Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 1/06/2022

 

Υποβολή της Εθνικής Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στα Ηνωμένα Έθνη

Ολοκληρώθηκε χθες, 31η Μαΐου 2022, η ειδική συζήτηση που οργάνωσε διαδικτυακά το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου EPLO σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης αναφορικά με την υποβολή της Εθνικής Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στα Ηνωμένα Έθνη. Η εκδήλωση προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον από φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με περισσότερες από 150 εγγραφές, και συζήτηση που ξεπέρασε κατά παραπάνω από 40’ τον προβλεπόμενο χρόνο της εκδήλωσης. Το βίντεο από ολόκληρη τη συζήτηση είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=R9iNHGYK8NU

Ξεκίνησε η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

 

Ξεκινά από σήμερα και για όλη την αντιπυρική περίοδο (έως 31 Οκτωβρίου), ηέκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο Χάρτης εκδίδεται καθημερινά και ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση, τον καλύτερο συντονισμό και την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

 

Εθελοντές περιπολούν το δάσος του Σέιχ Σου την αντιπυρική περίοδο

 

Στη «μάχη» για την περιφρούρηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης ρίχνονται οι εθελοντές και την φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι εθελοντές αξιοποιούν κάθε εργαλείο, που έχουν στη διάθεσή τους και, φυσικά, την εμπειρία χρόνων, που διαθέτουν. Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η ομάδα της ΕΔΟΜΑΚ του δήμου Νεάπολης–Συκεών που αριθμεί συνολικά περίπου 120 μέλη, επιτηρεί τις περιοχές που της αναθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ITER: Ένα φιλόδοξο έργο που θα μπορούσε να σώσει την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή

(ITER)

Με την κατασκευή των κύριων κτιρίων του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) να έχει ολοκληρωθεί κατά 99,9%, ο χώρος στο Κανταράς στο Σεν Πολ λε Ντουράνς (Saint-Paul-lez-Durance) της νότιας Γαλλίας, μοιάζει με μια νέα βιομηχανική περιοχή. Εκεί, κατασκευάζεται το μεγαλύτερο έργο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πειραματικές προσπάθειες στην πυρηνική Φυσική, καθώς υπόσχεται άφθονη, φθηνή και πιο καθαρή πυρηνική ενέργεια με τον τρόπο που παράγεται στον Ήλιo. Οι υποστηρικτές του έργου πιστεύουν πως η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να λύσει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σκοπός του ITER, στο οποίο συμμετέχουν 35 χώρες, είναι να δείξει κατά πόσον η σύντηξη μπορεί να είναι οικονομικά και εμπορικά βιώσιμη.

 

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έμαθε το «τραγούδι» των κοραλλιογενών υφάλων για να παρακολουθεί την υγεία τους

(Tim Lamont)

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) να παρακολουθεί την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων μέσω του «τραγουδιού» τους.  Όπως αναφέρει το Euronews, η παρακολούθηση της υγείας ενός κοραλλιογενούς υφάλου μέσω των ηχητικών του τοπίων είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκτιμήσουν οι ερευνητές την κατάσταση του ενδιαιτήματος, χωρίς να χρειαστεί να στείλουν ειδικούς δύτες. Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε, ελπίζουν οι επιστήμονες, να συμβάλει στον αγώνα για τη διατήρηση των εναπομεινάντων κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν ζωτικούς δείκτες της περιβαλλοντικής αλλαγής.

 

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους πίνουν καφέ

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine” έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμα και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες τη μέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, σε ένα χρονικό διάστημα επτά ετών.

“3η e-λικία”: Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης για τους άνω των 65

Το πιλοτικό πρόγραμμα «3η e-λικία»  ξεκινά σήμερα, 1η Ιουνίου, και θα διαρκέσει έξι μήνες. Στόχος του προγράμματος -που ξεκινά με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στους Δήμους Καβάλας και Φλώρινας- είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση των πολιτών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ειδικότερα, πρόκειται για σχέδιο με το οποίο  επιχειρείται η υποστήριξη ενεργειών όπως: διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών, δυνατότητα πλοήγησης, έκδοση εξουσιοδότησης & υπεύθυνης δήλωσης, χρήση πιστοποιητικών.

 

Λακωνία: Ο Ευρώτας συναντά τον… Ρήνο 

 

Με το δήμο Gau – Algesheim της Γερμανίας, πρόκειται να αδελφοποιηθεί ο δήμος Ευρώτα Λακωνίας. Η τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας. Στόχος είναι η ανάπτυξη δεσμών και η εξωστρέφεια του δήμου Ευρώτα. Θα προωθηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη, με την πολιτική προστασία, με την προώθηση του θρησκευτικού, φυσιολατρικού και γαστρονομικού τουρισμού, με την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και με την καθιέρωση της περιοχής, ως ελκυστικού, επενδυτικού προορισμού.

 

Πτολεμαίδα: Eκστρατεία ενημέρωσης για την Εθελοντική αιμοδοσία

Εκστρατεία ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους και σε κοινωνικές δομές για την Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί το διάστημα αυτό ομάδα από τη Β’ ΤΟΜΥ του Δήμου Εορδαίας, με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων αιμοδοτών, ώστε να γίνουν κοινωνοί της ύψιστης αυτής πράξης ανθρωπιάς, αλλά και για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε αίμα,  που καταγράφονται στα Νοσοκομεία. Με τη διανομή φυλλαδίων σε εξωτερικούς χώρους και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε αίθουσες οι συντελεστές της εκστρατείας αυτής προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, τονίζοντας ότι αίμα θα πρέπει να προσφέρουμε σε όποιον έχει ανάγκη και όχι όταν το χρειάζεται μόνο κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο.

 

Με συμμετοχή 60 ακαδημαϊκών το 3ο Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά

Ολοκληρώθηκε το φετινό Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά που διεξήχθη ηλεκτρονικά και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το φετινό συνέδριο, που διεξήχθη από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, με  κεντρικό θέμα «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς», είχε στόχο να φέρει κοντά πάνω από 60 ακαδημαϊκούς και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και να προωθήσει έναν διάλογο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές παραδόσεις της Δύσης και των «Πρώτων Λαών» της Αυστραλίας.

 

«Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για το Δίστομο»

 

 

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 21:00 στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης της Σφαγής η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει στο προαύλιο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο ιστορικό γεγονός της Σφαγής του Διστόμου με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων συνθετών.

 

Μοιράσου το άρθρο!