Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 15/06/2022

 

«Η Αιμοδοσία ως Πράξη Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

 

Η αιμοδοσία ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι το μήνυμα που απηύθυναν από κοινού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας σε ενεργούς αιμοδότες και ένα σχετικό βίντεο παρουσίασής τους, τονίζεται η ανάγκη συστηματικής προσφοράς (3-4 φορές το χρόνο), καθώς το προσδόκιμο ζωής του αίματος κυμαίνεται από 35 σε 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του.

 

Τι είναι ο προσωπικός πληθωρισμός: Ένα ψηφιακό εργαλείο και απλά μαθήματα οικονομίας από την ΕΚΤ

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να διαμορφώνουν σε καθημερινή βάση τον «δείκτη προσωπικής τους ακρίβειας», δημιούργησε μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή. Η ΕΚΤ ουσιαστικά έφτιαξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον υπολογισμό του «προσωπικού πληθωρισμού» σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση – Tι είναι το ΘΥΒΜΑΣ

Φωτό: pxfuel

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την εκτίμηση του κινδύνου θερμικής καταπόνησης κατά την εργασία τίθενται από εφέτος στη διάθεση των εργαζομένων. Εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή που βρίσκονται, μέσω διαδικτύου αλλά και με ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές που είναι διαθέσιμη δωρεάν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει κατά περίπτωση η νομοθεσία. Οι νέες δυνατότητες εκτίμησης των κινδύνων από την εργασία σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών περιγράφονται στην εγκύκλιο με θέμα: Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενόψει της θερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η ανάλυση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για το σχεδιασμό των μέτρων προστασίας τους. Ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης ανάλυσης της θερμικής καταπόνησης εργαζομένου είναι ο WBGT («Wet-Bulb Globe Temperature»), ή στα ελληνικά ΘΥΒΜΑΣ («Θερμοκρασία Υγρού Βολβού και Μαύρου Σφαιριδίου»).

«Beat the quake!»: Ψηφιακή εξήγηση των σεισμών μέσα από θεατρική παράσταση

 

Με μεγάλη επιτυχία, εννέα φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασαν με την υποστήριξη μιας ευρείας επιστημονικής ομάδας, την ερευνητική παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο και επινόησης «Beat the quake!» , πρωτότυπο προϊόν μιας διεπιστημονικής και πολυμεσικής προσέγγισης στην Εκπαιδευτική Σεισμολογία, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 στις 21:00, στην Αίθουσα Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη συγκίνηση τη μεταφορά σε μία υβριδική θεατρική-ψηφιακή γλώσσα της εξήγησης του φαινομένου του σεισμού και της στάσης του ανθρώπου απέναντί του, προκειμένου να διαχειριστεί τον φόβο, την αμέλεια και την άγνοια.

Δημοτικό σχολείο από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ανακύκλωσε μπαταρίες όσο το βάρος του συνόλου των μαθητών

 

Περισσότερους από τρεις τόνους μπαταριών συγκέντρωσαν για ανακύκλωση οι μαθητές του 20ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου, κατακτώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της ΑΦΗΣ, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 1000 σχολεία της χώρας, γεμίζοντας τους ειδικούς κάδους με χρησιμοποιημένες μπαταρίες.  Οι μαθητές που έσπασαν το ρεκόρ της ανακύκλωσης μπαταρίας θα παραλάβουν όλοι τους και μπλουζάκια «πρώτης θέσης ενθάρρυνσης ανακύκλωσης» και το βέβαιο είναι πως θα νιώθουν περήφανοι φορώντας τα.

 

Στον Νέο Κόσμο το 9ο πάρκο “τσέπης” της πόλης – Κ. Μπακογιάννης: «Συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε χώρους και να γεμίζουμε πράσινο την Αθήνα»

IMG-7412

 

Οι γειτονιές της Αθήνας αποκτούν σταδιακά περισσότερο χρώμα, ζωή και “ανάσες” πρασίνου. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την πολύτιμη συμβολή της P&G, παραδίδει στους κατοίκους του Νέου Κόσμου το 9ο πάρκο τσέπης, αναβαθμίζοντας ένα ακόμη σημείο της πόλης, προς όφελος της γειτονιάς. Σημειώνεται ότι ο μικρός αυτός “πνεύμονας” πρασίνου έρχεται να αντικαταστήσει έναν εγκαταλελειμμένο χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο παράνομης ρίψης απορριμμάτων και στάθμευσης οχημάτων.

 

Online εκδήλωση: Η ψυχική ανθεκτικότητα στη μετα-Covid εποχή

 

Το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η ψυχική ανθεκτικότητα στη μετα-Covid εποχή», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00 – 12:30 μέσω Zoom. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες μετά την πανδημία, με έμφαση στις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, αλλά και οι βιώσιμες δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου εργασιακού τοπίου.

 

Προσφορά αγάπης από τους ομογενείς της Αυστραλίας σε ελληνορθόδοξο ορφανοτροφείο στα νησιά Φίτζι

 

Ένα μικρό λεωφορείο που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους προς και από το σχολείο αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους απέκτησαν τα παιδιά του Ελληνορθόδοξου Ορφανοτροφείο της St. Tabitha στα νησιά Φίτζι, χάρη στα χρήματα που συγκέντρωσαν σε έρανο τα μέλη και οι φίλοι της ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας.

 

ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμά του για το 2022 – Αφορά 1.500 παιδιά

 

Από σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ξεκινά σε όλη τη χώρα το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το έτος 2022. Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

 

 

Διάλεξη για τους Γενίτσαρους της Κρήτης στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

 

Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, ο Δρ Γιάννης Σπυρόπουλος θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Οι Γενίτσαροι της Κρήτης, 1669-1826». Η διάλεξη θα λάβει χώρα στις 7μ.μ., μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook και Youtube Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μετά το τέλος του Πολέμου για την Κρήτη το 1669, χιλιάδες στρατιώτες στάλθηκαν στο νησί για να υπερασπιστούν την τελευταία μεγάλη κατάκτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Ενετούς.

 

Μοιράσου το άρθρο!