Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 19/07/2022

 

 

Εγκαίνια 24ωρης λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Την 24ωρη λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I εγκαινίασε σήμερα, 18/7 η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.

Όπως αναφέρεται σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του ειδικού χώρου διαμονής για την απεξάρτηση, επεκτείνεται η λειτουργία του ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ από Δευτέρα έως και Κυριακή και για όλο το 24ωρο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Παράλληλα, ο αριθμός των υπό θεραπεία μελών αυξάνεται από 20 σε 28 άτομα.

 

 

Επιστήμονες θέλουν να καλλιεργήσουν δισεκατομμύρια βλαστοκύτταρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επιστήμονες στο Cedars-Sinai Medical στο Λος Άντζελες αναζητούν νέους τρόπους για να παράξουν μεγάλες παρτίδες ενός συγκεκριμένου τύπου βλαστοκυττάρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Ελπίζουν ότι αυτά τα πειράματα θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν μια ολόκληρη σειρά από θεραπείες με βλαστοκύτταρα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδόν οποιουδήποτε τύπου κυττάρων στο σώμα. Λόγω της εντυπωσιακής προσαρμοστικότητάς τους, αποτελούν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος θεραπειών για ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και οι καρδιακές παθήσεις. Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί αρκετά πειράματα με βλαστοκύτταρα στον ΔΔΣ, καθώς οι συνθήκες μικροβαρύτητας στον τροχιακό διαστημικό σταθμό παρέχουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τη διερεύνηση νέων μεθόδων και εφαρμογών.

 

 

 

Κέρκυρα: Διάλεξη της Αστρονομικής με τον Κοσμά Γαζέα στην Παλιά Περίθεια

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας σε συνεργασία με  το Πολιτιστικό Σωματείο « Ένωση Περιθειωτών – Φίλιππος Βλάχος» διοργανώνουν διάλεξη για το ευρύ κοινό με θέμα  ”Βαδίζοντας στα Μονοπάτια του Ουρανού”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο παλιό δημοτικό σχολείο της Παλιάς Περίθειας την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9 το βράδυ. Ομιλητής θα είναι ο Κοσμάς Γαζέας, Αστροφυσικός στο τμήμα Φυσικής Ε.Κ.Π.Α.

 

Αντί να ξενυχτάμε για να δούμε τον έναστρο ουρανό καλό είναι να κοιμηθούμε!  Δείτε γιατί στο επόμενο άρθρο:

Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την καρδιακή μας υγεία

Ο ύπνος προστέθηκε στους παράγοντες που διασφαλίζουν την καρδιακή μας υγεία. Επίσης έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας καταδεικνύει ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

 

Επίσης, κάποιοι γονείς θα κοιμούνται χωρίς το άγχος για τη μετάβαση των παιδιών τους στο σχολείο από τη νέα σχολική χρονιά:

Περιφέρεια Αττικής: Πρωτοβουλία για δωρεάν μεταφορά περίπου 30.000 μαθητών σε δημόσια σχολεία

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι διαδικασίες για την έγκαιρη και απρόσκοπτη μετακίνηση περίπου 30.000 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων διαφόρων τύπων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, επαγγελματικά λύκεια, ειδικά, μουσικά, καλλιτεχνικά και εσπερινά σχολεία) της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής επί σειρά ετών υλοποιεί το πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών και σήμερα εξυπηρετεί περίπου 30.000 μαθητές, με 1.500 δρομολόγια δημόσιας σύμβασης υπηρεσιών ή με χορήγηση ειδικών μαθητικών δελτίων για τη δωρεάν μετακίνησή τους με δημόσια συγκοινωνία.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα μεταφοράς εντάσσονται και οι μετακινήσεις προσφύγων μαθητών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας και φοιτούν στα δημόσια σχολεία, καθώς και όσες γίνονται στο πλαίσιο του διδακτικού αντικειμένου της κολύμβησης των δημοτικών σχολείων.

 

 

Μελέτη: Πόση ζέστη μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο έντονα καθώς το κλίμα αλλάζει – διαρκούν περισσότερο, γίνονται πιο συχνά και πολύ πιο ζεστά. Ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί άνθρωποι είναι: «Πότε κάνει πολύ ζέστη για την κανονική καθημερινή δραστηριότητα όπως την ξέρουμε, ακόμη και για νέους, υγιείς ενήλικες;». Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, εκτιμούσε ότι μια θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου 35 βαθμών Κελσίου σε υγρασία 100%, ήταν το ανώτερο όριο ασφαλείας, πέρα από το οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί πλέον να ψύχεται μέσω του ιδρώτα από την επιφάνεια του σώματος, ώστε να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία. Αυτό το όριο δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι πρόσφατα σε ανθρώπους σε εργαστηριακές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δείχνουν έναν ακόμη μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας.

 

Καύσωνες: Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τον κλιματισμό;

Καθώς με την κλιματική αλλαγή τα κύματα καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τα κλιματιστικά τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για τη δροσιά που παρέχουν, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο. Οι ειδικοί λένε ότι η παθητική ψύξη θα μπορούσε να μειώσει λίγο την πίεση.

Στα μεσογειακά κλίματα, η επιβίωση στην ακραία ζέστη μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το άνοιγμα των παραθύρων τη νύχτα για να μπει δροσερός αέρας και να κατεβάζουμε τα σκίαστρα όταν ο ήλιος χτυπά το παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο φυσικός αερισμός και η σκίαση από μόνα τους μπορούν να μειώσουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες κατά περίπου 14 βαθμούς Κελσίου και να μειώσουν το φορτίο στα κλιματιστικά έως και 80%.

 

 

 

Βόλος: Διάκριση της ομάδας TALOS στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

«Κάδος ανακύκλωσης με αισθητήρα απόστασης» ήταν το project που διακρίθηκε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και για το οποίο δούλεψε η ομάδα TALOS σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού Τμήματος Νέας Ιωνίας Μαγνησία.

Ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε στην Κυκλική Οικονομία και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών. Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 1300 μαθητές και 190 εκπαιδευτικοί με 130 ομάδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

 

 

 

Οινούσσες: Χορευτικό αφιέρωμα μνήμης Μικρασίας

Χορευτικά συγκροτήματα από τις Οινούσσες και τη Χίο παίρνουν μέρος στο σημερινό αφιέρωμα, 19/7, για τα 100 χρόνια Μνήμης Μικράς Ασίας με τίτλο «χορεύοντας για την Αιγνούσσα».
Η εκδήλωση στις 9.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο Οινουσσών.
Θα προηγηθεί, στις 8.30 μ.μ., παρέλαση των χορευτικών τμημάτων από το Δημαρχείο έως και το Στάδιο- αμφιθέατρο Οινουσσών.

Στην εκδήλωση εκτός των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Οινουσσών συμμετέχουν οι:
Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάδας
Προοδευτικός Ομιλος Λαγκάδας
Εκπολιτιστικός- εξωραϊστικός Σύλλογος Ολύμπων
Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου- Βιβλιοθήκη “Ο Φάρος”.

 

 

 

Με τη συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά - Ομάδα ΕΚΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!