Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr/ 7/06/2022

Τσερνομπίλ: Νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής

 

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία. Το «Chernobyl: The Lost Tapes» παρουσιάζει αδημοσίευτο υλικό και ηχητικές συνεντεύξεις που αποτυπώνουν την έκταση του θανάτου και της καταστροφής που ακολούθησαν μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ πριν από 36 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου στο HBO.

 

Δυτική Ελλάδα: Από το Αγρίνιο ξεκίνησε το «Σαφάρι Μπαταριών»

 

«Σαφάρι Μπαταριών», είναι ο τίτλος της δράσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και έχει ως στόχο την ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργοποίησή τους σε πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος.

 

«Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2022» από τη Συνέλευση 8 Μάρτη

Το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιούνη η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη διοργανώνει Φεμινιστικό Φεστιβάλ στον όμορφο κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Όπως σημειώνουν οι διοργανώτριες: «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να βαθύνει ο διάλογος που έχει ανοίξει πλατιά στην κοινωνία για το σεξισμό και την έμφυλη ανισότητα και να οργανώσουμε τις δράσεις και παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τα σχολεία και κάθε κοινωνικό χώρο». Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις, workshops, έκθεση φωτογραφίας, συναυλίες και stand up comedy.

 

Ποια είναι η βιολογική μας ηλικία και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας

Μία από τις μονάδες μέτρησης που έχει εφεύρει ο άνθρωπος είναι και αυτή της μέτρησης του χρόνου που καθορίζει την ηλικία μας. Ωστόσο, από το 2009, έρευνες της ιατρικής βραβευμένες με νόμπελ, αποδεικνύουν ότι η «χρονολογική ηλικία» μπορεί να διαφέρει από τη «βιολογική ηλικία» μας. Όπως εξήγησε ο ειδικός παθολόγος κ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, η βιολογική ηλικία είναι μία μονάδα μέτρησης της εσωτερικής υγείας, δηλαδή της κατάστασης της κυτταρικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η βιολογική ηλικία είναι ένα μέτρο της «πραγματικής ηλικίας» που επηρεάζεται από τις γενετικές καταβολές, αλλά και τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Ουσιαστικά, απεικονίζει το πόσο καλά φροντίζουμε ή όχι το σώμα μας μετρώντας τις ζημιές που έχουμε κάνει διαχρονικά. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο κ. Παπαχαραλάμπους διευκρίνισε ότι είναι καλό να μεριμνήσουμε από νωρίς υιοθετώντας έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Οι πιο συχνές διαταραχές μετά την Covid-19 – Τι αναφέρει αμερικανική μελέτη

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19 εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή του ύπνου τους, ενώ σχεδόν όλοι νιώθουν μέτρια έως σοβαρή κόπωση, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Πένα Ορμπέα, που έκαναν ανακοίνωση στο αμερικανικό συνέδριο “Sleep 2022” σχετικά με τον ύπνο, καθώς και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Sleep”, ανέλυσαν στοιχεία για 962 άτομα με μακρά Covid-19 κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2021-Απριλίου 2022.

 

Πώς να μην πέσετε θύματα απάτης στο Διαδίκτυο – Χρήσιμες συμβουλές από πραγματογνώμονα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

Στο ηλεκτρονικό έγκλημα και τις εξαπατήσεις πολιτών στο Διαδίκτυο που είναι πια καθημερινό φαινόμενο αναφέρθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποκαλύπτοντας ότι η λεία των επιτήδειων φτάνει ετησίως τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ. «Έχουν στήσει τέτοιο ιστό αράχνης»επισήμανε ο κ. Βασιλάκος για τη μεγάλη εφευρετικότητα των επιτηδείων του κυβερνοχώρου προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να διασφαλίσει τα χρήματά του είναι η πιστωτική κάρτα όπου «ακόμα και 45 ημέρες μετά τη συναλλαγή μπορείς να πάρεις τα χρήματά σου πίσω». Σύμφωνα με τον ειδικό «ο κόσμος δεν θα πρέπει να αποθηκεύει στο κινητό ή τον υπολογιστή τους κωδικούς του e-banking και θα πρέπει να ενεργοποιεί τον έλεγχο ταυτότητας των δύο παραγόντων».

 

Η Γλυκερία τραγούδησε στην Πόλη μαζί με μαθητές και μαθήτριες από το Ζωγράφειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη

Συναυλία στην Όπερα της Κωνσταντινούπολης έδωσε το Σάββατο 28 Μαίου η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Γλυκερία, την οποία στο δεύτερο μέρος συνόδευαν 125 μαθητές και μαθήτριες από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και από τα Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη. Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Οι Δρόμοι πολιτισμού του Πέρα», «Βeyoğlu Kültür yolu Festivali» και την παρακολούθησαν πάνω από δύο χιλιάδες άτομα, Έλληνες και Τούρκοι.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!