Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 27/06/2022

 

Σε «πλήρη ετοιμότητα» η αποστολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την Ελληνική Θερινή Κατασκήνωση 2022 

”Ενημερωτική συνάντηση διοργανώθηκε στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) για τους νέους από την Μελβούρνη οι οποίοι, μαζί με νεαρούς και από άλλες κοινότητες  της αυστραλιανής Ομογένειας, θα συμμετάσχουν στην πρώτη Ελληνική Θερινή Κατασκήνωση που θα ανοίξει τις πύλες της στις 9 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΚΜ, ήταν εξαιρετικά θερμή η  ανταπόκριση των ενδιαφερομένων στην πρόσκληση για αιτήσεις συμμετοχής που δημοσίευσε η Κοινότητα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα στην Αυστραλία”. H ΕΚΜ επέλεξε από 180 αιτήσεις μια αντιπροσωπευτική ομάδα 49 νέων Ελληνοαυστραλών, με ηλικίες από 18 μέχρι και 25 χρονών, οι οποίοι θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα  εγκαινιάσει την πολιτιστική κατασκήνωση. 

 

 

Ηλεκτρονικές απάτες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες – Εκστρατεία ενημέρωσης

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής, δίνουν απαντήσεις σε αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, σε επίκαιρα ερωτήματα στο πλαίσιο της συνέχισης της ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες. Για πληροφορίες σχετικές με την εκστρατεία εκτός από το άρθρο στο ertnews.gr που αναφέρουμε εδώ, ανατρέξτε επίσης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) https://www.hba.gr/info/PhishingCamp Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και έχει συμβάλει καθοριστικά στο περιορισμό των περιστατικών σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό στο σύνολο των συναλλαγών. Περισσότερες συμβουλές: α) για ηλεκτρονικές απάτες στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr και β) για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr (διαθέσιμες σε ειδικό banner).

 

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Το έγκλημα στις μέρες μας» | Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, στις 22:00

”Στο επεισόδιο της Τρίτης 28 Ιουνίου, στις 22:00, η Ρέα Βιτάλη καταπιάνεται με «Το έγκλημα στις μέρες μας». Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και στη συνέχεια αυτής η παρουσία ενός θανατηφόρου ιού, λες και άλλαξε το Σύμπαν και σε αυτόν τον τομέα. Έφερε στην επιφάνεια το πιο σκληρό κομμάτι του εαυτού μας και φανέρωσε τα πιο άγρια ένστικτά μας…”  Συνομιλήτριες της Ρέας Βιτάλη για τις διαστάσεις του φαινομένου:  Φωτεινή Τσαλίκογλου,  κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας αλλά και η Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η εκπομπή επισκέπτεται την Αστυνομική Ακαδημία για να μιλήσει με τους φοιτητές, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο κεντρικό κτήριο της ΓΑΔΑ. Συνομιλεί με με αξιωματικούς και αστυνόμους της ομάδας ΔΙΑΣ, συναντά στον Πειραιά υπαστυνόμο που ενημερώνει για τη νεοσύστατη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και τέλος, συνομιλεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, αλλά και για τις παθογένειες του χώρου.

 

Πολιτιστικά

Μουσικό καλοκαίρι στην Αθήνα: Συναυλίες τη Δευτέρα σε Πλατεία Νερού και Ωδείο Ηρώδου Αττικού
”Μετά από δύο συγκρατημένα, αν όχι σιωπηλά, χρόνια για τους λάτρεις των συναυλιών, φέτος η Αθήνα φιλοξενεί σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αγαπητούς στο ελληνικό κοινό”. Λεπτομέρειες για σήμερα Δευτέρα θα βρείτε στο ίδιο το άρθρο (σύνδεσμος στον τίτλο ως άνω). Μάλιστα στη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού οι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους για να δυναμώσουν το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η «Πηνελόπη» του ΚΕΖ στο κέντρο της Αθήνας!

Νέα μεγάλη δημόσια τοιχογραφία του ΚΕΖ, στο κέντρο της Αθήνας. Η τοιχογραφία αποτελεί μια πρωτοβουλία και παραγωγή της UrbanAct, η οποία προωθεί την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και στηρίζει το έργο των καλλιτεχνών και την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο. Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

«Τίνος είσαι εσύ;» ― Ετερόκλητα μέλη της θεατρικής ομάδας Vice Versa απαντούν στο ertnews.gr

Στην καλοκαιρινή Αθήνα του 2022, ανεβαίνει μια ξεχωριστή παράσταση – «ωδή στην πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης πόλης», όπου συναντιούνται επί σκηνής καλλιτέχνες, οι οποίοι καταθέτουν μια συλλογή μαρτυριών των ίδιων και των ανθρώπων των κοινοτήτων τους το 2022, από κοινού με αυτές των προσφύγων της Μικράς Ασίας, εκατό χρόνια πριν.

 

ΚΘΒΕ: «Αριστοφάνης-Ηρώνδας: Contra Tempo» στο Θέατρο Δάσους
Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αριστοφάνης– Ηρώνδας:Contratempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων  Άκη Δήμου και σκηνοθεσία  Γιάννη Ρήγα,ξεκινά το ταξίδι της από τη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 & 7 Ιουλίου), για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

 

Περιβάλλον

Έρευνα: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στον κόσμο

”Τα μαγγρόβια δάση διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη μας. Τα δέντρα και οι θάμνοι τους απορροφούν σημαντικό μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλουν στην προστασία των κοινοτήτων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και λειτουργούν ως βιότοποι για μικρά ψάρια”. Διαβάστε στο άρθρο πώς επηρεάζονται από δύο συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών) και για το στόχο που βάζει η ομάδα τώρα ώστε «…να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα αυτής της μελέτης (που δημοσιεύθηκε στο  «Frontiers in Forests and Global Change».) για να καθοδηγήσει την αποκατάσταση σε μεγάλη κλίμακα των μαγκρόβιων δασών σε όλο τον κόσμο».

Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις και πώς αντιμετωπίζεται

Για την κλιματική αλλαγή , τις επιπτώσεις αλλά και πώς αντιμετωπίζεται μίλησε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ενσωματωμένο video στο άρθρο. Ο κ. Λέκκας τόνισε μεταξύ άλλων και την τεράστια σημασία της ατομικής ευθύνης λέγοντας ότι «η ατομική ευθύνη θέλει ατομική συγκράτηση. Λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη ρύπανση στο περιβάλλον, λιγότερα απορρίμματα. Αυτό είναι το τρίπτυχο για να αντιμετωπίσουμε ως ένα βαθμό την παγκόσμια ρύπανση».

 

Τι θα συνέβαινε αν σταματούσαμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά (long read)

 ”Από τους 8.300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που είχαν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2015, 6.300 εκατομμύρια τόνοι απορρίφθηκαν. Τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται ακόμα γύρω μας, σε χωματερές ή στο περιβάλλον”. Το παρόν άρθρο καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα με το προηγούμενο: ”Είναι σαφές ότι η αντικατάσταση ενός υλικού με ένα άλλο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα αντιμετωπίζαμε, λοιπόν, θα ήταν η επαναξιολόγηση της κουλτούρας της απόρριψης. Θα πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε αντικείμενα – από ρούχα και τρόφιμα μέχρι πλυντήρια και τηλέφωνα – αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα παράγουμε”.

 

 

Με τη συμβολή των φοιτητών:
Ειρήνης Βαγενά, Δημήτρη Μποφίλιου

Μοιράσου το άρθρο!