Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 6/06/2022

A. Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει προοδεύσει σε όλους σχεδόν τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Προεπισκόπηση εικόνας

«Η Ελλάδα είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει την Έκθεση Εθελοντικής Αξιολόγησης σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ – SDGs) 2022 για την Agenda 2030 του OHE και μάλιστα παρουσιάζει βελτίωση στους 16 από τους 17 στόχους. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση οικονομικά, κοινωνικά, σε επίπεδο ανισοτήτων και κοινωνικής συνοχής από ότι ήταν το 2019, το 2015, το 2010. Οι θυσίες έχουν φέρει αποτελέσματα, δεν πρέπει να λειτουργούμε μηδενιστικά και ισοπεδωτικά. Αυτή είναι και η χρησιμότητα της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα παρουσιάσω τον Ιούλιο στον ΟΗΕ. Για να μπορεί ο καθένας στη βάση λεπτομερών στοιχείων να βγάλει τα συμπεράσματά του μελετώντας την εξέλιξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης που ασκεί τα Δικαιώματά του στο πλαίσιο της Δημοκρατίας», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματά μου» με τον Περικλή Βασιλόπουλο. Δείτε εδώ την πλήρη απομαγνητοφώνηση.

Μήνυμα Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Έχουμε μόνο μία Γη, δεν πρέπει να αγνοούμε τις καμπάνες συναγερμού

(AP Photo/Rafiq Maqbool)

 

«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της» προτάσσει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Κατά τον Αντόνιο Γκουτέρες, ένα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους και όλους τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Παρέχει τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, τη ρύθμιση του κλίματος και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Εξίσου, αναδεικνύει τη σημασία της διαχείρισης τη φύσης με σύνεση και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα και κοινότητες.

 

Ταξιδέψτε με την εκπομπή «Πλάνα με Ουρά» στο δάσος της Δαδιάς

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής Πλάνα με Ουρά, που μας ταξιδεύει στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς. Σε αυτό το επεισόδιο η βιολόγος – ορνιθολόγος Σύλβια Ζακκάκ, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, συζητάει με την παρουσιάστρια της εκπομπής, δημοσιογράφο, Τασούλα  Επτακοίλη, γι’ αυτό το σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα. Περιγράφει το ρόλο και την αποστολή του Φορέα Διαχείρισης, μιλάει για την ιδιαιτερότητα της περιοχής με την τεράστια οικολογική σημασία, η οποία συνδυάζει  δάση, βουνά, υδροβιότοπους, βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μιλάει για την βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει το Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς, τα πολλά και σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που ζουν στο πάρκο.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Πώς θα γίνει η επιδότηση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

 

Εντός ελαχίστων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας. Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτήσεις θα γίνουν εντός του πρώτου 10ημερου του Ιουνίου και αναμένεται να επιδοτηθούν 350.000 νοικοκυριά. Όλοι, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια, μπορούν να κάνουν αίτηση, όμως για την επιλογή των δικαιούχων θα υπάρχει μια ιεράρχηση με κοινωνικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (ΑΜΕΑ, πολύτεκνες – μονογονεϊκές οικογένειες).

Κοζάνη: Στις 9 και 10 Ιουνίου το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

Στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Ιουνίου, το 1ο Διεθνές συνέδριο ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του Πράσινου ταμείου. Το συνέδριο, που θα ξεκινήσει ανεπίσημα με την έκθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 5:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινης Κινητικότητας», μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι στόχοι του συνεδρίου είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε θέματα ηλεκτροκίνησης στους πολίτες αλλά και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Να φέρει πιο κοντά τους θεσμούς, τις επιχειρήσεις και τους τεχνικούς διαχειριστές της ηλεκτροκίνησης ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα του μέλλοντος.

Έρευνα: Πώς ο θόρυβος επηρεάζει τις γνωστικές επιδόσεις των παιδιών

 

Τα παιδιά που παρακολουθούν σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με περισσότερο θόρυβο λόγω της κυκλοφορίας οχημάτων στον δρόμο εμφανίζουν πιο αργή γνωστική ανάπτυξη, όπως δείχνει μία νέα ισπανική επιστημονική μελέτη. Αντίθετα, τα επίπεδα θορύβου στο σπίτι δεν φαίνεται να επηρεάζουν εξίσου αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών, όσον αφορά τη μνήμη και την προσοχή.

 

 

«Μαμά μου… θα με βοηθήσεις να περπατήσω»;

 

Εκδήλωση βασισμένη στο βιβλίο της Αθηνάς Ευθυμίου με τίτλο «Μαμά μου… θα με βοηθήσεις να περπατήσω;»  διοργανώνει ύστερα από δύο χρόνια η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής και τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» τη Δευτέρα 06/06/2022 στις 18:30 Πολιτιστικό Πολύκεντρο  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Θεατρική αναπαράσταση αποσπασμάτων του βιβλίου, από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής. Αφιλοκερδώς θα συμμετέχει ο τραγουδοποιός Νίκος Ζιώγαλας με τους συνεργάτες του, Δημήτρη Χατζηδημητρίου (πιάνο, φωνή) και Παρασκευά Θεοδωράκη (κιθάρα, φωνή).

 

 

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού

 

Το 2019 η Έλίνα Ψημίτη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Σήμερα είναι καλά και έγραψε το βιβλίο επειδή ήθελε να καταγράψει και να μοιραστεί την εμπειρία της, πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθηθούν κι άλλες γυναίκες. Χωρισμένο σε μικρά ταξινομημένα κεφάλαια, το βιβλίο: «Καρκίνος του μαστού: Διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας – Tips & Tricks» προσφέρει στον αναγνώστη την δυνατότητα να επιλέξει τι θα διαβάσει, χωρίς να χρειάζεται να το πάρει με την σειρά. Το «βαρύ» θέμα του βιβλίου, “ελαφραίνουν” φωτογραφίες που στοχεύουν στην πρόκληση θετικής σκέψης στον αναγνώστη.

Μοιράσου το άρθρο!