Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 25/07/2022

 

«Αν δεν αναλάβουμε δράση σύντομα, αυτός ο καύσωνας είναι απλώς μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν»

«Δεν είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε την κλιματική κρίση από το να γίνει ακόμη πιο θανατηφόρα – αλλά το παράθυρο κλείνει και πρέπει να αντιδράσουμε τώρα» υποστηρίζει η γεωλόγος Αντρέα Ντάτον σε άρθρο της στον Guardian. 

Tα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο σε όλη τη δυτική Ευρώπη, ενώ μερικά από αυτά είχαν σημειωθεί στο παρελθόν  κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2003 που εκτιμάται οτι άφησε χιλιάδες νεκρούς.

Οι  δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εκτοπίζουν χιλιάδες ανθρώπους, μια από τις πολλές σύνθετες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτός ο καύσωνας είναι ακόμη μια υπενθύμιση ότι έχουμε ήδη παραβιάσει τα μη ασφαλή επίπεδα παγκόσμιας θέρμανσης.

 

Έρευνα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης μειώνει τον ύπνο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Αλλά καθώς αυξάνονται οι νυχτερινές θερμοκρασίες, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι την ημέρα, ο ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει ήδη 44 ώρες ύπνου το χρόνο, οδηγώντας σε 11 νύχτες με λιγότερο από επτά ώρες ύπνου, ένα τυπικό κριτήριο επαρκούς ύπνου. Ο χαμένος ύπνος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, αλλά επηρεάζει ορισμένες ομάδες πολύ περισσότερο από άλλες. Η απώλεια ύπνου ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, διπλάσια για τα άτομα άνω των 65 ετών και τριπλάσια για τα άτομα σε λιγότερο εύπορα έθνη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από βραχιολάκια παρακολούθησης του ύπνου που χρησιμοποιήθηκαν από 47.000 άτομα σε 7 εκατομμύρια νύχτες και σε 68 χώρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας βλάπτει την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καρδιακών προσβολών, των αυτοκτονιών και των κρίσεων ψυχικής υγείας, των ατυχημάτων και των τραυματισμών, καθώς και της μείωσης της ικανότητας για εργασία.

 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ακολούθησε 10 απλές συμβουλές και προστατεύσου από τον καύσωνα

«Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά», επισημαίνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), και προτείνει 10 απλές οδηγίες για την προστασία μας.

Συγκεκριμένα ο ΕΕΣ προτείνει:

«* Παραμείνετε σε σκιερό μέρος

* Κρατήστε το σπίτι δροσερό

* Μείνετε ενυδατωμένοι

* Τραφείτε σωστά και επαρκώς

* Μείνετε σε επαφή με οικογένεια, φίλους και γείτονες

* Ντυθείτε ανάλαφρα

* Αποφύγετε την έντονη άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις

* Μην καταναλώνετε αλκοόλ

* Φροντίστε τα κατοικίδιά σας

* Μην αφήνετε παιδιά ή κατοικίδια σε αυτοκίνητα χωρίς εξαερισμό

 

 

Η κληρονομιά των κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη θα είναι περισσότερος κλιματισμός

Λιγότερο από το 10% των ευρωπαϊκών σπιτιών διαθέτουν κλιματιστικό, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας ωθεί όλο και  περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν τον κλιματισμό,  την τεχνολογία που αποδίδει υψηλές  εκπομπές  ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η Ευρώπη κατακλύζεται από θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, και σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, οι άνθρωποι προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό να τα βγάλουν πέρα ​​χωρίς κλιματισμό. Λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στην Ευρώπη είναι κλιματιζόμενα.  Αλλά καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει.  Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών μπορεί να παρουσιάσει νέες προκλήσεις, καθώς τα περισσότερα συστήματα είναι αναποτελεσματικά και παράγουν εκπομπές που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

 

 

ITER: Ένα φιλόδοξο έργο που θα μπορούσε να σώσει την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή

Με την κατασκευή των κύριων κτιρίων του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) να έχει ολοκληρωθεί κατά 99,9%, ο χώρος στο Κανταράς στο Σεν Πολ λε Ντουράνς (Saint-Paul-lez-Durance) της νότιας Γαλλίας, μοιάζει με μια νέα βιομηχανική περιοχή. Εκεί, κατασκευάζεται το μεγαλύτερο έργο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πειραματικές προσπάθειες στην πυρηνική Φυσική, καθώς υπόσχεται άφθονη, φθηνή και πιο καθαρή πυρηνική ενέργεια με τον τρόπο που παράγεται στον Ήλιo. Οι υποστηρικτές του έργου πιστεύουν πως η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να λύσει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σκοπός του ITER, στο οποίο συμμετέχουν 35 χώρες, είναι να δείξει κατά πόσον η σύντηξη μπορεί να είναι οικονομικά και εμπορικά βιώσιμη. Η σύντηξη υπόσχεται μια σχεδόν απεριόριστη μορφή ενέργειας που εκπέμπει μηδενικά αέρια του θερμοκηπίου, και σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση που χρησιμοποιείται σήμερα, δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας ζωής. Η κατάκτησή της θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή.

 

Με τη θεσμική εκπροσώπηση του δημοσιογραφικού κόσμου ξεκίνησε το 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας

Με τη θεσμική εκπροσώπηση του δημοσιογραφικού κόσμου και τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας ξεκίνησε το 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής
Δημοσιογραφίας, το οποίο φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία). Για ένα δεκαήμερο (από το Σάββατο) συναντώνται στα Χανιά περιβάλλον και ΜΜΕ και αναδεικνύεται η συμβολή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα.

 

 

Mέτρα πρόληψης για την εργασία σε συνθήκες καύσωνα

Η Επιχείρηση οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3850/2010, Π.Δ. 305/96, Π.Δ. 16/1996, Εγκύκλιοι ΣΕΠΕ, Διαιτητικές Αποφάσεις,Κανονισμοί Εργασίας).

1.Κατάλληλα οργανωτικά μέτρα

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα :

Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Διαμόρφωση χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
Παροχή στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC)
Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
Μείωση των ιδιαιτέρως βαρέων εργασιών, όπως η χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, κατά τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής.

2.Υπαίθριες εργασίες

Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι (τεχνικοί) πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα :

1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.

2. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10οC – 15οC).

3. Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.

4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι εφικτό για την εκτέλεση εργασιών.

5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες εξ αυτών να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00

3.Ετοιμότητα

Ο εργοδότης σε συνεργασία με τον Γιατρό Εργασίας, τον Τεχνικό ασφαλείας και την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας όπου αυτή υπάρχει ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων όταν δεν υπάρχει Επιτροπή ΥΑΕ, οφείλουν να έχουν σχέδιο στο οποίο να εξειδικεύονται τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που παίρνει η επιχείρηση με στόχο την μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4.Έλεγχοι

Επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων από τους Επιθεωρητές Εργασίας για την επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων που αφορούν στα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».

 

 

Δίκτυο ΠΡΑΞΗ – HDB: Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας – Ποιοι είναι οι στόχοι

Από κοινού δράσεις που θα υποστηρίξουν το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης αποφάσισαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

 

  • «Επιτάχυνση συνεργασιών»
  • «Δικτύωση με διεθνή οικοσυστήματα»
  • «Εκπαίδευση για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας»
  • «Προώθηση καινοτομίας».
  • «Πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
  • «Ανάπτυξη επιχειρηματικών εργαλείων».

 

Στρατηγικός τους στόχος είναι να εκμεταλλευτούν την εμβέλεια του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και τις συνέργειες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα στον χώρο της μεταφοράς τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξουν και τη νέα επιχειρηματικότητα που μπορεί να προκύψει από πετυχημένα πανεπιστημιακά ερευνητικά έργα.

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!