Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 15/07/2022

 

 

ΕΕΤΤ: Συστάσεις στους καταναλωτές για τη χρήση κινητών συσκευών στις καλοκαιρινές διακοπές

Δώδεκα χρηστικές συμβουλές, για να μιλούν και να σερφάρουν ξέγνοιαστα και με ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές, απευθύνει στους καταναλωτές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι συστάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στον τρόπο σύνδεσης στο Internet, την προστασία της συσκευής, την υπηρεσία περιαγωγής, καθώς και τη χρήση κινητού σε έκτακτες συνθήκες. Αξίζει να μνημονευθεί και εδώ η 4η συμβουλή σχετικά με το ΙΜΕΙ της συσκευής: Αποθηκεύω σε ασφαλές σημείο το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή τον μοναδικό αριθμό που ταυτοποιεί τη συσκευή μου, ώστε να μπορώ να τη μπλοκάρω σε περίπτωση κλοπής. Το ΙΜΕΙ το βρίσκω: Πατώντας τα πλήκτρα: *#06#. Στη συσκευασία της συσκευής.

 

 

Ελληνικό Καλοκαιρινό Σχολείο για παιδιά από την Ομογένεια που δεν γνωρίζουν ελληνικά στην πλατφόρμα staellinika

Ένα διασκεδαστικό, καλοκαιρινό εργαλείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από παιδιά που δεν γνωρίζουν ελληνικά δημιούργησαν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, το SNF Centre for Hellenic Studies at Simon Fraser University (SFU) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας διδασκαλίας staellinika. Πρόκειται για το πρόγραμμα Greek Summer School-Summer in Greece, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς,  μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οικογένειες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα ώστε τα παιδιά τους να μαθαίνουν μία ελληνική λέξη κάθε μέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα λεξιλόγιο περίπου εξήντα λέξεων, τις οποίες τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, κάνοντας εξάσκηση την προφορά τους. Εκτός από τη γλώσσα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια ενότητα που αφορά στην ελληνική μυθολογία, όπου τα παιδιά μαθαίνουν για θεούς και ήρωες. Η κάθε ιστορία αναφέρεται και σε ένα μουσείο, αρχαιολογικό χώρο ή αντικείμενο που μπορεί κανείς να επισκεφθεί κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

 

 

Το αλκοόλ δεν κάνει καλό στα άτομα κάτω των 40 ετών, διαπιστώνει παγκόσμια μελέτη

Το αλκοόλ ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν έχει κανένα όφελος για τους νέους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών, μπορεί να έχουν κάποια οφέλη από την μικρή κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από το πρόγραμμα «Global Burden of Diseases», του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, το οποίο παράγει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τις αιτίες ασθενειών και θανάτων στον κόσμο. Πριν από τέσσερα χρόνια η μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε στις κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν εντελώς.

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

 

 

 

Νέα ανακάλυψη για την «έγκυο μούμια»: Η γυναίκα μάλλον πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου

Η «έγκυος αιγυπτιακή μούμια» συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο και τώρα λόγω μιας νέας ανακάλυψης που μπορεί να αλλάξει την αντίληψη για την ιστορία των ασθενειών στον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως μια αρχαιολογική εξέταση μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου στην πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία, αποκάλυψε την πρώτη γνωστή περίπτωση εγκύου μούμιας, τον Απρίλιο του 2021. Η μούμια, η οποία αρχικά πιστευόταν ότι ήταν το σώμα του ιερέα Hor Djehoti, ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα και νέα έρευνα από ομάδα Πολωνών επιστημόνων έδειξε ότι η γυναίκα με τους επιδέσμους είναι έγκυος. Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η έγκυος μούμια είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου, κάτι που εξέπληξε τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με την Daily Mail. Με την αποκάλυψη της ιστορικής συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου, ελπίζεται ότι αυτό θα διευρύνει τη γνώση για την ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής.

 

 

 

Προσβάσιμες στα άτομα με οπτική αναπηρία όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μια πρωτοπόρα δράση που αφορά στην προσβασιμότητα, αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα, έλαβε χώρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμπερίληψης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον πολιτισμό. Πραγματοποιήθηκε μια βιωματική εκπαίδευση σχετικά με την αισθητηριακή αναπηρία, η οποία εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από έναν χρόνο το Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ στο ρόλο των εκπαιδευόμενων βρέθηκε το προσωπικό της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το οποίο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εν λόγω δράση. Ειδικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες, μέσα από την εκπαίδευσή τους στις βασικές αρχές συνοδείας (τεχνικές προσέγγισης, τεχνικές βλέποντα συνοδού) για τα άτομα με οπτική αναπηρία, απέκτησαν μια σφαιρική εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία όρασης, καθώς και για τις βασικές τεχνικές που ακολουθούνται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 

 

 

Η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα: Νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε τρία χωριά Ξάνθης και Εβρου (video)

Η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα ως οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα. Με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και της επιτροπής Ελλάδα 2021, νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε συλλόγους σε Θράκη και Εβρο. Γυναίκες εμπνευσμένες από τη παράδοση δημιουργούν ιδιαίτερα χειροποιήτα αξεσουάρ και μιλάνε στην ΕΡΤ για την αγάπη τους για την τέχνη αυτή.

Οι 15 γυναίκες που εργάζονται στη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρησης «ΠΛΕΤΕΝΟ» στην Ξάνθη, γνώρισαν την τέχνη αυτή σε μικρή ηλικία και εκπαιδεύτηκαν με το «παλιό» αργαλειό. Ωστόσο πριν λίγες ημέρες όπως είπαν «ήρθαν στα χέρια τους δύο νέοι αργαλειοί».

 

 

 

 

«Έμορφη Σμυρνιά μου»: Mαζική προσέλευση κοινού και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

«Το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου η τέχνη συναντήθηκε με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικό. Οι πολίτες της Πάτρας ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και κατά την άφιξή τους στο “Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας” για να παρακολουθήσουν τη συναυλία με το μουσικό σύνολο VAMOS ORCHESTRA, πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης και γραφική ύλη για τις Κοινωνικές Δομές και το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου», αναφέρει ο Δήμος Πατρέων.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως: «το καλλιτεχνικό μέρος το αποτέλεσμα ήταν “βγαλμένο” από τους μουσικούς δρόμους της Μικρασίας και της Πόλης, με το μουσικό σύνολο από το Βάμο της Κρήτης να παρουσιάζει τραγούδια γραμμένα από πρόσφυγες συνθέτες.

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!