Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 20/06/2022

«Athens Calling» – Διασφάλιση Επισιτιστικής Επάρκειας/ Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες

Αυτή την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, στην εκπομπή «Athens Calling»,  η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη Βιώσιμης Γεωργίας της Greenpeace, έκανε προτάσεις για τη διασφάλιση της ουσιαστικής επισιτιστικής επάρκειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες (20/6), στην εκπομπή μίλησε η Ντίνα Ντζιώρα για τις εκδηλώσεις του Refugees Week (Εβδομάδα για τους Πρόσφυγες) σε όλη την Ελλάδα,  ενώ η Φαίη Κουτζούκου, αν. γενική διευθύντρια του Solidarity Now,  συζήτησε για τη συμμετοχή της Οργάνωσης στην εβδομάδα και στις δράσεις για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τέλος,  ο Διονύσης Γουβιάς αν. καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μίλησε για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε ενήλικες πρόσφυγες.

«Κάθε μετάλλιο είναι μια εσωτερική επιτυχία» – Τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας Κολύμβησης μιλούν στην ΕΡΤ

 

Με εφτά μετάλλια στις αποσκευές επέστρεψε στην Ελλάδα η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης που διακρίθηκε στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Η Ιωάννα Καρυοφύλλη, πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) δήλωσε περήφανη για τις επιτυχίες των παραολυμπιονικών και ευχαρίστησε την ΕΡΤ που ήταν στην υποδοχή των αθλητών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνοντας ότι ήταν μια ακόμη μια επιτυχημένη αποστολή κολύμβησης.

 

Έβρος: Εγκαινιάστηκε το πρώτο τζαμί για την κοινότητα των Αλεβιτών

Σε μια μεγάλη γιορτή θρησκευτικού χαρακτήρα κι ένα γλέντι με μουσικό πρόγραμμα και παραδοσιακούς χορούς, των κατοίκων του Μεγάλου Δέρειου στο νομό Εβρου, εξελίχθηκε η εκδήλωση για τα εγκαίνια του πρώτου Τζεμ Εβί (Cem Evi) στην Ελλάδα, εκτός Τεκέ, που λειτουργεί με επίσημη άδεια ως χώρος συγκέντρωσης και λατρείας για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών. «Ιστορική», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος στο χαιρετισμό του είπε ότι αυτό που μας ενώνει από διαφορετικές θρησκείες και από διαφορετικές χώρες είναι ένα κοινό μέλλον ευημερίας και ειρήνης. «Για μας τους Αλεβίτες σήμερα είναι μεγάλη γιορτή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πυρελή Μουμίν, διευθυντής του μειονοτικού σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο και γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου, εξήγησε πως πριν τη λειτουργία του Τζεμ Εβί οι Αλεβίτες έκαναν τις προσευχές τους στα σπίτια και η χαρά τους είναι πολύ μεγάλη, καθώς το Τζεμ Εβί σημαίνει την αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία και τη στήριξή της στη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών.

Αντόνιο Γκουτέρες: Μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων μπορεί να ζουν με ξηρασία

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί πως μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων μπορεί να ζουν με ξηρασία. Κατά τον Αντόνιο Γκουτέρες, η κλιματική αλλαγή φέρει μεγάλη ευθύνη, αλλά το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη γη μας. «Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της υποβάθμισης της γης, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα» παρατηρεί.

 

«Πράσινες» επενδύσεις από τον δήμο Ξάνθης με φωτοβολταϊκό ισχύος 2,5 MW και μονάδα βιομάζας

 

Ο δήμος Ξάνθης στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολικών μονάδων και των δημοτικών κτιρίων, έχοντας ήδη ετοιμάσει μελέτη για την αυτόνομη ηλεκτροπαραγωγή μέσω της βιομάζας και των φωτοβολταϊκών. Η μελέτη του έργου που είναι σε στάδιο ωρίμανσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 2,5 MW και μιας μονάδας βιομάζας 1MW.

 

Υεμένη: Οι αγρότες αντιμετωπίζουν την κρίση καυσίμων αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια

 

Οι αγρότες της Υεμένης φαίνεται να έχουν βρει μια έξυπνη εναλλακτική στις παραδοσιακές αντλίες νερού, οι οποίες έχουν καταστεί μη-βιώσιμες στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Η άρδευση με ηλιακή ενέργεια είναι η απάντηση των αγροτών στα προβλήματά της παγκόσμιας κρίσης πετρελαίου και στο αυξημένο κόστος του.

 

 

Έκθεση «Φωτιά» στο Ωδείο Αθηνών – Η δύναμη της φωτογραφίας αφυπνίζει για την προστασία του πλανήτη 

 

Με τίτλο «Φωτιά» άνοιξε η έκθεση φωτογραφίας στο Ωδείο Αθηνών με έργα 13 δημιουργών από όλο τον κόσμο, που κέρδισαν βραβείο σε κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας Pictet. Η θεματική αναδεικνύει την αποσύνδεση του σύγχρονου ανθρώπου από το περιβάλλον και το ζήτημα της βιωσιμότητας του πλανήτη.

 

Ανταλλαγή ελληνικών βιβλίων στη Στουτγάρδη

Με σύνθημα «φέρνεις ένα – παίρνεις ένα» η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης σε συνεργασία με το σούπερ μάρκετ “Manna” από το επόμενο Σάββατο 23 Ιουνίου και κάθε Σάββατο, μεταξύ 10.00 και 12.00 ώρα Γερμανίας στον προαύλιο χώρο του σούπερ μάρκετ προσφέρει ελληνικά βιβλία προς ανταλλαγή.  Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης διοργάνωσε, επίσης, ενημερωτική συνάντηση με τον γενικό πρόξενο της Στουτγάρδης κ. Συμεών Λιναρδάκη, ο οποίος έκανε παρουσίαση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του προξενείου, αυτών που γίνονται με φυσική παρουσία των πολιτών στο προξενείο, όσο και των υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, εξ αποστάσεως. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ακόμη αναφορά στα θέματα παιδείας καθώς και στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου και τις νέες ρυθμίσεις της εκλογικής νομοθεσίας που επιτρέπει την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Μοιράσου το άρθρο!