 2 Ιουνίου από τις 18:00 έως τις 21:30 στον χώρο της (Κηφισίας 292) στην Κηφισιά. Εισηγητής της παρουσίασης θα είναι ο Αλέκος Παπάγος, Σύμβουλος PCA, MSc University of Strathclyde, Glasgow UK και Εκπρόσωπος GTI (Gordon Training International) στην Ελλάδα.

Ο ΑΠΘ δημιουργεί την πρώτη οπτική «κρυφή» μνήμη Cache στον κόσμο

Με τη συμβολή του ΑΠΘ, τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων WinPhoS του ΑΠΘ δημιούργησαν την πρώτη Οπτική «Κρυφή» Μνήμη (Cache memory) στον κόσμο, η οποία αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και επιτυγχάνει την εγγραφή και την ανάγνωση λέξεων δεδομένων με τη μορφή φωτός. Περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας: http://winphos.web.auth.gr/index.php , http://kedek.auth.gr/?q=el/node/1069 και για τα προγράμματα CAM-UP: www.cam-up.gr  και ORION: www.orion-project.gr

Κλιματική Αλλαγή: Τέσσερα μεγάλα ρεκόρ καταρρίφθηκαν το 2021 αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

(AP Photo/Pavel Golovkin)

 

Τέσσερα μεγάλα ρεκόρ κλιματικής αλλαγής – συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέρμανση και οξίνιση των ωκεανών – καταρρίφθηκαν το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος. Εκτός από αυτά τα τέσσερα μεγάλα ρεκόρ, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικών κυμάτων καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασιών και τυφώνων – που σημειώθηκαν το 2021, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα τρόφιμα και την ασφάλεια του νερού.

 

Έρευνα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

(AP Photo/Andrea Comas)

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Αλλά καθώς αυξάνονται οι νυχτερινές θερμοκρασίες, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι την ημέρα, ο ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, οδηγώντας σε 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, ένα τυπικό κριτήριο επαρκούς ύπνου.

 

Έρευνα: Περισσότερα από 500 είδη ζώων ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί

(Earth.com)

 

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “AnimalConservation, υπάρχουν πάνω από 500 είδη ζώων που δεν έχει δει κανείς για πάνω από 50 χρόνια, τα οποία όμως δεν θεωρούνται πως έχουν εξαφανιστεί ακόμη. Η έρευνα αυτή πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση όλων των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών που αγνοούνται αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Independent”.

 

Νάξος: Ξενοδοχείο κρατά δωμάτιο κλειστό για να κλωσήσει γερακίνα τα αυγά της

 

Μπροστά σε μία ευχάριστη έκπληξη βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες μικρής ξενοδοχειακής επιχείρησης στη Νάξο, όταν αντιλήφθηκαν ότι μία γερακίνα γέννησε τ’ αυγά της μέσα σ’ ένα από τα 8 δωμάτια που διατηρούν… Μέχρι τότε, όπως είπε η κ. Κεφαλά, το δωμάτιο είναι “fully booked”.

 

Κομοτηνή: Με το τρίτο Δημοτικό Σχολείο η αγάπη και το παιχνίδι πάει παντού

 

Οι μαθητές φούσκωσαν πολύχρωμα μπαλόνια και τα έδεσαν στους κορμούς των δένδρων, κάλεσαν την κινητή μονάδα αιμοδοσίας, στέλνοντας το μήνυμα: Η αγάπη πάει παντού. Προσκάλεσαν και τους γονείς, τους γείτονες να πάρουν μέρος στο δικό τους πάρτι. Πάρτι αποχαιρετιστήριο για τη σχολική χρονιά που κλείνει στις 15 Ιουνίου, αλλά και πάρτι αλληλεγγύης χάρη στην εθελοντική προσφορά αίματος από δεκάδες γονείς.

Σε εξέλιξη ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος “Skiathos Trail Run” με την συμμετοχή αθλητών των Special Olympics

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8.30 το πρωί ο 10ος ορεινός ημιμαραθώνιος Skiathos Trail Run, που διεξάγεται στην μνήμη του Ανδρέα Ποταμιάνου ευεργέτη του νησιού και στον οποίο συμμετείχαν αθλητές των Special Olympics, που ανήκουν σε δομή των Τρικάλων. Η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή από συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν και αθλητές του Συλλόγου Δρομέων Βόλου.

 

Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ για την ευλογιά των πιθήκων: Ασυμπτωματικοί, μάσκα και καραντίνα 21 ημερών – Οι διαφορές με την ανεμοβλογιά

(CDC via AP)

 

Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων με τους επιστήμονες να επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της εξάπλωσης της νόσου. Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μανώλης Κογεβίνας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» είπε για τον ευλογιά των πιθήκων ότι «Είναι μία σημαντική κρίση, δεν είναι κάτι νέο, αυτό που είναι νέο είναι ότι έχουμε παραπάνω κρούσματα στην Ευρώπη».

 

Μοιράσου το άρθρο!