Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 17/06/2022

 

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες στο Europeana.eu

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Europeana Subtitled», το Αρχείο της ΕΡΤ επιμελήθηκε μία θεματική συλλογή στην ευρωπαϊκή πύλη ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος της Europeana.eu με θέμα τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση από και προς την Ελλάδα, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα. Η ΕΡΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα Europeana Subtitled μαζί με άλλους έξι μεγάλους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Istituto Luce, Deutsche Welle, RTVE, RTV SLO, Translated Srl).

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο – Απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα | Τρίτη 21.06.2022

 

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή της εμφάνιση στον χώρο, με παρουσία κοινού. Η συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί από την ΕΡΤ2 και θα μεταδοθεί απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, στις 21:00.

 

 

«Ημέρα Περηφάνειας» στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στο Kosmos | Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

 

Το Σάββατο 18 Ιουνίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Περηφάνειας 2022. Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Kosmos 93,6 δηλώνουν «παρών» με αφιερωματικές εκπομπές το πρωί του Σαββάτου, μέρα και των κεντρικών εκδηλώσεων.

 

 

10ο Thessaloniki Pride – 20 έως 25 Ιουνίου 2022

 

Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το επετειακό 10ο Thessaloniki Pride, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 25 Ιούνιου. Με σύνθημα «ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ» το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, περιλαμβάνει μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, συζητήσεις, εκθέσεις και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

 

Έρευνα: Οι άνθρωποι ευθύνονται για πάνω από το 90% των πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες

(Science)

 

Ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης των χρόνιων πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη, τον οποίο ανέπτυξαν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες, αποκαλύπτει ότι το 94% οφείλονται σε ανθρώπινες αιτίες, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του αναμενομένου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν ότι περίπου οι μισές θαλάσσιες πετρελαιοκηλίδες είχαν ανθρωπογενή προέλευση και οι υπόλοιπες μισές προέρχονταν από φυσικές πηγές (με βάση όμως τη νέα εκτίμηση αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 6%).

 

 

Η ζέστη προκαλεί περισσότερες ασθένειες και κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή

It's hot! (#14) - Openclipart

 

Σύμφωνα με μελέτες, από όλες τις φυσικές καταστροφές, η ζέστη είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος. Και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, οι επιστήμονες αναμένουν ότι από τον καύσωνα θα αρρωστήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

 

 

Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο εθνικό άτλαντα θνησιμότητας από ασθένειες

 

Η μελέτη των ποσοστών θνησιμότητας, των αιτιών θανάτου, του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και διαφόρων άλλων μετρήσεων, που δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία,  επιτρέπει στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλύουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Έρευνα: Το κοινωνικό στρες επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αρχίζει να εξασθενεί. Αυτή η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται ανοσογήρανση, μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, δεν γερνούν όλα τα ανοσοποιητικά συστήματα με τον ίδιο ρυθμό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο ερευνητής Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό στρες συνδέεται με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

ΠΟΥ για ψυχική υγεία: Ένας στους οκτώ παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα (17/6) όλες τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην ψυχική υγεία, επισημαίνοντας ότι “ο πόνος είναι τεράστιος” και επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας το ποσοστό της κατάθλιψης και του άγχους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο. Οι επενδύσεις, ωστόσο, δεν αυξήθηκαν: μόνο το 2% των εθνικών προϋπολογισμών υγείας και το 1% οποιασδήποτε διεθνούς βοήθειας για την υγεία αφιερώνεται στην ψυχική υγεία, τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ. “Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!