Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 05/07/2022 – 08/07/2022

 

CERN: Οι επιστήμονες παρατήρησαν τρία «εξωτικά» σωματίδια για πρώτη φορά

Οι επιστήμονες του πειράματος LHCb στον μεγάλο επιταχυντή (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τρία νέα “εξωτικά” υποατομικά σωματίδια, ένα νέο είδος πεντακουάρκ και δύο νέα τετρακουάρκ. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές σήμερα (5/7) σε σεμινάριο στο CERN, έρχονται να διευρύνουν τον κατάλογο των νέων αδρονίων που ανακαλύπτονται στον μεγάλο επιταχυντή και ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα κουάρκ προσδένονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν άλλα σύνθετα σωματίδια.

 

 

Π .Φωνιαδάκης: Θα παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη όποιος ξηλώσει ξύλινους διαδρόμους για ΑμεΑ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι συμπατριώτες μας με αναπηρίες, στη Ρόδο ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ, Παναγιώτης Φωνιαδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου. “Από τη μη προσβασιμότητα στις παραλίες μέχρι και την αδυναμία μετακίνησης με Λεωφορεία, λόγω έλλειψης καυσίμων”, όπως ανέφερε.

Παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου και παρότι σε άλλες πόλεις έχουν ήδη δεκάδες, η Ρόδος δεν διαθέτει συστήματα πρόσβασης SEA TRAC στις παραλίες. Προχώρησε σε καταγγελία  στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ότι ακόμα και ”τους ξύλινους διαδρόμους, που έχουν τοποθετηθεί τους πήραν κάποιοι και τους κάνανε κιόσκια…”

 

 

Μεσσηνία: Εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες στο μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000

Στο πλαίσιο περαιτέρω έρευνας πεδίου της πράσινης κοιλάδας που διατρέχει το νέο παραποτάμιο μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000, που βρίσκεται στη Νότια Μεσσηνία και συνδέει τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Φοινικούντας, με στόχο τη διεύρυνση του μήκους της αποκλειστικής παραποτάμιας πεζοπορικής διαδρομής, εντοπίστηκε εντός της προστατευόμενης περιοχής του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακό  σπήλαιο με σταλακτίτες (video).

Εκτός από το σπήλαιο, ο καθαρισμός της πυκνής βλάστησης έφερε στο φως την ύπαρξη αμυντικής οχύρωσης εισόδου δείχνοντας έτσι ότι κατά τη μεσαιωνική περίοδο το σπήλαιο αποτελούσε τόπο καταφυγής και άμυνας, ενώ μοναδική για την περιοχή είναι η μεσαιωνική τοξοθυρίδα (κάθετη σχισμή στην τοιχοποιία για την σκόπευση με τόξο ή χειροβαλλίστρα) που εντοπίστηκε δίπλα στην τοιχισμένη είσοδο του σπηλαίου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ποτάμι Μηναγιώτικο (περίπου 50 μ.), ενώ πάνω από το εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχου του σπηλαίου εντοπίστηκε άγνωστη ερειπωμένη μεσαιωνική εκκλησία με δύο σωζόμενες ημικυκλικές αψίδες ιερού από λαξευτό πωρόλιθο.

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας θα αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την γεωλογική και αρχαιολογική μελέτη και τεκμηρίωση του σπηλαίου καθώς και αίτημα για αρχαιολογική τεκμηρίωση των δύο μεσαιωνικών εκκλησιών και μιας μεσαιωνικής γέφυρας που έχουν εντοπισθεί συνολικά στο εν λόγω μονοπάτι.

 

 

Περιγεννητικό πένθος: Μετά την απώλεια ενός μωρού στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή τις πρώτες μέρες της ζωής του

Μια εξερεύνηση των σπηλαίων του περιγεννητικού πένθους με πλοηγό την Καλλιόπη Κρεμαστιώτη

Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου αλλάζει όλον τον κόσμο μας, χωρίζει τη ζωή μας σε πριν και μετά.

Κάθε μέρα 7.300 βρέφη ή έμβρυα χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως, είτε ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα της μητέρας τους, είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού, είτε και λίγες μέρες μετά τη γέννα. Τους αποκαλούν και «αόρατους θανάτους»…

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο περιγεννητικός θάνατος είναι ο θάνατος ενός μωρού μεταξύ 22 εβδομάδων κύησης (ή βάρους 500 γρ.) και 7 ημερών μετά τη γέννηση. Η περιγεννητική θνησιμότητα είναι πιθανώς υποτιμημένη λόγω ελλιπούς καταγραφής. Αν και έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες – στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 4 ανά κάθε 1000 γεννήσεις – δεν παύει να είναι είναι ένα οδυνηρό, τραγικό και αβάστακτο γεγονός που αφήνει ένα ισχυρό ψυχικό αποτύπωμα στους γονείς αλλά και στους επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας που είναι παρόντες.

 

 

 

Έρευνα: Η τήξη των πάγων μπορεί να απελευθερώσει άγνωστα μικρόβια που ίσως πυροδοτήσουν νέες πανδημίες

Υπάρχει άλλος ένας λόγος που η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε τήξη πανάρχαιων πάγων μέσα στους οποίους είναι «κλειδωμένα» μικρόβια, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δει το φως της Γης και τα οποία, αν απελευθερωθούν, ίσως προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί μια νέα κινέζικη επιστημονική έρευνα. Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, σύμφωνα με το Live Science, μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, μιας περιοχής μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια. Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους έδειξε ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες, σε περίπτωση που ένα γρήγορο λιώσιμο των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα απελευθερώσει από την παγωμένη «φυλακή» τους.

 

 

JA Greece: Δύο StartUp μαθητών και φοιτητών διεκδικούν ευρωπαϊκή διάκριση στην Εσθονία
Το ertnews.gr και η ΕΡΤ θα είναι εκεί καλύπτοντας τη διοργάνωση.

 Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το Ταλίν της Εσθονίας και το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Ευρώπης που διοργανώνει το JA Europe σε συνεργασία με το JA Εσθονίας από 12 έως 14 Ιουλίου 2022. Οι ελληνικές νεανικές «start up» που κατέκτησαν την κορυφή των δύο εμβληματικών διαγωνισμών του Junior Achievement Greece τώρα εκπροσωπούν τη χώρα μας διεκδικώντας με αξιώσεις την κορυφή της Ευρώπης. Στόχος τους είναι να πετύχουν σημαντική διάκριση για τις ομάδες τους και την Ελλάδα. Δείτε στο άρθρο τις λεπτομέρειες και πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε.

* Για πρώτη φορά θα γίνει δημοσιογραφική κάλυψη του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού από την ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Λιακόγκονα.

 

 

Πατήρ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος για Πανελλήνιες: «Σημασία έχει να είσαι παρών στη ζωή»

Διαβάστε στο άρθρο τη συνέντευξη του πατρός Χαράλαμπου Παπαδόπουλου στην Έφη Ζέρβα με αφορμή κάτι που είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Facebook, όπου έλεγε στο γιο του ο οποίος δεν πέρασε σε κάποια σχολή (Πανελλήνιες του 2017): Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα…

Σταχυολογούμε μερικά ακόμα από τη συνέντευξη, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα σε όσους έδωσαν στις Πανελλήνιες του 2022 και όχι μόνο:

Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν εργασίες που τους κάνουν χαρούμενους κι ας είναι η πιο απλή δουλειά, αλλά να είσαι χαρούμενος. … ένιωθα όλο αυτό τόσο άδικο για τα παιδιά εκείνα που πάλεψαν, ρίχτηκαν στην μάχη, αγωνίστηκαν και μάτωσαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Γι’ αυτά τα παιδιά ποιος ήταν περήφανος; Και γιατί κανείς δεν το έλεγε δημόσια; Αυτά τα παιδιά είχαν την ίδια ανάγκη να ακούσουν ένα μπράβο, όχι για το αποτέλεσμα αλλά για την χρόνια προσπάθεια τους. Γιατί όπως ξέρετε το σύστημα που έχουμε, γεμίζει το παιδί με άγχος απόδοσης από το Γυμνάσιο. Είναι χρόνια ψυχικής πίεσης και καταπίεσης”.  ”…Διότι ξέρετε η αποτυχία δεν είναι μομφήΔεν είναι αδίκημα, ούτε αμαρτίαΕίναι μέρος της διαδικασίας που λέγεται ζωή”.

 –  Και στα παιδιά που πέτυχαν;  Να το χαρούν. Να νιώσουν όμορφα. Να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους. Να χαρούν το καλοκαίρι τους…”  ακόμη: ”Απλά να προσέξουν ένα μεγάλο πειρασμό, ότι πολλές φορές η επιτυχία μπορεί να μας κάνει αποτυχημένους. ΚλείνονταςΔεν φτάνει στη ζωή να είσαι επιτυχημένος χρειάζεται να είσαι και ευτυχισμένος”.

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!