Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 13/07/2022

 

Καινοτομία στα ΜΜΕ: Άβαταρ σε ρόλο παρουσιαστή

Την πρόθεση της ΕΡΤ να δημιουργήσει τον δικό της κόμβο καινοτομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Sandbox Hub, το συνέδριο του οποίου φιλοξενήθηκε φέτος στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, εξέφρασε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU, Mike Nugent, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Το Sandbox Hub είναι ο πρωταρχικός κόμβος των Future Media Hubs, του διεθνούς δικτύου δημόσιων ΜΜΕ και ιδιωτικών κόμβων καινοτομίας που προάγουν την καινοτομία στο χώρο των media μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και της συνεργασίας. Λειτουργεί επίσης και ως μία πλατφόρμα μέσα από την οποία οι Start-Ups που δημιουργούν αυτές τις καινοτόμες ιδέες έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την προβολή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κάθε οργανισμός ΜΜΕ μπορεί, παρέχοντας κάποια τεχνογνωσία, ακόμα και τεχνικούς πόρους, να προσελκύσει Start-Ups που ασχολούνται με τεχνολογίες που αφορούν στα media, είτε απευθύνονται στο διαδίκτυο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε αφορούν τη δημοσιογραφία, και να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός προϊόντος, το οποίο θα πάει την τεχνολογία των ΜΜΕ ένα βήμα μπροστά.

 

Στο ως άνω άρθρο μπορείτε να δείτε το video ή εδώ

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU μιλάει για το καινοτόμο μέλλον των media

Το παράδειγμα με το άβαταρ σε θέση παρουσιαστή μπορεί να αναστάτωσε μάλλον τους παρουσιαστές όπως γράφει η αρθρογράφος και να θορύβησε ίσως και κάποιους στο κοινό θα προσθέταμε… διότι οι τεχνολογίες αυτές είναι άγνωστες στους πολλούς και ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη πληροφόρηση για να μην δημιουργεί φόβους η προσαρμογή στις γρήγορες τεχνολογικές εξελίξεις και να συζητούνται επαρκώς οι ηθικές και άλλες ενστάσεις.

 

 

Πρόκειται για το ίδιο συνέδριο που αναφέρεται και το ακόλουθο άρθρο καθώς και η ραδιοφωνική εκπομπή της Κυριακής 10/07/2022 στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Future Media Hubs: Η ΕΡΤ επιδιώκει να δημιουργήσει τον δικό της κόμβο καινοτομίας, το Ert Media Lab

Στις 10-12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των μελών του οργανισμού Future Media Hubs, μέλος του οποίου συνιστά η ΕΡΤ. Η εν λόγω συνάντηση έλαβε χώρα στο Ραδιομέγαρο, στην Αγία Παρασκευή, όπου πολλά ζητήματα «έπεσαν στο τραπέζι», όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα media, η σύζευξη της πραγματικής με την εικονική πραγματικότητα καθώς επίσης και τα καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη συνάντηση των μελών του Future Media Hubs, συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και κόμβους καινοτομίας. Μία εκ των μελών, η Sarah Geeroms, δημιουργός του Future Media Hubs του VRT, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε ότι «όλοι μαζί, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τα τοπικό αλλά και το παγκόσμιο σύστημα των ΜΜΕ».

Ο Τάσος Οικονόμου, Επικεφαλής Υποδιεύθυνσης Διαδικτύου της ΕΡΤ στον Τομέα της  Ενημέρωσης, επισήμανε ότι το μέλλον των Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται στο Metaverse, έναν κόσμο που αποτελεί πρόκληση να ξεχωρίσεις την αλήθεια.

 

Τη ραδιοφωνική εκπομπή της Κυριακής απόσπασμα της οποίας αναφέρεται και προλογίζει τρόπον τινά το συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ertecho.gr

Η εκπομπή Athens Calling (Η ΑΘήνα Καλεί) του Πρώτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας (Κυριακή 10/07) όπου συζήτησαν και εκεί το θέμα προς το τέλος:

  • O Μάικ Νούτζεντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU, ο οποίος μίλησε για το ετήσιο Σεμινάριο του Διευρωπαϊκού Δικτύου 15 Δημόσιων Τηλεοράσεων Sandbox που φιλοξένησε η ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο στις 11 & 12 Ιουλίου με θέμα την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων (Start-ups) στα ΜΜΕ.

 

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη το Γραφείο Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Πέμπτη  11:00 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα εγκαίνια για τη λειτουργία του Γραφείου Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία και Λειτουργία Υποστηρικτικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη του Επιχειρηματικού/ Παραγωγικού Ιστού και την Προώθηση της Καινοτομίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» με κωδικό MIS 5050878, το οποίο εκτελείται από την εταιρεία EEO Group AE. και υποστηρίζει τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Δι.Α.Π) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π Βορείου Αιγαίου μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

  • Ανάπτυξη ανανεωμένης μεθοδολογίας για την αναθεώρηση Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας… (περισσότερα στο άρθρο).
  • Υποβοήθηση της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (ΔΕΑ) σε Περιφερειακό επίπεδο και την σύνδεσή της με την ΜΟΝ-ΕΣΕΕ.
  • Ανάπτυξη Εγχειριδίου Καινοτομίας για την υποβοήθηση της καταγραφής και τεκμηρίωσης των καινοτόμων ιδεών.
  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση (Π&Α) των δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) της Περιφέρειας… (περισσότερα στο άρθρο).
  • Υποστήριξη της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).
  • Ανάπτυξη σειράς δράσεων προβολής και δημοσιότητας που θα υποστηρίζουν κατά μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες των μελών του Δικτύου Φορέων.
  • Ανάπτυξη ιστοσελίδας και πλατφόρμας υποβοήθησης της συνεργασίας και της πληροφόρησης του Δικτύου Φορέων και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος καθώς και εσωτερικής πλατφόρμας παρακολούθησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων.

 

Πήγε 53χρονη και έφυγε… 23χρονη – Ερευνητές αναζωογόνησαν κύτταρα και αφαίρεσαν 30 χρόνια

 

Τα κύτταρα του δέρματος μίας 53χρονης γυναίκας κατάφεραν να αναζωογονήσουν οι ερευνητές του Κέμπριτζ καταφέρνοντας να μοιάζουν με κύτταρα μιας 23χρονης, σύμφωνα με το BBC.

Σημειώνεται πως η επιτυχία των επιστημόνων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δυνατότητα αναγέννησης άλλων ιστών του σώματος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, με τους ίδιους να πιστεύουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν την ίδια τεχνική σε άλλους ιστούς του σώματος, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.

 

Έρευνα: Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αύξηση βάρους και ευαισθησία στο κρύο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από τα άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν προβλήματα θυρεοειδούς. Οι άνθρωποι που έπαιρναν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν έπαιρναν φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Νέα μέθοδος θα βοηθάει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάνουν βάρος ενώ… κοιμούνται

Να χάσουν βάρος ενώ κοιμούνται, θα μπορούν πλέον τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 με τη βοήθεια μιας νέας μεθόδου, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Oμάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητά εθελοντές για να δοκιμάσουν το νέο σύστημα που θα εξετάσει εάν η εισπνοή λιγότερου οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, γράφει το DPA. Στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί εάν ο ύπνος σε ειδικές σκηνές στις οποίες δημιουργείται περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου είναι αποτελεσματικός στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους. Προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι η υποξία μπορεί να μειώσει την όρεξη και να κάψει περισσότερες θερμίδες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!