Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 10/06/2022

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» με τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες

 

Με στόχο να καταστεί ένα μουσείο ανοικτό σε όλους με βάση τις αρχές της συμπερίληψης,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δημιούργησε το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», δίνοντας πλέον τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης.

 

 

Σύρος – Ερμούπολη: Δράσεις για τον προσβάσιμο τουρισμό και τα άτομα με οπτική αναπηρία

 

Η υποστήριξη των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες είναι το νέο στοίχημα που έχει θέσει το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης του νομού Κυκλάδων, «Αρωγή» σε συνεργασία με τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπου και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια. Στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο Συριανοί εθελοντές και εθελόντριες εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές συνοδείας ατόμων με αναπηρία.

 

 

ΥΠΠΟΑ: Επισκέψιμα 11 μνημεία-ναυάγια για καταδύσεις αναψυχής

 

Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής είναι πλέον 11, χαρακτηρισμένα ως μνημείαναυάγια, έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, στα ναυάγια επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά αυτών και απαγορεύεται ρητώς η κατάδυση με διείσδυση στο εσωτερικό τους. Η διείσδυση στο εσωτερικό του ναυαγίου δύναται να επιτραπεί αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν σχετικής απόφασης των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ελληνική Κοινότητα Καταλονίας: μαθήματα ελληνικών για ενήλικες και σεμινάρια ελληνικού πολιτισμού

Η Ελληνική Κοινότητα Καταλονίας θα προσφέρει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μαθήματα νέων ελληνικών σε ενήλικες, τα οποία θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου του 2023. Στόχος των μαθημάτων είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή όχι μόνον με την ελληνική γλώσσα, αλλά να γνωρίσουν και την κουλτούρα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΚ, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο της Κοινότητας και θα έχουν διάρκεια από 2 έως 2,5 ώρες, ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή. Οι προεγγραφές ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου.

 

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στους εορτασμούς της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής προσφέροντας στο κοινό της πόλης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το πρόγραμμα με το οποίο θα εμφανιστεί λίγες ημέρες μετά στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

 

 

ΕΡΤ Αρχείο: 10 χρόνια χωρίς τη Ζωρζ Σαρή (video)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή, στις 9 Ιουνίου 2012, η ηθοποιός και συγγραφέας Ζωρζ Σαρή, της οποίας η συμβολή στην παιδική λογοτεχνία υπήρξε πολύτιμη. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο Θησαυρός της Βαγίας» εκδόθηκε το 1969, ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα μυθιστορήματα που ακολούθησαν όπως, «Το Ψέμα» (1970), «Όταν ο ήλιος…» (1971), «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» (1974),  «Τα γενέθλια» (1977), «Οι νικητές» (1983), «Ο χορός της Ζωής» (1999), «Το προτελευταίο Σκαλοπάτι» (2009). Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Νινέτ» ενώ το 1995 και το 1999 τιμήθηκε για την προσφορά της από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Δίστομο και Καλάμι: To διήμερο Ολοκαύτωμα της Βοιωτίας – 10 & 11 Ιουνίου 1944

Μέσα σε ένα διήμερο η βοιωτική γη ποτίστηκε από το αίμα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που ακόμα και σήμερα, ο χρόνος δεν στάθηκε ικανός να σβήσει ή να απαλύνει τις μνήμες. Στην παγκόσμια ιστορία το έγκλημα στο Δίστομο είναι ιδιαίτερα γνωστό, δίπλα του όμως στον απόηχο του ολοκαυτώματος του Διστόμου, ακριβώς την επόμενη μέρα, έγινε και το ολοκαύτωμα στο Καλάμι Βοιωτίας.

 

 

Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ

 

 

Ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ που θα μοιάζουν στους ανθρώπους όσο γίνεται περισσότερο, έκαναν Ιάπωνες ερευνητές με τη δημιουργία ζωντανού ανθρώπινου δέρματος για ρομπότ. Παρουσίασαν ένα ρομποτικό δάχτυλο που έχει υφή μαλακού δέρματος, το οποίο επίσης απωθεί το νερό και διαθέτει ιδιότητες αυτο-αποκατάστασης των βλαβών του. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(22)00239-9

 

 

 

Ποιες είναι οι ανάγκες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και πως επηρεάζουν τις… φωτογραφίες στο Instagram;

 

Υπάρχουν πέντε βασικές ανάγκες, σύμφωνα με τη Θεωρία της Επιλογής του William Glasser, που είναι απαραίτητες για κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά… Η επιβίωση, η δύναμη, η ελευθερία, το «ανήκειν» (μέλος μιας ομάδας) και η διασκέδαση. Αυτές οι ανάγκες επηρεάζουν τις εικόνες που επιλέγουμε να ανεβάσουμε στη σελίδα μας στο Instagram και με τη δυστυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Η Ομογένεια της Αυστραλίας δίπλα στους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα

 

Έρανο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να στηριχθούν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρίσκονται στην Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει η ελληνική παροικία της Αυστραλίας.

 

 

Γ. Αγγελοπούλου: Μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών το πρόγραμμα ζωής στη Βόρεια Κυνουρία

 

“Κατάθεση ψυχής” έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, στο Αστρος, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος ζωής για τον πληθυσμό της Βόρειας Κυνουρίας που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Η κ. Αγγελοπούλου, μίλησε για τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε η οικογένειά της, όταν ο πατέρας της υπέστη σειρά εγκεφαλικών, προκειμένου να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Ζαφείρη, την αξία της εφαρμογής του προγράμματος, που θα ανιχνεύσει τους παράγοντες κινδύνου, που προκαλούν τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μετά από πρόταση του καθηγητή ιατρικής Κωνσταντίνου Βέμμου, που αγκάλιασε η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 και το χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ.

Μοιράσου το άρθρο!