Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 28/07/2022

 

 

Μαθητής από την Κρήτη κατακτά την δεύτερη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft

Η διάκριση του 17χρονου Νικόλα Ραπάνη δεν υπήρξε “κεραυνός εν αιθρία” για τους γονείς του γιατί γνωρίζουν την έφεση του γιού τους, που από μικρός έχει δείξει το ταλέντο του στους υπολογιστές. Μόλις τον περασμένο Μάιο ο Νικόλας, μαθητής στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση πανελλαδικά ως Μicrodoft specialist στην ενότητα Excel.

Τώρα ωστόσο, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft, στο ίδιο αντικείμενο, αποτελεί το επιστέγασμα των δικών του προσπαθειών και της δικής τους ηθικής στήριξης.

 

 

Έρευνα: Ένας στους πέντε εργαζομένους θα αναζητήσει νέο εργοδότη το επόμενο δωδεκάμηνο

Ένας στους πέντε εργαζομένους παγκοσμίως δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας «Global Workforce Hopes and Fears» που διενήργησε η PwC σε 52.195 εργαζόμενους σε 44 χώρες.

  • Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για το ανθρώπινο δυναμικό.
  • Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 35% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ζητήσει από τον εργοδότη του υψηλότερο μισθό τους επόμενους 12 μήνες.

Η μισθολογική πίεση είναι υψηλότερη στον τομέα της τεχνολογίας, όπου το 44% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν σκοπεύουν να ζητήσουν αύξηση. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι χαμηλότερα στο δημόσιο τομέα (25%). Μολονότι η αύξηση αποδοχών είναι το κύριο κίνητρο για την αλλαγή εργασίας (71%), η επιθυμία εργασίας από την οποία αντλούν ικανοποίηση (69%) και στην οποία είναι πραγματικά ο εαυτός τους (66%) συμπληρώνουν τα τρία κορυφαία ζητούμενα για τους εργαζομένους. Σχεδόν οι μισοί (47%) έδωσαν προτεραιότητα στο να μπορούν να επιλέξουν τη τοποθεσία εργασίας τους.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο του εργοδότη τους στην οικονομία, το κλίμα και την κοινωνία. Οι μισοί από αυτούς (53%) θεωρούν ότι είναι σημαντικό ο εργοδότης τους να λειτουργεί με διαφάνεια σε ότι αφορά στον αντίκτυπό του στο περιβάλλον ενώ τα δύο τρίτα (65%) θεωρούν ότι η διαφάνεια αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική. Αντίστοιχα υψηλό είναι το ποσοστό που ενδιαφέρεται για θέματα διαφάνειας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιχείρησης (60%) ενώ ακολουθούν με 54% τα ζητήματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

 

 

Αυτά τα ένζυμα μπορούν να διασπάσουν πλήρως τα σκουπίδια μέσα σε λίγες ημέρες

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο ένζυμο που μπορεί να διασπάσει αποτελεσματικά το ΡΕΤ (ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε συσκευασίες και σε υλικά όπως ο πολυεστέρας) μέσα σε ημέρες, ακόμη και ώρες. Άλλοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας της νεοσύστατης εταιρείας Carbios με έδρα τη Γαλλία, δημιούργησαν μια πιλοτική εργοστασιακή μονάδα για τη βιολογική διάσπαση του πλαστικού σε μοριακό επίπεδο, ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε νέα προϊόντα. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Τέξας, απέδειξε πως αυτό μπορεί να συμβεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας τη διαδικασία πιο βιώσιμη.

Σε ένα σύστημα ανακύκλωσης, το πλαστικό που διασπάται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ανακατασκευαστεί σε νέο πλαστικό που είναι πανομοιότυπο με το παρθένο υλικό.

 

 

Υπουργείο Υγείας: Πού απαγορεύεται η κολύμβηση στην Αττική

Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, δημοσιεύει τη λίστα με τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες απαγορεύεται η κολύμβηση, καθώς δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κολύμβηση:

1. Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλιαναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.

2. Σε όλη τη περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

3. Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.

4. Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.

5. Στην περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

6. Στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ» πλησίον εστιατορίου «ΕΔΕΜ» και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.

7. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.

8. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι 3 τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων.

9. Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).

10. Στην Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.

11. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ . Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

12. Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.

 

 

Ευρωπαίοι φοιτητές για πέντε ημέρες στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα βρίσκονται από  Τετάρτη 27 Ιουλίου και για πέντε συνολικά ημέρες, 35 φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (από την Ισπανία, Ολλανδία, Ρωσία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σλοβακία), που επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω του ευρωπαϊκού φόρουμ της ΜΚΟ AEGEE-Athina, που υλοποιεί το πρόγραμμα Summer Univercity. Στόχος είναι να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα, τα μνημεία και τις πόλεις που επισκέπτονται.

Ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε και είπε χαρακτηριστικά: ”Η Καλαμάτα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη. Στόχος μας τώρα είναι να την κάνουμε περισσότερο ευρωπαϊκή πόλη δείχνοντας μεγάλη εξωστρέφεια. Ήδη, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων, γεγονός που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον. Η Καλαμάτα προσφέρει τα πάντα: ασφάλεια, καλό αστικό και φυσικό περιβάλλον, άριστη διαμονή και εξαιρετικές γεύσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, η Καλαμάτα είναι η μόνη πόλη της Πελοποννήσου που αύξησε τον πληθυσμό της”.

 

 

 

Το Μουσικό Χωριό έρχεται για 16η χρονιά στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου- Το πρόγραμμα των δράσεων

Για δέκατη έκτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το πηλιορείτικο χωριό του
Αγίου Λαυρεντίου σε έναν τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής μέθεξης και
εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου καθώς και την αρωγή του ΥΠΠΟΑ.

Στον ως άνω σύνδεσμο (στον τίτλο) μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες.

 

 

 

Ναύπλιο: «Σμύρνη μου αγαπημένη» – Έκθεση Κοστουμιών στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (φωτογραφίες)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με κοστούμια από την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» παρουσιάζεται για το κοινό στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου «Σοφρώνη 13», στο Ναύπλιο.Για τις ανάγκες της ταινίας, η Costume Designer Φωτεινή Δήμου σχεδίασε πάνω από 80 κοστούμια, ενώ επιμελήθηκε τουλάχιστον 2.000 εμφανίσεις πρωταγωνιστών και βοηθητικών ηθοποιών. Τα εν λόγω έργα αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των ενδυμάτων όλων των κοινωνικών τάξεων της πολυπολιτισμικής Σμύρνης, της περιόδου 1916-1923, ενώ είναι ενδεικτικά του γενικού ύφους της ταινίας.

Να σημειωθεί ότι η βραβευμένη με BAFTA, Φωτεινή Δήμου, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ενώ έχει σχεδιάσει κοστούμια για μεγάλες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, σε όλο τον κόσμο. Τα κοστούμια της δε, εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Θεατρικού Τμήματος, στο Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Καραπούλιου

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου – 21 Αυγούστου 2022

Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 14.00

 

 

Ομάδα ΕΚΕ με τη συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά

 

Μοιράσου το άρθρο!