Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 21/07/2022

 

Ο καιρός με την Ν. Ζιακοπούλου: Συνθήκες καύσωνα τουλάχιστον έως την Δευτέρα με αρκετά 40άρια (video)

Το δελτίο καιρού είναι σχετικό με την κατάσταση στο ακόλουθο άρθρο: 

Ευρώπη: Στο έλεος της κλιματικής κρίσης με καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές

Ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη, τροφοδοτώντας δασικές πυρκαγιές και στοιχίζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. «Κόκκινος συναγερμός» ζέστης έχει σημάνει για πρώτη φορά στα χρονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταρρίπτεται το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Γαλλία -η οποία βρίσκεται, μαζί με την Ισπανία, αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές που «γιγαντώνονται» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Προσπάθειες να ορθοποδήσουμε και να μειώσουμε τη βλάβη από τις πυρκαγιές εδώ:

Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ: Πως πρέπει να γίνει ο καθαρισμός στα καμμένα για να προφυλάξουμε την υγεία μας

Επέστησε την προσοχή στις διαδικασίες καθαρισμού που θα γίνουν στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς όπως σημέιωσε “όταν υπάρχει καύση από τεχνητά αντικείμενα ( πλαστικά, μέταλλα κ.λ.π) επειδή παράγονται καρκινογένες ουσίες όπως οι διοξίνες, που μπορεί να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο οργανισμό, “να το κάνουμε φορώντας μάσκα και ένδυμα με μακρυά μανίκια και παντελόνι για να μην έρθουν σε επαφή με το δέρμα”. Με αυτό τον τρόπο όπως σημείωσε “μειώνουμε την πιθανότητα έκθεσης σε οτιδήποτε επικίνδυνο”. Επιπλέον σημείωσε πως “πρέπει να προσέξουμε το θέμα της επαναιώρησης σωματιδίων όταν ποτίζουμε”

Ένοπλες Δυνάμεις: 10ήμερη άδεια σε όσους υπηρετούν ή κατάγονται από τις πυρόπληκτες περιοχές

Χορηγείται κατ’ εξαίρεση άδεια απουσίας δέκα ημερών, πέραν των προβλεπόμενων στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί, κατάγεται, ή έχει άμεσο έννομο συμφέρον και έχει πληγεί ή πλήττεται η περιουσία του. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε επίσης, οι Διοικήσεις Στρατολογικών Υπηρεσιών και οι Στρατολογικές Υπηρεσίες, να παράσχουν όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διευκολύνσεις (αναβολή κατάταξης για κοινωνικούς λόγους, εκτίμηση λόγων αντικειμενικής αδυναμίας) στους στρατεύσιμους, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς με την 2022 Δ΄ΕΣΣΟ (με ημερομηνίες κατάταξης 18-21 Ιουλίου 2022).

Πυρκαγιές: Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο πλευρό των πληττόμενων οικογενειών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορα μέτωπα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνσιμού προσφέρει δωρεάν συμμετοχές για τη θερινή κατασκήνωση «Καλοκαίρι στην πόλη», που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για παιδιά από 5 έως 12 ετών.

Επίσης, προσφέρονται δωρεάν θέσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα Σαββατοκύριακα από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Μάιο 2023.

Οι γονείς των παιδιών από τις πληττόμενες περιοχές που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν:

• Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου», T. 212 254 0000 & K. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr.

 

Δυστυχώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν και άλλα προβλήματα:

Γροιλανδία: Η ποσότητα πάγου που έλιωσε σε δύο μέρες θα μπορούσε να καλύψει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Αρκετές ημέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στη βόρεια Γροιλανδία προκάλεσαν ταχεία τήξη, η οποία έγινε ορατή από τα ποτάμια του λιωμένου πάγου που ορμούσαν στον ωκεανό. «Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 60 βαθμούς Φαρενάιτ – 10 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσαν επιστήμονες στο CNN. Η ποσότητα πάγου που έλιωσε στην περιοχή μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου – 6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα – θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. Για τους επιστήμονες στον τομέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

 

Η απρόσεχτη συμπεριφορά μας δεν βοηθά ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και εμάς:

«Μοναχικός Καρχαρίας»: Η ταινία μικρού μήκους της GreenPeace για τον αποδεκατισμό των καρχαριών (video)

Η animation ταινία μικρού μήκους που δημοσιεύτηκε από την GreenPeace, με μουσική του Thom Yorke από το πολύ γνωστό συγκρότημα Radiohead, μας δίνει μια θλιβερή αλλά αληθινή εικόνα για το πώς οι πληθυσμοί των καρχαριών αποδεκατίζονται στον βόρειο Ατλαντικό, σε περιοχή μάλιστα που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα μωρά καρχαρίες!

Η έρευνα επίσης δείχνει πώς οι κυβερνήσεις αγνοούν τις επιστημονικές προτροπές για την προστασία του είδους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της βιομηχανίας, ενώ οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας έχουν επανειλημμένα αντισταθεί στις προσπάθειες να βελτιωθεί η διαχείριση της αλιείας στη συγκεκριμένη περιοχή, αφήνοντας τους στόλους τους να σκοτώνουν ανεξέλεγκτα νεαρούς καρχαρίες.

 

Έρευνα: Τα κορεσμένα και ζωικά λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και ζωικών λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 11 μελέτες που αφορούσαν 2.731 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και 544.452 περιπτώσεις υγιών ατόμων. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και η πρόσληψη λιπών και ελαίων υπολογίστηκε στις 1.000 θερμίδες ημερησίως.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του λίπους που καταναλώνεται έχει αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και οι άνδρες θα μπορούσαν να δουν όφελος από τη μείωση των επιπέδων των ζωικών λιπών στη διατροφή τους», σημείωσε ερευνήτρια.

 

 

 

Με τη συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά, Ομάδα ΕΚΕ

Μοιράσου το άρθρο!