Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 16/06/2022

 

Ο ΜΆΙΚ ΝΙΟΥΤΖΕΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ EBU

 

Ο Μάικ Νιούτζεντ, αν. Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας ΕΡΤ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, εξελέγη Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU. Καλά νέα για την EBU, την ΕΡΤ, την Κοινωνική Ευθύνη και  κυρίως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δείτε εδώ το άρθρο της EBU.

 

 

Greenpeace: Προτάσεις για τη διασφάλιση ουσιαστικής επισιτιστικής επάρκειας στην Ευρώπη

©Greenpeace

Τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, oι τιμές των τροφίμων σπάνε ρεκόρ και η συζήτηση για την επισιτιστική κρίση φουντώνει. Πώς φτάσαμε όμως να απειλούμαστε από επισιτιστική κρίση σε έναν πλανήτη που κάθε χρόνο πετάει το 30% της τροφής που παράγει  (αξίας περίπου $940 δις τον χρόνο); Και το άλλο παράδοξο: μόνο το 22% των καλλιεργειών στα σιτηρά στην Ευρώπη προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση! Λύση υπάρχει, όπως επισημαίνει η Greenpeace: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα τρόφιμα, αλλά δικαιότερη κατανομή των υπαρχόντων, δυνατότητα πρόσβασης όλων στην τροφή, ενδυνάμωση των μικρών παραγωγών που εφαρμόζουν ήπιες μεθόδους και δραστική μείωση της σπατάλης! Η ΜΚΟ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αποφάσεις για ανθεκτικότερο και βιωσιμότερο αγροδιατροφικό μοντέλο και την ελληνική κυβέρνηση να τολμήσει να χαράξει αγροτική πολιτική που προτεραιοποιεί τη Μεσογειακή Διατροφή και την προστασία υγείας ανθρώπων και περιβάλλοντος, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Η Αθήνα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% έως το 2030 – Κ. Μπακογιάννης: «Είναι ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο που ξεπερνά μια θητεία και μια δημοτική αρχή»

 1

 

Το επικαροποιημένο σχέδιο δράσης για το κλίμα ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για έναν κρίσιμο στόχο: Την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5ο C και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας το κόστος ενέργειας μέσα από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από συγκεκριμένους άξονες δράσης.

Ικαρία – Ρόδος: 200 μίλια με κανό για την προστασία των θαλασσών

 

Στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο Άγγελος Χριστοφίδης, μέλος της ομάδας South Evian Gulf team, για την 12η αποστολή των 200 ναυτικών μιλίων στην καρδιά του ανατολικού Αιγαίου, με αφετηρία την Ικαρία και ενδιάμεσους σταθμούς σε Θύμαινα, Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Ψέριμο, Κω, Νίσυρο, Τήλο Χάλκη και τερματισμό στην Ρόδο. Η φετινή αποστολή επικεντρώνεται στην προστασία των θαλασσών εκπέμποντας μήνυμα εγρήγορσης, ευαισθητοποίησης και δράσης αναφορικά με τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά, ένα φαινόμενο που έχει ήδη αποκτήσει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.

 

Έως 26 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία

 

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως τις 26 Ιουνίου 2022 για όλους τους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη δημιουργήσει προφίλ ή έχουν ξεκινήσει την διαδικασία της αίτησης στην πλατφόρμα του Προσωπικού Βοηθού έως τις 15 Ιουνίου 2022, καθώς και για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας που έχει εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών πριν την σύσταση των ΚΕ.Π.Α, αλλά και από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.) και Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), εφόσον δεν υφίσταται απόφαση των ΚΕ.Π.Α.

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας-Βέλγιο: Εκδήλωση σήμερα στις Βρυξέλλες

 

Την εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, 16 Ιουνίου και ώρα 7.00 μ.μ., στον χώρο της Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού, Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Βέλγιο. Θέμα της εκδήλωσης η οποία οργανώνεται σε δύο μέρη είναι «Ανατρέποντας τα στερεότυπα. Ένα σύγχρονο όραμα του ελληνικού πολιτισμού: Μια συζήτηση».

 

Διαβήτης: Μια νέα ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες

 

Μια ομάδα ενδοκρινολόγων στο Beth Israel Deaconess Medical Center στις ΗΠΑ, εντόπισε ένα ένζυμο-κλειδί στη σύνθεση μιας νέας κατηγορίας λιπιδίων, που ονομάζονται FAHFA (Fatty Acyl Esters of Hydroxy Fatty Acid). Αυτά τα λιπίδια παράγονται στους ανθρώπινους ιστούς και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τον μεταβολισμό σε ανθρώπους και ποντίκια. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Nature», ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές νέες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 1 και 2.

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

 

Λέγεται πως η συγγραφή είναι μια μοναχική διαδικασία, όμως οι μικροί μαθητές τριών τμημάτων της Δ΄ Δημοτικού έρχονται να καταρρίψουν αυτή την πεποίθηση. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δελασάλ Αλίμου, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, που συντόνισε η συγγραφέας-εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γράψουν και να εικονογραφήσουν τα δικά τους βιβλία. Το θέμα που τους προτάθηκε ως αφόρμηση ήταν η «Ισότητα των φύλων». Οι μικροί συγγραφείς, από τις πρώτες κιόλας σελίδες των βιβλίων τους, εξηγούν στους αναγνώστες πως το θέμα τους ήταν οικείο και τους άρεσε πολύ. Πηγή της έμπνευσής τους αποτέλεσαν ξεχωριστές γυναίκες που με το πείσμα τους διέλυσαν όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για το φύλο, το χρώμα ή την αναπηρία τους και έκαναν πραγματικότητα τα όνειρα τους.

Η απονομή των βραβείων «Μέγας Αλέξανδρος» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ν.Ιερσέης

 

Τα βραβεία «Μέγας Αλέξανδρος» για την Παιδεία, για την προσφορά στην Κοινότητα και για την προσφορά στο Δημόσιο απένειμε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, κατά το 9ο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής, 12 Ιουνίου. Το δείπνο παρατέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας για την επέτειο των 13 χρόνων από την ίδρυσή της και στο πλαίσιο του έλαβε χώρα και η απονομή υποτροφιών σε οκτώ αριστούχους ομογενείς φοιτητές και σπουδαστές.

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Τελετή Απονομής Επιστημονικών Βραβείων

Η Τελετή Απονομής των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει τα βραβεία στους έξι επιστήμονες που διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συμβολή στην εξέλιξη της γνώσης σε καίριους επιστημονικούς τομείς και για την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Τελετή Απονομής στο Περιστύλιο του Ζαππείου αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της Πολιτείας, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, του χώρου των επιστημών, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Το Ίδρυμα θέσπισε το 1993 το θεσμό «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη», υπηρετώντας την επιθυμία του ιδρυτή του, ο οποίος πίστευε βαθιά στην επιστήμη και στις δυνατότητες του ελληνικού πνεύματος.

Μοιράσου το άρθρο!