Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 14/07/2022

 

 

Stepping Stone: Βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας

Με στόχο τη στήριξη των προσφύγων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, από το 2017 η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε με ίδιους πόρους και με τη στήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Stepping Stone». Μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί περισσότερα από 1.200 άτομα, ενώ μόνο το 2022, 162 άτομα έχουν καταφέρει να βρουν μία μόνιμη θέση εργασίας, πραγματοποιώντας ένα ουσιαστικό βήμα ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Μία μικρή και αφοσιωμένη ομάδα δέχεται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τους βοηθάει να συντάξουν το βιογραφικό τους, να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη και τους υποστηρίζει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη απασχόλησή τους, παρακολουθώντας ακόμα και τη μετέπειτα πορεία τους για την αποφυγή περιπτώσεων «μαύρης εργασίας». Εκτός από τα γραφειοκρατικά εμπόδια υπάρχει το θέμα της γλώσσας. Φέτος, μετά από επιμονή πολλών ετών, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με ίδιους πόρους, και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε συστηματικά μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες σε Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο.

 

 

Συνέδριο για την ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών Ρομά

Το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας διοργανώνει την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00 με 20.00 συνέδριο με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών Ρομά – Τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών & Πειραιώς 144). Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PATTERN – Prevent And combaT domesTic violEnce against Roma women, το οποίο υλοποιεί το ΚΜΟΠ στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή γνώσεων που αποκομίστηκαν μέσα από την υλοποίηση του έργου και η αξιοποίησή τους για την ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά, ώστε να αναγνωρίζουν την ενδοοικογενειακή βία και να είναι ενημερωμένες για τους διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου PATTERN, Χρύσα Σωτηρίου. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, με απαραίτητη την προεγγραφή σε αυτόν τον σύνδεσμο. Στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Το πρόγραμμα του συνεδρίου υπάρχει στο άρθρο.

 

 

Πιστοποίηση του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών

Μια προσπάθεια για την πιστοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την παραγωγή αντίστοιχα πιστοποιημένων προϊόντων από το γάλα αυτό. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πέντε εκατομμύρια κατσίκες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον πληθυσμό του είδους, με ποσοστό 32%. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της συνεργασίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, με στόχο την ανάγνωση του γονιδιώματος έξι ελληνικών φυλών αιγών και την πιστοποίηση του γάλακτος από την παραγωγή του μέχρι την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων από αυτό.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, που φέρει την ονομασία του από το GR, που σημαίνει Ελλάδα και το aega που σημαίνει «αίγα», θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα.

 

 

Η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του 2022

Η πανσέληνος του Ιουλίου γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού» φωτίζει τον ουρανό από Τετάρτη 13 Ιουλίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνο του 2022. Σύμφωνα με την NASA, η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη, σε απόσταση 356.418 χιλιομέτρων και το φαινόμενο θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα.

Η φωτεινότητα της συγκεκριμένης υπερπανσελήνου θα φτάσει το 100%, που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Αφού το φαινόμενο είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα προλαβαίνει ακόμα ο κόσμος να την απολαύσει και ιδίως όσοι είναι σε διακοπές. Για να είναι όμως οι διακοπές ανέφελες και αμέριμνες χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες.

 

Μερικές οδηγίες που βοηθούν μας δίνει φαρμακοποιός στο ακόλουθο άρθρο. Βλέπεις το φεγγάρι έχεις και τα φάρμακα δίπλα καλού-κακού. Βέβαια η φωτογραφία που έχει το σχετικό άρθρο με την παραλία ταιριάζει καλύτερα και τα περισσότερα φάρμακα αφορούν τον ήλιο αλλά τίποτε δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη θάλασσα με την υπερπανσέληνο. Μόνο τα δήγματα από μέδουσα ή τα τσιμπήματα των κουνουπιών – ας μην τα αφήσουμε να μας ενοχλήσουν.

Tο φαρμακείο των διακοπών – Συμβουλές από φαρμακοποιό για ένα ασφαλές καλοκαίρι (video)

Συγκεκριμένα προτείνει τα παρακάτω φαρμακευτικά προϊόντα:

 • Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό .
 • Κρέμα για τσιμπήματα  από μέλισσα, σφίγγα και τσούχτρα. Προτείνει να είναι κορτιζονούχα ώστε να καλύψει οποιαδήποτε σύμπτωμα εμφανιστεί στο δέρμα μας. Επιπλέον, μας δίνει συμβουλή πάνω στο τσίμπα τσούχτρας να πλύνουμε το σημείο με θαλασσινό νερό.
 • Αντισταμινικό ώστε αν προχωρήσει το τσίμπημα και δημιουργήσει κάποια φλεγμονή τοπικά στο δέρμα, να βοηθήσει στον κνησμό και σε συμπτώματα αλλεργίας.
  Βέβαια, πέρα από τις αλλεργίες με τις αλλαγές τις θερμοκρασίας δημιουργούνται εποχικές αλλεργίες όπως συνάχι, μπούκωμα, καταρροή.
 • Από το φαρμακείο διακοπών δεν πρέπει να λείπουν και κάποια προϊόντα για τις πρώτες βοήθειες.
 • Σε ένα τραύμα θα χρησιμοποιήσουμε φυσιολογικό ορό για να το καθαρίσουμε, έπειτα τοποθετούμε αντισηπτικό πληγών και το καλύπτουμε με γάζα και το δένουμε με έναν επίδεσμο. Εξίσου απαραίτητα τσιρότα για μικρές αμυχές.
 • Κολλύριο διότι από την θάλασσα μπορεί να υπάρχουν ερεθισμοί στο μάτι.
 • Αντιδιαρροϊκό για τυχόν παρενέργειες από φαγητό ή ποτό.
 • Παυσίπονα.
 • Κρέμα για εγκαύματα τόσο από τον ήλιο όσο και για άλλες περιπτώσεις.

 

Ακολουθούν και μερικές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών από το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»

Το κολύμπι σώζει ζωές.  Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας περιβάλλεται από θάλασσα ενώ έχει αμέτρητα νησιά, λίμνες, ποτάμια και χειμάρρους. Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον περισσότερο χρόνο, οι ακτές είναι γεμάτες κόσμο. Ο συνδυασμός ήπιου κλίματος και υγρού στοιχείου, κάνει τα παιδιά στη χώρα μας ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα από πνιγμό. Ο πνιγμός είναι σιωπηρός. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν, σε λίγα μόνο εκατοστά νερού και σε ελάχιστο χρόνο.

 

Μερικές συμβουλές για τη Θάλασσα:

 • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Η εκμάθηση της κολύμβησης πρέπει να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα από ειδικού εκπαιδευτές.
 • Ποτέ μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και εάν ξέρουν να κολυμπούν.
 • Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα όπως μπρατσάκια και κουλούρες.
 • Να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα.
 • Μην αφήνουμε τα παιδιά να απομακρύνονται από την ξηρά χωρίς επίβλεψη.
 • Το κολύμπι, μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα.
 • Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι.
 • Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως μακροβούτια και κράτημα αναπνοής, πρέπει να αποφεύγονται, μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.
 • Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.

 

Μερικές συμβουλές για τα Θαλάσσια Αθλήματα:

 • Τα παιδιά πρέπει πάντα να φορούν εγκεκριμένα σωσίβια, ακόμα και εάν κολυμπούν καλά.
 • Τα παιδιά είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος, εάν θέλουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα, το θαλάσσιο ski, την ιστιοσανίδα και τις καταδύσεις.
 • Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.

 

Μερικές συμβουλές για τη Πισίνα:

 • Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας.
 • Ποτέ να μην κολυμπάνε παιδιά σε πισίνα, χωρίς επίβλεψη.
 • Να μάθουμε στα παιδιά, να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας, μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
 • Στην πισίνα όπως και στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές, μόνο όταν βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια, βράχια ή αχινοί.

 

Μερικές συμβουλές για χώρους με νερό:

 • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι, γιατί εάν πέσουν μέσα μπορεί να πνιγούν. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι, όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα.
 • Τα παιδιά να αποφεύγουν τις βουτιές σε λίμνη, όταν τα νερά είναι θολά.
 • Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν και να σκύβουν πάνω από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια, γιατί πέφτοντας μέσα, μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να πνιγούν.

 

Ασφάλεια δεν σημαίνει υπερπροστασία.  Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται το «νερό», αλλά να το χαίρονται με ασφάλεια.

_______________

 

Λίγα λόγια για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Σε περιοχές εκτός Αττικής, αποστέλλονται τα ενημερωτικά φυλλάδια του Σωματείου με συμβουλές πρόληψης για τις διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων. Τις παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει 52.038 παιδιά και 3.211 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο στο 210 6741 933 ή στο info@pedtrauma.gr.

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!