Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 27/07/2022

 

Δ. Σκαρτσή: Δεν σώζεται ένα δάσος τεράστιας οικολογικής αξίας μόνο με αντιπυρικές ζώνες

“Δεν σώζεται ένα Δάσος τεράστιας οικολογικής αξίας μόνο με αντιπυρικές ζώνες”. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η υπεύθυνη προγράμματος της WWF Ελλάς στο Δάσος της Δαδιάς, Δώρα Σκαρτσή.
Η κ. Σκαρτσή στάθηκε στα δύο σημεία που θα μπορούσε να περιορισθεί δραστικά η πυρκαγιά στο χωριό Λύρα, όπου και ξέσπασε, αλλά και στον δασικό δρόμο που υπάρχει πλάτους 10 μέτρων, πριν τον πυρήνα του δάσους. Ανέφερε επίσης πως επειδή η ΠΥ τόσα χρόνια δεν κάνει χρήση των υδατοδεξαμενών της Δασικής Υπηρεσίας, έχει την κατάληξη να μην συντηρούνται οι υδατοδεξαμενές εντός του Δάσους και να διατίθενται αλλού τα χρήματα. Σε ότι αφορά το θέμα της βόσκησης, καλλιέργειας και των μελισσοκομικών δραστηριοτήτων, τόνισε κατηγορηματικά πως αυτές οι δραστηριότητες δεν απαγορεύθηκαν ποτέ μέσα στο Δάσος. «Ακριβώς αυτές οι δραστηριότητες θα ήταν τείχος προστασίας και αποτροπής των πυρκαγιών.

WWF Ελλάς: Τα ερωτήματα που «καίνε» τη Δαδιά

  • Ποια είναι η ιδιαίτερη μέριμνα της Πολιτείας και του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας για τους μοναδικούς θύλακες ζωής που είναι οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας; Υπάρχει ειδικό σχέδιο και τοπική εξειδίκευση για αυτά τα οικολογικά διαμάντια;
  • Είναι ο κρατικός μηχανισμός έτοιμος να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες των πυρκαγιών σε αμιγώς δασικές περιοχές και προστατευόμενα οικοσυστήματα; Τί πρέπει να αλλάξει επιχειρησιακά σε επίπεδο επίγειας και εναέριας προσέγγισης, αλλά και συνολικού συντονισμού και αξιοποίησης της τοπικής γνώσης;
  • Τι σημαίνει ουσιαστική πρόληψη και πώς συνδέεται με τη δασική διαχείριση ειδικά σε περιοχές μοναδικής οικολογικής αξίας και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν;
  • Τι πόρους έχει διαθέσει (ή περικόψει…) η Πολιτεία διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το σύστημα διακυβέρνησης των Προστατευόμενων Περιοχών και η Δασική Υπηρεσία;
  • Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ουσιαστική προστασία όταν τα σχήματα που καλούνται να την σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη διαχείριση στην πράξη, δεινοπαθούν από υποστελέχωση, απουσία προοπτικής και έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου, όπως τα προεδρικά διατάγματα που ακόμα εκκρεμούν εδώ και χρόνια;

Με αφορμή την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και επιβάλλεται να επανεξεταστεί συνολικά και συλλογικά το υφιστάμενο σύστημα κατάσβεσης, ο σχεδιασμός της πρόληψης και τελικά η επιχειρησιακή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ιδιαίτερα σε αμιγώς δασικες περιοχές. Το πάθημα όλων των τελευταίων ετών πρέπει επιτέλους να γίνει μάθημα, αλλά και αφορμή να αλλάξουν όλες οι αστοχίες στον επίσημο σχεδιασμό.

 

Ροδόπη: Αναγκαία η αναγώρηση του Δάσους της Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέο μνημείο της Φύσης

 

Την ανάγκη το δάσος της Μαύρης Πεύκης να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης επισημαίνουν φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες και κάτοικοι της Ροδόπης.Πρόκειται για ένα δάσος που από μόνο του αποτελεί φυτογεωγραφικό παράδοξο καθώς απαντάται στα 200 μόλις μέτρα από τη θάλασσα, ενώ συνήθως φύεται στα 600-700 και 800 μέτρα. Όμοιο του στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί σε υψόμετρο 2000 μέτρων (!) στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Κινδυνεύει από τρεις σημαντικές απειλές: 1ον Την ανθρώπινη δραστηριότητα, 2ον Την αλόγιστη βόσκηση αιγοπροβάτων, 3ον Το διαχρονικό ενδιαφέρον των χρυσωρύχων για την περιοχή.

 

 

Κλιματική αλλαγή: Πότε έχει νόημα η δενδροφύτευση;

Τα δέντρα μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι στον αγώνα κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, επειδή μπορούν να παγιδέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και να το κλειδώσουν. Όμως η φύτευση ακόμα και δισεκατομμυρίων από αυτά δεν θα είναι αρκετή για να σώσει το κλίμα.

Παραδείγματα όπου η αναδάσωση μπορεί να πάει στραβά:  Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στη φύτευση τεράστιου αριθμού δέντρων, αλλά μάλλον στην αποκατάσταση των οικοτόπων. Υπάρχουν, τελικά, λιβάδια και βάλτοι  που αποθηκεύουν σημαντική ποσότητα άνθρακα και ωστόσο τυπικά δεν έχουν δέντρα. Η επιτυχία ενός έργου εξαρτάται επίσης από τη φύτευση των σωστών δέντρων στη σωστή θέση, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιζήμιο. Η φύτευση δέντρων σε εδάφη πλούσια σε άνθρακα, όπως η τύρφη, για παράδειγμα, οδηγεί στο να εκπέμπεται πραγματικά περισσότερος άνθρακας από το έδαφος από το όποιο κέρδος εξάγουμε από την ανάπτυξη των δέντρων και έτσι σε αυτή την περίπτωση στην πραγματικότητα υπάρχει συμβολή στις εκπομπές άνθρακα.  Άλλο παράδειγμα: Η εκτεταμένη φύτευση ξένων ακακιών και πεύκων στην γηγενή θαμνώδη περιοχή της Νότιας Αφρικής, εκτόπισε την τοπική χλωρίδα και οδήγησε σε έλλειψη νερού. Γύρω από την πόλη του Κέιπ Τάουν, η οποία σχεδόν ξέμεινε από νερό κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας του 2018, υπολογίζεται ότι χάνονται 55 δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο από τα μη γηγενή δέντρα που καταβροχθίζουν νερό.

 

Πρέσπα: Επιτυχημένο το πρόγραμμα Smart Water Save

 

Το έργο SmartWaterSave, κύριο αντικείμενο του οποίου αποτέλεσε για το Δήμο Πρεσπών, η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης σε αγροτικές περιοχές με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στην περιοχή του Δήμου, ολοκληρώνεται επιτυχώς στις 31 Ιουλίου 2022 και υλοποιείται από τον Δήμο Πρεσπών (Επικεφαλής Εταίρος και συντονιστής όλου του έργου), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης Resen και το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων.

Πλήρη τίτλος: «SmartWaterSave-Ανάπτυξη συστήματος αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και τη μείωση διαρροών σε δημοτικά συστήματα ύδρευσης (A real time monitoring and leakage detection and reduction system in water distribution networks)»

Πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου το οποίο ‘έκλεισε’ με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες ως προς τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, με ειδική αναφορά στις ωφέλειες και στα προβλήματα που έλυσε το έργο στο Δήμο Πρεσπών, όπως η χαρτογράφηση και προσομοίωση των δικτύων ύδρευσης του Δήμου, η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης για την εξοικονόμηση ύδατος και τρόποι αντιμετώπισης & μείωσης του μη τιμολογούμενου νερού.

 

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Τι να κάνετε αν βρείτε στον δρόμο ένα τέτοιο πουλί

Τις λένε σταχτάρες, αλλά τις αποκαλούν και ακροβάτες των αιθέρων, επειδή περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα: τρέφονται, ξεδιψούν, ζευγαρώνουν αλλά και κοιμούνται εν πτήσει!

Αυτή την εποχή που οι νεαρές σταχτάρες βρίσκονται ακόμη στις φωλιές τους, εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών της περιόδου που προκαλούν υπερθέρμανση των φωλιών (που γίνονται σχεδόν φούρνος!), επιχειρούν μια πρώιμη έξοδο με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο έδαφος, από το οποίο όμως δεν μπορούν να απογειωθούν. Αν βρείτε στον δρόμο ένα τέτοιο σκουρόχρωμο πουλί, με μακριές φτερούγες, που μοιάζει με χελιδόνι αλλά έχει γαμψά νύχια, μακριές φτερούγες και μαύρα μάτια, μαζέψτε το αμέσως. Βάλτε το σε ένα χαρτόκουτο με μια πετσέτα για υπόστρωμα, στάξτε του αρκετές σταγόνες νερό στη μύτη και ενημερώστε άμεσα το πλησιέστερο σε εσάς Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες:

 

 

Relay: Μια έξυπνη εφαρμογή επικοινωνίας για κωφούς – Πως εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση

 

Έξυπνη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε κωφούς συμπολίτες μας να συνδεθούν από το κινητό τους ή από το tablet τους στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και ο διερμηνέας από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών που είναι διαθέσιμος, να τον εξυπηρετήσει εξ αποστάσεως δια ζώσης, με βιντεoκλήση, ακόμη και εάν δεν είναι σπίτι του αλλά σε κάποια υπηρεσία.

Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία που λειτουργεί από το 2019, οι κωφοί και βαρήκοοι συμπολίτες μας μπορούν να εξυπηρετούνται και να λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με όλους τους υπόλοιπους σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, νοσοκομεία κ.λ.π, χωρίς την φυσική παρουσία διερμηνέα, που ήταν έως τότε απαραίτητη.

 

Προσωπικά δεδομένα: Η ιδιωτική (incognito) περιήγηση μπορεί να μην σας προστατεύει όσο νομίζετε

Για χρόνια, τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο περιελάμβαναν επιλογές αναζήτησης και επίσκεψης ιστοσελίδων σε “ιδιωτικές” λειτουργίες (π.χ. το “incognito” mode του Chrome της Google).

Ωστόσο, κάνοντας κλικ στην επιλογή “ιδιωτική” περιήγηση, αυτό μπορεί να μην προστατεύσει όσο νομίζετε, λένε ορισμένοι ειδικοί σε θέματα απορρήτου. Αυτές οι επιλογές έχουν διαφορετικά ονόματα (ιδιωτική περιήγηση σε Safari και Firefox και λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο Chrome), αλλά η λειτουργικότητα είναι παρόμοια σε καθεμία.

Σε αυτές τις ιδιωτικές λειτουργίες, το επιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης δεν διατηρεί τα αρχεία καταγραφής ιστοτόπων που έτυχαν επίσκεψης, σελίδων που αποθηκεύονται στην προσωρινή μνήμη ή αποθηκευμένες πληροφορίες, όπως αριθμούς και διευθύνσεις πιστωτικών καρτών. Αποτρέπει επίσης την αποθήκευση πληροφοριών από περιόδους σύνδεσης στο cloud.

 

 

 

Τύμβος Καστά: Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στη δομική αποκατάσταση του ταφικού μνημείου

Τα έργα της δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου και της κατασκευής στεγάστρου στον Τύμβο Καστά προχωρούν, μετά την ομοφώνως θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας.

 

 

Διεθνούς φήμης καλλιτέχνης ιδρύει κέντρο εκπαίδευσης και τέχνης σε χωριό της Γκάνα

Ibrahim Mahama, culturalencyclopedia.org

Σε ένα χωριό της Βόρειας Γκάνα από όπου κατάγεται, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Ιμπραήμ Μαχάμα, ίδρυσε το Red Clay Studio, έναν χώρο εκπαίδευσης και τέχνης ανοικτό σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως τάξης και οικονομικής δυνατότητας. Ως μέρος της συνεισφοράς του στην ανάπτυξη της Αφρικής μέσω της τέχνης, ο Μαχάμα ονομάστηκε ο 73ος Αφρικανός με τη μεγαλύτερη επιρροή από το theafricareport.com στη λίστα των 100 Αφρικανών με τη μεγαλύτερη επιρροή το έτος 2019-2020.

Θεωρεί ότι μέσω της παιδείας και της τέχνης μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος σκέψης των παιδιών της τοπικής κοινότητας και ως εκ τούτου οι ζωές τους αλλά και το μέλλον της κοινωνίας. Το εγχείρημα στηρίζεται οικονομικά από τα έργα του καλλιτέχνη που παράγονται με τη συνδρομή ντόπιων εργαζομένων και πωλούνται σε υψηλά ποσά λόγω της φήμης που απέκτησε ο Μαχάμα με τις χαρακτηριστικές επιλογές υλικών στα έργα του, ανακυκλώνοντας άχρηστα αντικείμενα και μετατρέποντάς τα σε μεγάλων διαστάσεων έργα σύγχρονης τέχνης.

 

Καλοκαιρινή αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Τετάρτη 3 Αυγούστου

 

«Οι ανάγκες για αίμα είναι άμεσες, διαρκείς, καθημερινές, 365 μέρες το χρόνο. Ιδιαίτερα τον Αύγουστο που στη συνείδηση του καθενός είναι ο μήνας της ξεκούρασης και των διακοπών, είναι παράλληλα και η περίοδος που χρειάζεται να επιδείξουμε αυξημένα αντανακλαστικά αλληλεγγύης, καθώς παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών στις αιμοδοσίες λόγω διακοπών αλλά και μείωση των εξορμήσεων εξαιτίας των αδειών του υγειονομικού προσωπικού», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Το Ε.ΚΕ.Α. με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών, αλλά και για την επάρκεια των αποθεμάτων αίματος της χώρας οργανώνει δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (φουαγιέ επισήμων), την Τετάρτη 3 Αυγούστου από τις 15:00μμ έως τις 20.00μμ.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:
-Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
– χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)
-αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
-τήρηση των αποστάσεων
– τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

 

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (28/07-02/08 08.30-14.30).
Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
• Να είσαι 18-65 ετών
• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

 

Με τη συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά, Ομάδα ΕΚΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!