Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 31/05/2022

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: Ο καπνός «δολοφονεί» και το περιβάλλον

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 31η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος το 1987, προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή στην «επιδημία του καπνού» και στις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί. Το φετινό μήνυμα «Καπνός: Απειλή για το περιβάλλον μας» έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνού, στην καλλιέργεια, την παραγωγή, τη διανομή και τα απόβλητα.

 

Finos Film: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος μέσα από κορυφαίες ατάκες

 

Από τα εκπληκτικά βίντεο της Finos Film με αφορμή τις Παγκόσμιες ημέρες δεν θα μπορούσε να λείπει και η 31η Μαΐου, Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Ατάκες και πρωταγωνιστές από αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, στέλνουν με το δικό τους πάντα χιουμοριστικό τρόπο το πιο ηχηρό μήνυμα.

 

Φεστιβάλ Refugee Week Greece – 20 με 26 Ιουνίου

 

Το Refugee Week είναι ένα παγκόσμιο και δυναμικό κίνημα, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα των ανθρώπων που έχουν βιώσει την αναγκαστική μετανάστευση. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Φέτος έρχεται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Athens Comics Library, σε συνεργασία με την Counterpoints Arts, με την υποστήριξη του προγράμματος Comic Relief Across Borders. Κάθε χρόνο, το Refugee Week έχει και μία διαφορετική θεματική. Για φέτος η  θεματική  είναι το «healing», η αμοιβαία φροντίδα και η ανθρώπινη ικανότητα για επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς που μας επηρεάζουν. Στόχος είναι η αλλαγή του αφηγήματος γύρω από τις προσφυγικές, και όχι μόνο, κοινότητες, το μοίρασμα προσωπικών ιστοριών και η θεραπεία από κοινού σημαντικών προκλήσεων των σύγχρονων κοινωνιών.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τον ύπνο μας: 58 ώρες λιγότερο θα κοιμόμαστε έως το 2099

 

Άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι πιθανόν να χάσουν από 50 έως 58 ώρες ύπνου τον χρόνο έως το 2099, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ερευνητές χρησιμοποίησαν βραχιολάκια με ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα για να μετρήσουν τη διάρκεια και το χρονοδιάγραμμα του ύπνου σε περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες, για ένα διάστημα κατά μέσο όρο έξι μηνών, στα πλαίσια μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση One Earth.

 

«Σε συνεχή μέτρια λειτουργία να έχουμε το κλιματιστικό» προτείνει ο υγιεινολόγος Κώστας Ντελέζος

 

Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να «αγγίζουν κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες και η χρήση των κλιματιστικών είναι πλέον μονόδρομος καθώς προσπαθούμε να ρίξουμε όσο το δυνατόν την θερμοκρασία και να δροσιστούμε. Ο υγιεινολόγος και λέκτορας υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε τους κινδύνους και τις αερογενείς λοιμώξεις που μεταφέρουν τα κλιματιστικά κατά την χρήση τους και ανέφερε τρόπους αποφυγής και οδηγίες σωστής χρήσης τους.

 

Reimagining the planet: a matter of Art!/ Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!: Εκπαιδευτική δράση του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το  διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Reimagining the planet: a matter of Art! / Φανταζόμαστε ξανά τον πλανήτη μας με Τέχνη!» που θα υλοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια της Γεωκουλτούρας, την κεντρική θεματική της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο του 2022. Το προμπιεναλικό εργαστήριο αποτελεί την εναρκτήρια δράση με την οποία εγκαινιάζεται η πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά και στους δύο φορείς, δημιουργώντας εννοιολογικές και χωρικές συνδέσεις αναμεσά στη σύγχρονη τέχνη και το φυσικό περιβάλλον και αξιοποιώντας την συμπεριληπτική και συμμετοχική προσέγγιση που αμφότεροι οι φορείς υιοθετούν.

Μεταφορά “με το πανί και τον άνεμο” τοπικών προϊόντων σε 22 νησιά και στην Αττική

 

Ο πρώτος για φέτος καλοκαιρινός γύρος του Αιγαίου με το πανί και τον άνεμο του Aegean Cargo Sailing έχει ήδη ξεκινήσει από τη Χίο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, φέτος θα επισκεφθεί 22 νησιά του Αιγαίου για την συλλογή ντόπιων προϊόντων υψηλής ποιότητας, που θα μεταφερθούν οικολογικά με τη δύναμη του ανέμου και τα πανιά προς άλλα νησιά και την Αττική, με σχεδόν μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Η πρωτοβουλία Aegean Cargo Sailing έχει σκοπό να θεμελιώσει σταδιακά, σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα, την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων στο Αιγαίο και ταυτόχρονα να προωθήσει τον ήπιο οικολογικό τουρισμό, που επικεντρώνεται στην ιστιοπλοΐα και τον αγροτουρισμό με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Μια ιδιαίτερη συναυλία στη Δήλο – Μήνυμα αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή με Βιβάλντι

Μια συναυλία για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στη Δήλο, η οποία για πρώτη φορά υποδέχθηκε ορχήστρα κλασικής μουσικής. Η ΝΑΣΑ έχει προγραμματίσει να στείλει μέχρι το 2025 την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη με την αποστολή «Άρτεμις» η οποία γεννήθηκε στη Δήλο και έτσι ο εμβληματικός τόπος κλήθηκε να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον μέσα από διαφορετικές νότες. Η συναυλία σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει ότι το μέλλον του πλανήτη παραμένει αβέβαιο εάν δεν δράσουμε άμεσα. Αυτό που επιχειρείται είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός μιας μεγάλης εκδήλωσης κάθε καλοκαίρι στη Δήλο από το World Human Forum όπου τέχνη κι επιστήμη θα συμπράττουν για να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

 

Θεσσαλονίκη: Το Δείπνο της Άνοιξης επιστρέφει στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το «Δείπνο της Άνοιξης», επιστρέφει στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, με δράσεις την Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Με κεντρικό σύνθημα «Ζω τη Γειτονιά μου. Συμμετέχω και Διεκδικώ», φέτος η γιορτή αφορά την ολοκλήρωση και το άνοιγμα του Πάρκου Τσέπης. Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, το Δείπνο της Άνοιξης ανοίγει με μία προεόρτια συναυλία με τους “Δρομολάγνους”, στα σκαλάκια του Γαλεριανού συγκροτήματος (Αλ.Σβώλου με Δημ. Γούναρη). Το Σάββατο 4 Ιουνίου, η γιορτή ξεκινάει στο Πάρκου Τσέπης (Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ γωνία).

Μοιράσου το άρθρο!