Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 21/06/2022

 

Εκδηλώσεις ΚΕΘΕΑ: ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ανοικτές εκδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου. Από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Κάλυμνο, πραγματοποιούνται, με σύνθημα “ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ”, δεκάδες δράσεις ενημέρωσης, πολιτισμού και αθλητισμού μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές, φίλοι και συνεργάτες του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν κάλεσμα στο κοινό με στόχο την έγκυρη και νηφάλια ενημέρωση για τις εξαρτήσεις, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ιαβέρης στο Πρώτο: Το δημογραφικό γιγαντώθηκε από τη γενοκτονία στο δρόμο – Απορώ πως δεν τρομάζει ολόκληρη η χώρα

 

«Αυτοί που διαλύονται και σκοτώνονται στο δρόμο είναι άνθρωποι από 5 έως 29 ετών, είναι η πρώτη αιτία θανάτου το τροχαίο έγκλημα σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέος που χάνει τη ζωή του ή την καταστρέφει μένοντας βαριά ανάπηρος, δεν έχει προλάβει να κάνει ακόμη παιδάκια. Εδώ μπήκαμε στη διαδικασία της γενοκτονίας κατευθείαν», τόνισε ο πολύ γνωστός οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Ιαβέρης, κατά κόσμο Τάσος Μαρκουίζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

 

Γαλλία: Επιστήμονες ερευνούν τη σχέση ανάμεσα στο «αιμάτινο χιόνι» και την κλιματική αλλαγή

(Jean-Gabriel Valay / Jardin du Lautaret / UGA / CNRS)

 

Ο Ερίκ Μαρεσάλ στέκεται στη χιονισμένη πλαγιά γύρω στα 2.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κρατώντας ένα βαθυκόκκινο δοκιμαστικό σωλήνα. Μέσα σ’ αυτόν υπάρχει δείγμα μιας άλγης που είναι γνωστή ως «snow blood», «αιμάτινο χιόνι», ένα φαινόμενο που επιταχύνει το λυώσιμο των αλπικών πάγων και για το οποίο οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι εξαπλώνεται. «Αυτή η άλγη είναι πράσινη. Όταν όμως βρίσκεται μέσα στο χιόνι, συσσωρεύει λίγες χρωστικές ουσίες σαν αντηλιακό, για να προστατεύεται», λέει ο Μαρεσάλ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γκρενόμπλ, ο οποίος συγκεντρώνει με συναδέλφους εργαστηριακά δείγματα στο όρος Λε Μπρεβάν.

 

ΠΟΥ: Νέα εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας και την προστασία

 

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει τοπικές πληροφορίες για τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) κυκλοφόρησε σήμερα πρώτη ημέρα του καλοκαιριού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πενθήμερες προβλέψεις υπεριώδους ακτινοβολίας και καιρού σε τοποθεσίες με δυνατότητα αναζήτησης.

 

Εγκαινιάστηκε ο σταθμός παρακολούθησης εναέριας ρύπανσης στην πόλη των Χανίων

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, ο Αστικός Σταθμός παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκατασταθεί στο Στάδιο Χανίων, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Ο σταθμός αποτελεί μέρος του δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης του νησιού. Ο εξοπλισμός αφορά τρεις νέους σταθμούς (Ηράκλειο, Χανιά, Πανεπιστημιούπολη Βουτών) και επιπλέον όργανα μετρήσεων για δύο υφιστάμενους σταθμούς (Πολυτεχνείο Κρήτης και Φινοκαλιάς), που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης, βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού, εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η συνολική προμήθεια του εξοπλισμού, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ έγινε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020.

 

Συνεργαζόμενα αυτόνομα ρομπότ θα βάλουν τέλος στα θαλάσσια απορρίμματα

Ερευνητές στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο SeaClear αναπτύσσουν μια λύση για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων του βυθού των ωκεανών βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για τον καθαρισμό του βυθού του ωκεανού χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, λύση αυτή στοχεύει στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης, εντοπισμού και συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων χρησιμοποιώντας συνεργαζόμενα αυτόνομα ρομπότ. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκάφος, ένα drone, δύο υποβρύχια ρομπότ και ένα καλάθι συλλογής. Σύμφωνα με το SeaClear, τα ρομπότ τους θα είναι τα πρώτα που θα καθαρίσουν τα σκουπίδια από τον πυθμένα του ωκεανού, γράφει το Tech Xplore.

Η βιώσιμη Γαλάζια οικονομία και η Νησιωτικότητα στο επίκεντρο συνεδρίου στη Σάμο

 

Με θέμα την “Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, Προς μια Νησιωτική Πολιτική Συνοχής με όχημα τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις “, θα πραγματοποιηθεί από 21 μέχρι 23 Ιουνίου, συνέδριο στο Μουσείο ναυπηγικών και ναυτικών τεχνών του Αιγαίου, που εδρεύει στο Ηραίον της Σάμου.

 

 

Πειραματική μέθοδος μεταμόσχευσης εξάλειψε την ανάγκη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων

Μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις οργάνων φαίνεται να ανατέλλει χάρη σε νέα μέθοδο που καταργεί την ανάγκη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, μια ομάδα παιδιάτρων στο Stanford Medicine πραγματοποίησε επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις νεφρού σε τρια παιδιά, τα οποία πάσχουν από μια σπάνια γενετική πάθηση. Οι γιατροί πραγματοποίησαν διπλή μεταμόσχευση μυελού των οστών και νεφρού με την ελπίδα να αποφύγουν εντελώς την ανοσολογική απόρριψη. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, οι νεαροί ασθενείς είναι μια χαρά στην υγεία τους.

 

Νέα Υόρκη: Δύο αγιορείτες αγιογράφοι εικονογραφούν τον ναό του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν»

Δυο αγιορείτες αγιογράφοι έπιασαν δουλειά στη Νέα Υόρκη για να εικονογραφήσουν το εσωτερικό του νεότευκτου ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατασκευάστηκε στο «σημείο μηδέν» στο Μανχάταν, όπου βρισκόταν και ο πρώτος ναός που καταστράφηκε με την πτώση των Δίδυμων Πύργων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα τον Σεπτέμβριο του 2001. Πρόκειται για τους αγιορείτες πατέρες Λουκάς και Παχώμιος από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Ο ναός έρχεται να αποτελέσει ταυτόχρονα μνημείο ανεξιθρησκίας και σύμβολο κόντρα στη μισαλλοδοξία, διαθέτοντας ειδικό κέντρο όπου οι πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

“Μarrickville” Η «Μικρή Ελλάδα» της Αυστραλίας

 

Σε μια ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς των Ελλήνων στην ανάπτυξη της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο του Inner West Council στο Σίδνεϋ προχώρησε στη μετονομασία μιας περιφέρειας του Marrickville σε «Μικρή Ελλάδα» ( Little Greece Precinct). Πρόκειται για την περιοχή μεταξύ των οδών Λίβινγκστοουν και Βικτώρια στο Μάρικβιλ, στην οποία τα δεκάδες ελληνικά καταστήματα στους δρόμους μαρτυρούν την εδραιωμένη παρουσία της ομογένειας κατόπιν του μεταπολεμικού μεταναστευτικού κύματος από Ελλάδα και Κύπρο, που κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’70.

Μοιράσου το άρθρο!