Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 2/06/2022

 

Διακήρυξη για τη διάσωση τοπικών ποικιλιών και γηγενών ειδών

Ηχηρό μήνυμα για τη διάσωση των γηγενών γεωργικών ειδών και ποικιλιών, «εδώ και τώρα», στέλνει η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, όπως διαμορφώνεται από την 6η διεθνή επιστημονική συνάντηση που ολοκληρώθηκε στην πόλη με τη συμμετοχή 2000 συνέδρων. Η Διακήρυξη θέτει επίσης στο επίκεντρο τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας και της παγκόσμιας διατροφής, καθώς και την επιτυχή αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που απειλούν την επάρκεια σε τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αθανάσιος Μαυρομάτης, εξηγώντας ότι το προσχέδιο της Διακήρυξης  σκιαγραφήθηκε στο πλαίσιο της 6ης επιστημονικής συνάντησης για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη – και όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις ή και θέσεις τους, είτε είναι επιστήμονες, ερευνητές, παραγωγοί ή και απλοί πολίτες, θα μπορούν να το πράξουν μέχρι την 12η Ιουνίου 2022.

Επιστήμονες βρήκαν μια λύση χαμηλού κόστους για την παραγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα της ερήμου

 

Επιστήμονες και μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ανέπτυξαν μια λύση χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους σε περιοχές με σημαντική έλλειψη νερού να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Με τη βοήθεια μιας νέας μεθόδου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν απλά, χαμηλού κόστους υλικά για να συλλέξουν υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα, ακόμη και στα πιο ξηρά κλίματα.

 

Αστυπάλαια: Επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη δημοτική συγκοινωνία

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

 

Η Αστυπάλαια είναι το πρώτο ελληνικό νησί που μπήκε στην… “πρίζα”! Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη δημοτική συγκοινωνία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αστική συγκοινωνία θα είναι ένα μέσο που θα δώσει ώθηση στην ασφαλή κυκλοφορία και τη μείωση των οχημάτων, διότι με ένα μικρό κόστος θα μπορεί κανείς να κυκλοφορεί. Μάλιστα, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν με 10 ευρώ το μήνα να κάνουν απεριόριστες διαδρομές, ενώ οι τουρίστες θα μπορούν με μια κάρτα τριήμερη ή εβδομαδιαία με χαμηλή τιμή. Έτσι, δεν θα δημιουργείται κυκλοφοριακός φόρτος, ούτε συνωστισμός τις βραδινές ώρες στη χώρα, καθώς δεν θα χρειάζεται να πάρει κανείς το ΙΧ του.

 

Τριήμερη γιορτή ποδηλάτου στον δήμο Νεάπολης- Συκεών

 

Τριήμερη γιορτή για το αγαπημένο δίτροχο όλων των ηλικιών και όλων των γενεών διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (3 Ιουνίου). Συγκεκριμένα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), προχωρά στην υλοποίηση δράσεων που απευθύνονται στους μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής των επίσημων αγώνων κυπέλλου ορεινής ποδηλασίας (ΜΤΒ-XCC) της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΣΜΑΘ). Στόχος των παρεμβάσεων των διοικήσεων του δήμου και της ΚΕΥΝΣ είναι να προωθήσουν την ιδέα της ποδηλασίας και να ενθαρρύνουν τους νέους στη χρήση του ποδηλάτου και ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης.

Έρευνα: Το αργό βάδισμα ενός ηλικιωμένου μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενης άνοιας

Αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να βαδίζει πιο αργά από ό,τι συνήθως, πιθανώς έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια, ιδίως αν παράλληλα παρουσιάζει εξασθένηση της μνήμης του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάνια Κολίερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 16.855 άτομα άνω των 65 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βάδιζαν με ταχύτητα κατά τουλάχιστον 5% (μείωση 0,05 μέτρων ανά δευτερόλεπτο) πιο αργή κάθε χρόνο, ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος αν, παράλληλα με το βραδύτερο περπάτημα, είχαν σταδιακά πιο ασθενή μνήμη. Σε παρόμοιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και μια αμερικανική έρευνα του 2020 σε σχεδόν 9.000 άτομα.

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, με θέμα «1922 – 2022, πρόσφυγες»

Ο χώρος της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη της γλυπτικής, με τα υπό διαμόρφωση γλυπτά να αποκτούν σταδιακά μορφή. Όπως αναφέρει ο Δήμος Πατρέων: «Καθημερινά, εκατοντάδες πολίτες, με αφορμή την πραγματοποίηση των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, με θέμα «1922 – 2022, πρόσφυγες» – το οποίο είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο – παρακολουθούν από κοντά την κατασκευή των δέκα γλυπτών που δημιουργούν αντίστοιχα καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Συρία και την Αρμενία.

 

Δωρεάν καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα

 

Το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Κέντρο Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων ανοίγουν τους κήπους και τις αυλές τους στα παιδιά της πόλης και μετατρέπονται σε εστίες δημιουργικής έκφρασης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους. Μία σειρά υπαίθριων εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνει χρώμα στην καθημερινότητα των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την ιστορία, την τέχνη, το περιβάλλον και το θέατρο σκιών.

 

Καβάλα: Σε σχολεία της πόλης οι Γιατροί του Κόσμου 

 

Πιστεύοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, εθελοντές του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου Καβάλας επισκέπτονται σχολεία με στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα υγείας. Κατά την επίσκεψη με οδοντίατρο στο δημοτικό σχολείο Παλιού Δ. Καβάλας, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σωστή υγιεινή των δοντιών και για τους καλύτερους τρόπους που μπορούμε να τα προστατεύουμε. Επίσης συζήτησαν με τους εθελοντές για τις δράσεις της οργάνωσης και τη σημασία του εθελοντισμού. Στα παιδιά διανεμήθηκαν είδη ατομικής προστασίας.

 

Μοιράσου το άρθρο!