Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 29/07/2022

 

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης

 

29 Ιουλίου γεννήθηκε ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών τον Σεπτέμβριο αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

 

 

 

 

«Arch»: Μια εγκατάσταση του Ai Weiwei μπροστά από το Nationalmuseum της Στοκχόλμης

Το έργο του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei ύψους 12 μέτρων το οποίο μοιάζει με κλουβί, έχει εδώ και κάποιες μέρες τοποθετηθεί στην χερσόνησο Blasieholmen της Στοκχόλμης, μπροστά από το Nationalmuseum.

Η εγκατάσταση είναι από χάλυβα και έχει ένα κενό στο κέντρο της απεικονίζοντας δύο ανθρώπινες φιγούρες που διαπλέκονται.

Μοιάζοντας να διαφεύγουν από τα ατσαλένια κάγκελα που τους περιβάλλουν, αυτοί οι χαρακτήρες αναπαριστούν την «ελεύθερη διέλευση όλων των πληθυσμών και κάνουν έκκληση για έναν κόσμο χωρίς σύνορα» είπε το ίδρυμα Brilliant Minds που οργάνωσε την εγκατάσταση. Είναι η πρώτη των «πολιτιστικών εκθεμάτων» που θα υποστηρίξει στη Στοκχόλμη το ίδρυμα την επόμενη πενταετία και θα παραμείνει για έναν χρόνο μπροστά από το Nationalmuseum, ενώ ακολούθως θα τοποθετηθεί μονίμως σε άλλο σημείο της σουηδικής πρωτεύουσας που δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

 

Από το μουσείο της Στοκχόλμης, σε Μουσείο στο Τέξας που πραγματοποιεί επισκέψεις αντί να δέχεται:

Άδεια σχολικά λεωφορεία με αντικείμενα παιδιών θυμάτων ένοπλων επιθέσεων πήγαν «επίσκεψη» στο σπίτι γερουσιαστή «φίλου» της NRA

Κομβόι άδειων σχολικών λεωφορείων μήκους ενός μιλίου διέσχισε το Τέξας με αποστολή να φτάσει στο σπίτι του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. Κάθε άδεια θέση της κινητής καλλιτεχνικής εγκατάστασης, ιδέας του ιδρυτή του οργανισμού Change The Ref, Μάνουελ Όλιβερ αντιπροσωπεύει τα περισσότερα από 4.000 θύματα ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο Μάνουελ Όλιβερ και η σύζυγός του Πατρίσια έχασαν τον γιο τους Χοακίν σε ένοπλο επεισόδιο σε σχολείο του Πάρκλαντ το 2018. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτόν τον αγώνα κατά της ένοπλης βίας μέσω μη παραδοσιακών τρόπων» ανέφερε ο ιδρυτής του «Change The Ref» στο περιοδικό People.

Στο εσωτερικό της εγκατάστασης “NRA Children’s Museum (Παιδικό Μουσείο της NRA) φυλάσσονται αντικείμενα των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλες επιθέσεις, γάντια, παπούτσια, βεβαίωση αποφοίτησης από νηπιαγωγείο, φωτογραφίες, βίντεο. «Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από το 2020, τα όπλα έχουν ξεπεράσει τα τροχαία δυστηχήματα και έγιναν η κύρια αιτία θανάτου παιδιών» αναφέρει δελτίο Τύπου του “Change The Ref”.

Ο Μάνουελ Όλιβερ είπε ότι ο Τεντ Κρουζ είναι ο πρώτος πολιτικός που δέχθηκε επίσκεψη από το “NRA Children’s Museum”. «Απευθύνομαι σε κάθε πολιτικό που πήρε χρήματα από τη NRA και αρνήθηκε να ακούσει τους ανθρώπους που εκπροσωπεί και του λέω: Το Mουσείο είναι καθ’ οδόν για να σε τιμήσει με επίσκεψη το επόμενο διάστημα».

 

Στο Πανεπιστήμιο κρατούμενος των φυλακών Κέρκυρας

Την εισαγωγή του σε ΑΕΙ πέτυχε 32χρονος κρατούμενος των φυλακών της Κέρκυρας, που έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο.

Η καθηγήτρια Νεκταρία Ιωάννου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Μικρές ανάσες αισιοδοξίας μέσα στο γενικότερο ζόφο, που μας περιβάλλει… Είναι μεγάλη η χαρά σήμερα: το παιδί που διάβαζε όλη τη χρονιά μόνος του (κατ’ ιδίαν διδαχθείς) κι έδωσε Πανελλήνιες εντός του ΚΚ Κέρκυρας, πληροφορήθηκα ότι πέρασε σε σχολή ΑΕΙ (που δε θα αποκαλύψω για ευνόητους λόγους προστασίας των προσωπικών του δεδομένων). Οι κρατούμενοι (θα έπρεπε να) απολαμβάνουν ΟΛΑ τα ατομικά δικαιώματά τους, της περίθαλψης και της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων. Η περίπτωση του συγκεκριμένου παιδιού ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση, ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ανθίσουν, αν τους δείξουμε ενδιαφέρον κι υποστήριξη».

 

 

 

Κέρκυρα: Επιτυχία στις πανελλαδικές και για την οικογένεια της ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κέρκυρας Μαρίνα Μοσχάτ εισήχθη 2η στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Μαρίνα μητέρα δυο αγοριών, επίσης φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έδωσε τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και κατάφερε να πετύχει το στόχο της. Συγκέντρωσε τις απαραίτητες μονάδες και μπήκε 2η στο τμήμα Ιστορίας.

 

 

Μελέτη COLUMBUS για το μεταστατικό μελάνωμα: Πενταετής επιβίωση με συνδυασμό φαρμάκων μοριακής στόχευσης

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Oncology (JCO), τα αποτελέσματα της 5-ετίας για τη μελέτη COLUMBUS (ClinicalTrials.gov identifier: NCT01909453). Στη μελέτη COLUMBUS είχαν συνολικά ενταχθεί 577 ασθενείς με σημαντική συμμετοχή από την Ελλάδα και το Λαϊκό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα δεδομένα του άρθρου είναι διαθέσιμα και στην κεντρικό ιστότοπο της μελέτης COLUMBUS. Η 5-ετής ανασκόπηση των δεδομένων της μελέτης COLUMBUS καταδεικνύει ότι η θεραπεία με το συνδυασμό encorafenib και binimetinib παρέχει μακροπρόθεσμα κλινικά οφέλη και συνεπές προφίλ ασφάλειας σε ασθενείς με BRAF V600– μεταλλαγμένο μελάνωμα.

 

 

Στην Κροατία το πρώτο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο που δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θράκης

Τριάντα (30) φοιτητές και φοιτήτριες, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης, που κατασκεύασαν το 1ο τους ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο θα το παρουσιάσουν σε μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Κροατία. Το ραντεβού δίνεται το διάστημα από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου. Ανάμεσα σε πανεπιστημιακές ομάδες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας κ.α. θα βρεθεί και αυτή του ΔΠΘ, «η μοναδική Ελληνική», όπως ανέφερε ο Ιάσονας Κατσαντώνης, μέλος της μιλώντας στο www.ertnews.gr και σημειώνει: «Θέλουμε να δούμε τι έχουμε πετύχει. Ποιο είναι το επίπεδό μας. Και ποια η ποιότητα αυτής της δημιουργίας, όπως επίσης και ποιες βελτιώσεις χρειάζεται». Πρόκειται για τον διαγωνισμό Formula Student Alpe Adria. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Democritus Racing Team, η ταλαντούχα παρέα των παιδιών του ΔΠΘ έχει ήδη σημαντική παρουσία σε εκθέσεις και διαγωνισμούς τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τη Θράκη.

 

 

Έρευνα: Η αποψίλωση δασών αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή των πιθήκων καπουτσίνων

Οι πίθηκοι καπουτσίνοι του είδους Sapajus cay διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν της Σκωτίας και του Ιδρύματος Para La Tierra στην Παραγουάη. Dr. Rebecca Smith της οποίας η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Ecological Solutions and Evidence, ζητά μια εθνική επαναξιολόγηση της Κόκκινης Λίστας Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για τους πιθήκους. Επίσης, περίληψη της μελέτης πρόκειται να δημοσιευθεί στη γλώσσα Guaraní, μια από τις επίσημες της Παραγουάης.

«Παρόλο που αυτό το είδος ταξινομείται επί του παρόντος ως μη απειλούμενο με εξαφάνιση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η εξάρτησή του από το δάσος σε μια περιοχή όπου τα δάση καθαρίζονται για να ανοίξουν οι δρόμοι για τα χωράφια σόγιας σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί», συμπληρώνει η Dr. Smith.

Η ερευνήτρια προτείνει έναν συνδυασμό διαδρόμου ιθαγενών δέντρων με το yerba mate (ένα φυτό ιθαγενές στο δάσος του Ατλαντικού από το οποίο παρασκευάζεται ένα πολύ δημοφιλές τσάι στη Νότια Αμερική) που καλλιεργείται στη σκιά και με φυτείες πεύκου, ικανό να δημιουργήσει βιότοπο για τον καπουτσίνο με κουκούλα και άλλα άγρια ζώα και να συμβάλλει στην άμβλυνση της φτώχειας στην περιοχή και της πίεσης που ασκεί στους φυσικούς πόρους του δάσους.

 

Καστοριά: Παράδοση τροφίμων στο Γηροκομείο

 

Τις πρώτες σακούλες παρέδωσαν, στην Υπεύθυνη Διαχειρίστρια του Γηροκομείου Καστοριάς Τέση Τσαδήλα, ο πρόεδρος του σωματείου λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς Σάββας Κοτανίδης, με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Εμπορίου, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Σωκράτη Πελκα.

Η ποσότητα τροφίμων, είναι ικανή να καλύψει αρκετές ανάγκες του Γηροκομείου Καστοριάς, και θα προσφέρεται κάθε εβδομάδα από τους παραγωγούς και πωλητές της λαϊκής αγοράς Καστοριάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς.

 

 

 

Έρευνα: Η Γενιά Z χρησιμοποιεί λιγότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδιαμορφώνοντας το Διαδίκτυο

Η Γενιά Z (Generation Z) αποτελεί τη μόνη γενιά στην οποία παρατηρήθηκε μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία αυτά, που δημοσιεύτηκαν από το Pew Research Center, δείχνουν ότι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων 18-25 ετών είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα η οποία μείωσε τη χρήση των social media από το 2019. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα καταναλωτών από την Piper Sandler, για τη Generation Z παρατηρήθηκε ότι μειώθηκε η χρήση κάθε κοινωνικής εφαρμογής, εκτός από το TikTok.

 

Η ηλικιακή ομάδα των Z, πολλοί από τους οποίους δεν γνώρισαν ποτέ τη ζωή χωρίς απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με τις εφαρμογές των κοινωνικών μέσων, με τις οποίες έχουν μεγαλώσει. Οι τοξικές ιεραρχίες που δημιουργήθηκαν από τις δεκαετίες των δημοσίων «like», καθώς και η κουλτούρα των αναρτήσεων με κλικ, έχουν αφήσει τη Generation Z απογοητευμένη από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Instagram και το Facebook.

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

 

Μοιράσου το άρθρο!