Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 20/07/2022

 

Κύπρος: Ήχησαν σειρήνες για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

 

Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής, θα ηχήσουν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού. 

Στις 15 Ιουλίου οι σειρήνες να ηχήσουν στις 8:20 το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και στις 20 Ιουλίου να ηχήσουν στις 5:30 το πρωί, την ώρα που άρχισε η Τουρκική Εισβολή, όπως και έγινε.

 

 

Μήνυμα της Κ. Σακελλαροπούλου για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την «μαύρη επέτειο» από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή της η κα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «48 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, το τραύμα της παράνομης κατοχής παραμένει βαθύ. Θυμόμαστε πάντα όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και διεκδικούμε την επανένωσή της, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

 

Φωτιές…

Οδηγός προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές – Τι πρέπει να αποφεύγουμε

Μέτρα προστασίας της υγείας τους πρέπει να λάβουν όσοι πολίτες μένουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Διευρύνθηκε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, για την παροχή οδηγιών στους πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλου είδους προβλήματα, λόγω της επιβαρυμένης από τον καπνό ατμόσφαιρας. Παράλληλα, το 1110 ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Εμπεριέχει γενικές οδηγίες και μέτρα προφύλαξης

 

Θ. Βασιλακόπουλος στο Πρώτο: Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και από τα τοξικά σωματίδια από τη φωτιά (audio)

«Όλοι μα όλοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν προβλήματα, πρέπει να φοράνε της μάσκα που έχουμε για τον κορονοϊό», προκειμένου να προστατευθούν από τους καπνούς και τα επικίνδυνα σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Οι μάσκες αυτές έχουν φτιαχτεί όχι μόνο για τα μικρόβια, αλλά κυρίως για να κρατούν τα μικρά σωματίδια, και άρα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια  τα οποία βγαίνουν στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά, μπαίνουν στο αναπνευστικό μας, είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή», εξήγησε.

 

 

Φωτιά στην Πεντέλη: Έκκληση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς να μην τα εγκαταλείπουν (video)

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανάγκη αυτή την τόσο δύσκολή κατάσταση στην μεγάλη πυρκαγιά σε συνεργασία με τον οργανισμό Dog Voice και με τους ΕΚΕ (Εθελοντές Κτηνιάτρους Ελλάδος) με το στήσιμο του μηχανισμού κρίσεων. Πολλά ζώα δυστυχώς τα εγκατέλειψαν και πολλά από αυτά ήταν αλυσοδεμένα . Αναφέρθηκε ότι: ”όσα ζώα βρεθούν μεταφέρονται στην κλινική Vets for life στην Μαραθώνος και στη πορεία στον Δήμο Γαλατσίου στο Λατώ”. Να σημειωθεί ότι όσα ζώα απεγκλωβίστηκαν δεν είχαν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Όποιος γνωρίζει ότι κάποιο ζώο χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλέσει άμεσα το τηλέφωνο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς στο τηλέφωνο 213-1364935.

 

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε συνθήκες ανωτέρας βίας

Όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως

Με αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • η παροχή μέσων ατομικής προστασίας, όπου χρειάζεται,
  • η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου,
  • καθώς και η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

 

 

Καύσωνας, Κλιματική αλλαγή, βία και ασθένειες…

Μ. Σανταμούρης για τον ευρωπαϊκό καύσωνα: Θα έρθουν χειρότερα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια (video)

«Να προσεύχεστε να μην καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα. Αν αυτό γίνει σε οποιαδήποτε χώρα, τότε θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς» προειδοποίησε ο καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ

Έρευνα: Πώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έμφυλη βία

Τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλαλγής είναι ήδη εμφανείς. Ωστόσο, αυτές οι ορατές επιπτώσεις συχνά επισκιάζουν πιο συγκαλυμμένες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας που βιώνουν οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% των ανθρώπων που εκτοπίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι γυναίκες.

 

ΠΟΥ: Αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους στην Αφρική

Οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο Έμπολα, έχουν αυξηθεί κατά 63% την τελευταία δεκαετία στην Αφρική, προειδοποεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι από το 2001 έως το 2022 καταγράφηκαν 1.843 τεκμηριωμένα περιστατικά στην αφρικανική ήπειρο. Το 30% αυτών των συμβάντων ήταν επιδημίες ζωονόσων. Το 2019 και το 2020, οι επιδημίες αυτές αντιστοιχούσαν περίπου στο 50% των συμβάντων δημόσιας υγείας. Ο ιός του Έμπολα και άλλοι ιοί αιμορραγικού πυρετού ευθύνονταν για σχεδόν το 70% αυτών των κρουσμάτων- ενώ ο δάγκειος πυρετός, ο άνθρακας, η πανώλη, η ευλογιά των πιθήκων και μια σειρά άλλων ασθενειών αντιστοιχούσαν στο υπόλοιπο 30%.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει επίσης ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών, κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών παραγόντων που ενισχύουν την εμφάνιση και τη μετάδοση επιδημικών ασθενειών. Τέλος, αναφέρει ο ΠΟΥ, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αντίκτυπο και την εξάπλωση των επιδημιών, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, της διατροφής, της γενετικής και της μικροβιακής αντοχής.

 

Από τα δυσοίωνα στη δράση… και από την οργή στη στοργή…

 

Ξάνθη: Ένας “ιπτάμενος εστιάτορας” βοηθά από ψηλά στην πυροπροστασία των δασών

Όταν ήταν μικρό παιδί, στην ηλικία των πέντε ετών, συνήθιζε να παίζει με τα άλλα παιδιά στη μικρή πλατεία της γειτονιάς του. Εκεί πρωτο-έπιασε τα διαφημιστικά φυλλάδια που έπεσαν ένα απόγευμα από ένα μικρό αεροπλάνο. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε από τόσο κοντά ένα ιπτάμενο όχημα. Ήταν η πρώτη φορά που ήξερε τι ακριβώς θα έκανε στη ζωή του. «Εγώ,όταν μεγαλώσω, θα γίνω πιλότος » ανακοίνωσε στους δικούς του όταν επέστρεψε σπίτι του. Χρειάστηκε να φτάσει στην ηλικία των 40 ετών ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, όμως, να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και να έχει αναλάβει και την επιχείρηση εστίασης του πατέρα του για να πραγματοποιήσει και την πρώτη ώρα πτήσης, ως «μαθητής» στην Αερολέσχη Αλεξανδρούπολης. 27 χρόνια μετά πετώντας με το δικό του αεροπλάνο πια εξακολουθεί να αισθάνεται απλά «υπέροχα»!  Πετώντας στα 5 και 6000 πόδια, ευρισκόμενος στα 1500- 2000 μέτρα ο ιπτάμενος εστιάτορας κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συνεπικουρεί το έργο των υπευθύνων συμβάλλοντας και ο ίδιος στην προσπάθεια πυρο-προστασίας της περιοχής. Θυμάται να διηγηθεί δεκάδες περιστατικά με φωτιές υφέρπουσες σε δύσβατα σημεία, με αγνοούμενους, με αναζητήσεις και με άμεσες ενημερώσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.

”Όταν κρεμά την ποδιά του εστιάτορα, φορά τη στολή του πιλότου…”

Προτρέπει όσους και όσες αγαπούν τα αεροπλάνα να ασχοληθούν, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι ακριβή ενασχόληση με ανταμοιβή την ελευθερία των ουρανών, αλλά και το υπέροχο συναίσθημα της συμβολής στην επιτήρηση των δασών της περιοχής του, αλλά και της συμμετοχής του σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν.

 

Χανιά: Πυροσβέστες σβήνουν φωτιές σώζουν και γυπαετούς

Μια διαφορετική διάσωση κλήθηκε να κάνει το απόγευμα της Τρίτης η Πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων. Αυτή τη φορά τραυματίας δεν ήταν κάποιος επισκέπτης του νομού, αλλά ένας γυπαετός ή καναβός όπως τον αποκαλούν σε περιοχές των Χανίων. Η επιχείρηση διάσωσης απαιτούσε προσεκτικούς χειρισμούς, τους οποίους ανέλαβαν δύο πυροσβέστες από το κλιμάκιο της Ανώπολης και ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Βρυσών. Πράγματι οι τρεις τους κατάφεραν να πιάσουν τον τραυματισμένο γυπαετό και τον μετέφεραν σ’ ένα τσουβάλι, στο οποίο είχαν ανοίξει τρύπα από την οποία πέρασαν το κεφάλι του για να παίρνει αέρα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της ΕΡΤ Χανίων.

Το σπάνιο αρπακτικό, του οποίου το άνοιγμα των φτερών μπορεί να ξεπεράσει τα 2.50 μέτρα, παραδόθηκε στην διεύθυνση δασών Χανίων, η οποία και θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο καναβός να λάβει την φροντίδα που χρειάζεται και να επιστρέψει ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον.

 

 

Πύργος: Ζωγραφιές με μηνύματα

 

Μηνύματα που αποτελούν μαθήματα ζωής μεταφέρουν ενάντια στο ρατσισμό και την μισαλλοδοξία οι ζωγραφιές που ολοκληρώθηκαν στους τοίχους του Δημοτικού Σχολείου Κακοβάτου από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Μάλιστα, το μήνυμα «όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι», είναι μία φράση με βαθύ νόημα που θα πρέπει η κοινωνία να αντιληφθεί και να υιοθετήσει προκειμένου να κάνει βήματα μπροστά. Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία η οποία καλλιεργεί την φιλία, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη.

 

 

 

 

Με τη συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά, Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!