Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 30/05/2022

 

Πρωτοβουλία για την προστασία των δασών μας και τον εθελοντισμό

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ_ΑΤΤΙΚΗ

 

Με τα σημάδια της περσινής καταστροφικής αντιπυρικής περιόδου να είναι ακόμα νωπά, το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), αναλαμβάνουν δράση, σε πανελλαδικό επίπεδο, και ξεκινούν ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας. Μια πρωτοβουλία πνοής που απαρτίζεται από πληθώρα δράσεων με στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων ομάδων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει έως το 2024. H πρωτοβουλία ενίσχυσης θα κινηθεί σε δύο παράλληλους άξονες: α) τη σημαντική ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων σε υλικό εξοπλισμό και β) την κατάρτιση για τις δασικές πυρκαγιές μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Στα πορτοκαλί το ιστορικό ρολόι στα Γρεβενά

dimosgrevenon.gr

 

Τιμώντας την 30η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Δήμος Γρεβενών φωταγωγεί συμβολικά, σήμερα και αύριο, το ιστορικό ρολόι της πόλης με το πορτοκαλί χρώμα της αλληλεγγύης και της ελπίδας. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή στέκεται δίπλα στην Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η οποία μάλιστα φέτος, συμπληρώνει αισίως 30 χρόνια αδιάλειπτης και ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των πασχόντων.

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – 31 ΜΑΪΟΥ 2022 – Στόχος μας μια νέα Γενιά χωρίς καπνό

Για το 2022 ο ΠΟΥ, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος θέτει ως βασικό μήνυμα: «Καπνός: Απειλή για το περιβάλλον μας». Η εκστρατεία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνού, από την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διανομή και τα απόβλητα, δίνοντας έτσι στους χρήστες καπνού έναν επιπλέον λόγο να διακόψουν αυτή τη συνήθεια. Για την ημέρα αυτή της  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία δίνει τις δικές της προτάσεις για τις πολιτικές εναντίον του καπνίσματος.

 

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών «ασπίδα» για το bullying – Πληροφορίες για προγράμματα

 

Τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με καταιγιστικό τρόπο το πρόβλημα του ενδο- (και έξω-) σχολικού εκφοβισμού, κάτι που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γονείς και που δάσκαλοι και διευθυντές δηλώνουν ανίκανοι να διαχειριστούν. Η Νίκη Ρουμπάνη, εκπαιδευτικός από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, μοιράζεται την πολυετή εμπειρία της στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση του bullying.

 

Κρίση ψυχικής υγείας σε νέους και παιδιά-Περισσότερο ευάλωτα τα κορίτσια

Τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ανήλικους αυξήθηκαν κατά 6% στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science,  κατέδειξε πως μειώθηκε η ικανοποίηση που αντλούν οι ανήλικοι από τη ζωή, τάση που είναι πιο έντονη στα κορίτσια. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας σημείωναν σταθερή άνοδο πριν από την πανδημία, πιθανόν εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης οθονών, του εκφοβισμού και της ακαδημαϊκής πίεσης. Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία, καθώς, με το κλείσιμο σχολείων και γραφείων, οι άνθρωποι βίωσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, διακοπή της καθημερινής ρουτίνας και χρόνιο στρες.

 

Μ. Μαθιουλάκης στο Πρώτο: “Επιχείρηση Θερμοστάτης”, τηλεργασία και αλλαγές στις συνήθειές μας για εξοικονόμηση ενέργειας

 

«Το να αρχίσουμε το καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μας σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία, να κλείνουμε τα παράθυρα όταν λειτουργεί και τον χειμώνα ο θερμοστάτης να μην είναι ψηλά, είναι οι προτάσεις, για να μην καίει τόσο πολύ πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» περιέγραψε με αφορμή την «Επιχείρηση Θερμοστάτης» που εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ισπανία, ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

 

Κλιματιστικό: Επτά τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι με λιγότερη ενέργεια

 

Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να «αγγίζουν κόκκινο» το ίδιο, όμως, και οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλώντας δισταγμό για τη χρήση των κλιματιστικών. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, αναζητούμε τρόπους να ρίξουμε τη θερμοκρασία σπίτι μας, χωρίς όμως να το πληρώσουμε ακριβά μετά. Ο κ. Γιάννης Μήτρος, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος ενέργειας, προτείνει τρόπους για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες με οικονομικότερο, αλλά, και οικολογικότερο τρόπο.

 

Καβάλα: Οι μαθητές μαθαίνουν να ανακυκλώνουν

 

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με το έργο «Recycling Art». Στο έργο συμμετείχαν 10 σχολεία από την Ελλάδα, Κροατία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Σκοπός του έργου ήταν να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

 

Δήμος Αθηναίων | Σε εξέλιξη το μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών για ΑΜΕΑ σε 257 σχολικές μονάδες | Κ. Μπακογιάννης: «Δε θα υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων στα σχολεία μας»

Το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών, το σχολείο το οποίο απέκτησε πλήρη προσβασιμότητα για ΑμΕΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης. Στο συγκεκριμένο σχολείο, δημιουργήθηκαν -σε προτεραιότητα- αναβατόριο, ράμπες, αλλά και WC για την ανεμπόδιστη πρόσβαση μαθήτριας του Γυμνασίου με κινητικά προβλήματα. Η στενή συνεργασία της διεύθυνσης του Σχολείου, του Συλλόγου Γονέων, της οικογένειας του παιδιού και του Δήμου Αθηναίων είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση στη στοιχειώδη υποχρέωση να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη μάθηση, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς για τη μαθήτρια του σχολείου.

 

Καβάλα: Καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Παγγαίο

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς» στον Δήμο Παγγαίου, προϋπολογισμού 466.888 ευρώ, το οποίο θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των εχόντων την ανάγκη φροντίδας άρρωστων, κακοποιημένων, αλλά και επιθετικών τετράποδων.«Πέρα από τις στειρώσεις που γίνονται σε συνεργασία με κτηνιάτρους της περιοχής μας, την αγαστή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής και τη συνεχή και απαράμιλλη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου μας, δυστυχώς τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα πληθαίνουν», αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Μοιράσου το άρθρο!