Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 02/08/2022

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ας προετοιμαζόμαστε για «κλιματικό φινάλε»

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι τελικά ανώτερη της αναμενόμενης (άνω των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) ή αν προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων, ένα σενάριο που μέχρι σήμερα έχει «επικίνδυνα παραγνωριστεί», προειδοποιεί μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Λιουκ Κεμπ του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προτείνουν μια ερευνητική ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος τα χειρότερα δυνατά σενάρια, τα οποία εκτείνονται από μια απώλεια του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την τελική εξαφάνιση όλων των ανθρώπων, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καλούν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να αφιερώσει μια μελλοντική έκθεση στην προοπτική μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί πιο ενεργά και η διεθνής κοινή γνώμη.

Η νέα μελέτη θεωρεί ότι οι εκθέσεις της IPCC δεν δίνουν τη δέουσα βαρύτητα στα ακραία σενάρια. «Ξέρουμε ελάχιστα γι’ αυτά ακριβώς τα σενάρια που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε ο Κεμπ. Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη επιστημονική προσοχή στους λεγόμενους «τέσσερις ιππότες» της κλιματικής κρίσης (κατ’ αναλογία με τους ιππότες της χριστιανικής Αποκάλυψης): τον υποσιτισμό και την πείνα, τον ακραίο καιρό, τις πολεμικές συγκρούσεις και τις λοιμώδεις νόσους. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι, μεταξύ άλλων, η άνοδος των θερμοκρασιών συνιστά μείζονα απειλή για την παγκόσμια τροφοδοσία με τρόφιμα, ενώ τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά συμβάντα δημιουργούν συνθήκες για νέες πανδημίες. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι στην πορεία του χρόνου η κλιματική κατάρρευση θα υπερκεράσει άλλες απειλές, όπως η οικονομική ανισότητα, η παραπληροφόρηση και η διάβρωση της δημοκρατίας.

 

Oικειοθελής άρνηση επιβίβασης (Bumping): Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αφού κάνετε το τσεκ-ιν, περάσετε από τον έλεγχο ασφάλειας και περπατήσετε μέχρι την πύλη που σας έχει υποδειχθεί, ακούτε μια ανακοίνωση ότι η αεροπορική εταιρεία αναζητά εθελοντές για να παραχωρήσουν τις θέσεις τους.  Εάν είστε άτυχοι, τότε ανακαλύπτετε ότι πέσατε θύμα «ακούσιας άρνησης επιβίβασης» από την πτήση σας επειδή η αεροπορική εταιρεία έκανε υπερκράτηση θέσεων.

Η ακούσια άρνηση επιβίβασης συμβαίνει όταν σε μια πτήση έχουν υπερπουληθεί εισιτήρια και η αεροπορική εταιρεία βρίσκει εθελοντές που είναι πρόθυμοι να επιλέξουν να πετάξουν αργότερα με αντάλλαγμα χρήματα.

 

 

 

Ηλεκτρικά πατίνια: Μονόδρομος να μπει ο Κ.Ο.Κ. στα σχολεία για τους ανήλικους οδηγούς (video)

Τα ηλεκτρικά πατίνια τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει την εικόνα των μετακινήσεων μέσα στην πόλη, καθώς πρόκειται για ένα γρήγορο, χαμηλού κόστους και προσιτό μέσο. Παρόλα αυτά, με την ραγδαία αύξησή τους έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα που σχετίζονται με αυτά αλλά έχει σημειωθεί και μια κυκλοφοριακή «αναρχία» από τους αναβάτες του, είτε μεγάλους είτε μικρούς. Μιλώντας αποκλειστικά στο ertnews.gr ο οδηγός αγώνων, Κωνσταντίνος Ιαβέρης, ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας, Κίμων Λογοθέτης και ο πωλητής ηλεκτροκίνητων πατινιών, Νικήτας Συρμόπουλος επισημαίνουν τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν οι αναβάτες ενός ηλεκτρικού πατινιού και τονίζουν την σημαντικότητα της εκπαίδευσης για τους νέους που κυκλοφορούν στους δρόμους δίχως να γνωρίζουν τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) και τα μέτρα ασφαλείας. Καταλήγουν ότι χρειάζεται εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, με πληροφόρηση τόσο στο διαδίκτυο όσο και στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ηλεκτρικά πατίνια «δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε λεωφόρους, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας» (Κ. Ιαβέρης) και τόνισε ότι πρέπει ο αναβάτης «…να φοράει προστατευτικό κράνος και γάντια» ενώ ακόμη τόνισε πως δεν πρέπει να «φοράει σαγιονάρες, πέδιλα, αλλά πρέπει να φοράει αθλητικά παπούτσια» . Για στοιχειώδη ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης χρειάζεται (κ. Λογοθέτης) προστατευτικό κράνος και  προστατευτικά για τους αγκώνες, τους ώμους και τα γόνατα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή και ευλαβική τήρηση του Κ.Ο.Κ. Ακόμη πρέπει να έχει (κ. Συρμόπουλος): «… ένα φωτάκι stop στο πίσω μέρος του πατινιού προκειμένου να είναι ορατό και κάποια αξεσουάρ έξτρα, όπως αυτοκόλλητα ακτινοβολίας στο σκοτάδι». Στο άρθρο (ο σύνδεσμος στον τίτλο) μπορείτε ακόμη να διαβάσετε για τα εξής: 1) Τι πρέπει να προσέχει κάποιος κατά την αγορά ενός ηλεκτρικού πατινιού; 2) Τι ισχύει με την παρούσα νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια – Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 3) Επιτρέπεται η πώληση ηλεκτροκίνητων πατινιών σε ανήλικα άτομα – Τι απαντά ο πωλητής.

 

«Πράσινο κύμα» στα φανάρια για τα ασθενοφόρα φέρνει νέα «έξυπνη» πιλοτική εφαρμογή από την Περιφέρεια Αττικής

Προτεραιοποίηση στα φανάρια για ασθενοφόρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια πιλοτική εφαρμογή στο Τζάνειο Νοσοκομείο, φέρνει το πρωτοποριακό σύστημα από την Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, το σύστημα αποτελείται από πομπούς και δέκτες που θα φέρουν όσα ασθενοφόρα κατευθύνονται με έκτακτα περιστατικά από οποιαδήποτε αφετηρία στο Τζάνειο Νοσοκομείο μέσω των οποίων οι φωτεινοί σηματοδότες θα λαμβάνουν σήμα, ώστε να δημιουργούν για κάθε ασθενοφόρο που προσεγγίζει, το λεγόμενο «πράσινο κύμα» στα φανάρια, διαρκείας 7 δευτερολέπτων. Με αυτό τον τρόπο, αφενός επιτυγχάνεται σημαντική απομείωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις και αφετέρου αυτή η απομείωση του χρόνου γίνεται με ασφάλεια.

 

H Νεολαία της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής δώρισε διασωστικό όχημα στο Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας

Ένα πλήρως εξοπλισμένο διασωστικό όχημα παρέδωσε στο Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας,  η οργάνωση της Νεολαία της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της  η Ένωση, το όχημα αγοράστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα από δωρεές και έκτακτες εισφορές των μελών της Ευρυτανικής ένωσης Αμερικής το «Βελούχι», της Νεολαίας Ευρυτάνων Αμερικής και του συλλόγου των Θυγατέρων της Ευρυτανίας. Επίσης με τις έκτακτες εισφορές τους συνέβαλαν και άλλοι Ευρυτάνες που ζουν στην
Αμερική, οι οποίοι είναι και αυτοί μέλη και υποστηρικτές της δράσης του σωματείου από την ίδρυσή του.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ουσιαστική και σημαντική δωρεά, η οποία θα διευκολύνει το εθελοντικό έργο που προσφέρουν τα μέλη μας», σημειώνει η ΕΕΑ, μεταφέροντας και τις θερμές ευχαριστίες του διοικητικού συμβουλίου και όλων των μελών για την υποστήριξη στην αγορά του οχήματος και το εθελοντικό έργο της ομάδας της Ένωσης.
Επιπλέον, ευχαριστούν και την τοπική επιχείρηση,  ΕΚΟ Νικόπουλος,  στο Καρπενήσι, η οποία στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της ομάδας, ανέλαβε το κόστος των καυσίμων για την κίνηση του οχήματος στα συμβάντα έρευνας και διάσωσης που θα χρειαστεί να επέμβει.

 

 

 

Βραζιλία: Επιτυχής διαχωρισμός σιαμαίων – Είχαν γεννηθεί με ενιαίο εγκέφαλο

Μετά από επτά χειρουργικές επεμβάσεις, με την τελευταία να διαρκεί 27 ώρες, ο Αρθούρος κι ο Βερνάρδος Λίμα, χωρίστηκαν με επιτυχία. Σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι γονείς περίμεναν αυτή τη στιγμή. Τα σιαμαία είχαν γεννηθεί με ενωμένο εγκέφαλο. Για την επέμβαση χρειάστηκαν περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσοκόμοι, υπό την επίβλεψη Βρετανού νευροχειρουργού. Είχαν εφαρμόσει διάφορες τεχνικές σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, προτού ξεκινήσουν την όλη διαδικασία. Η φιλανθρωπική οργάνωση του επικεφαλής νευροχειρουργού βοήθησε τους γονείς να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα για τις επεμβάσεις χρήματα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε ηλικία σιαμαία που κατάφεραν να επιζήσουν μετά την αποκόλλησή τους. Θα χρειαστούν έξι μήνες για την πλήρη αποκατάστασή τους.

 

 

Μνήμες Προσφύγων – Η ζωή στις χαμένες πατρίδες – μέρος Α’

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το Αρχείο της ΕΡΤ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου μνήμης παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικότερο τίτλο ‘’Μνήμες Προσφύγων’’. Αποσπάσματα από σημαντικές μαρτυρίες προσφύγων που ζούσαν στη Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, βιώσαν τις φρικαλεότητες της καταστροφής και τις δυσκολίες της εγκατάστασης στην Ελλάδα καθώς και υλικό μοναδικής σημασίας από το πλούσιο φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχείο της ΕΡΤ θα προβάλλονται μία φορά την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την πρώτη Τρίτη του Αυγούστου. Οι πολύ σημαντικές προφορικές μαρτυρίες παραχωρήθηκαν στα πλαίσια διάφορων εκπομπών της ΕΡΤ από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές του 2000.

 

 

«Έχουν τη σημαία μαζί τους;» – “Ναι” μου λέει…”

Η  ΜΑΧΗ  ΣΤΟ  ΟΥΤΣ  ΣΕΡΑΪ  7  Ιουλίου  1921 – Αφήγηση του Γιώργη Μυγιάκη* στον Μιχάλη Κατσανεβάκη.

O Γεώργιος Μυγιάκης γεννήθηκε στο χωριό Κάμποι Κυδωνίας, στα Χανιά το 1898. Το 1920 στρατεύτηκε στο 14ο Σύνταγμα Κρητών και την επόμενη χρονιά βρέθηκε να πολεμά στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας καθώς η μονάδα του αποτέλεσε τμήμα της μεγάλης προώθησης του Ελληνικού Στρατού προς το Εσκή Σεχίρ, εφαλτήριο για το «άλμα προς την Άγκυρα». Σε βαθιά γεράματα, αλλά σε πλήρη διαύγεια, αφηγήθηκε στον συγγραφέα Μιχάλη Κατσανεβάκη εκείνη την «περιπέτεια» που στιγμάτισε τον μακρύ βίο του. Απεβίωσε στο χωριό του το 1998 και ως το τέλος της ζωής του επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως «το δικό του καντήλι είχεν ακόμη λάδι», σαν να ένοιωθε τύψεις που αυτός γύρισε να χαρεί τη ζωή, ενώ εκατοντάδες συμπολεμιστές του, «κοπέλια όλα στον αθό τως απάνω», έμειναν για πάντα εκεί, στην αχανή Μικρασιατική στέπα. Πάντα συγκινημένος θυμόταν την «διάσωση της Σημαίας», τόσο στην μάχη του Ουτς Σεράι, όσο και κατά την υποχώρηση.

Η σημαία του 14ου Συντάγματος που φυλάσσεται στην Σχολή Πεζικού σήμερα. Αυτήν έσωσαν περνώντας την “χέρι με χέρι” ο Μυγιάκης και οι συμπολεμιστές του κατά την μάχη του Ούτς Σεράι.

<<Λίγο καιρό αργότερα βρισκόμουνα στο νοσοκομείο στην Σμύρνη τραυματίας και μου λέει ένας  άλλος τραυματίας, Μακράκης από το Ρέθεμνος:

-«Γιώργη τώρα περνά το σύνταγμά μας απ’ έξω», ήταν κατά την υποχώρηση.

– Τότε γυρίζω και του λέω: «ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;» – «ναι» μου λέει>>.

 

 

Βόλος: Σε οριακές συνθήκες διαβίωσης ζουν ανήλικα παιδάκια πέντε οικογενειών – Έκκληση για βοήθεια

Γονείς που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα σπίτια τους και τα παιδιά τους χορτάτα, είναι οι πέντε οικογένειες στο Βόλο, για τις οποίες γίνεται έκκληση για βοήθεια και υποστήριξη των 11 συνολικών ανήλικων παιδιών που διαθέτουν οι πέντε οικογένειες.

Η Τοπική Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου έχει αναρτήσει λίστα με τα αναγκαία και απαραίτητα, ώστε να υποστηριχθούν τα παιδάκια που ζουν υποσιτισμένα και σε οριακές συνθήκες διαβίωσης. Οι γονείς είτε είναι άνεργοι είτε ημιαπασχολούμενοι και τα όποια χρήματα καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πηγαίνουν στους λογαριασμούς, προκειμένου να διατηρηθεί ένα επίπεδο διαβίωσης (νερό, ρεύμα, νοίκι).

Για τις οικογένειες εκδόθηκε λίστα αναγκών από την Τοπική Ομάδα Αλληλοβοήθειας και ζητούνται:
🔸 Μωρόμαντηλα
🔸 Βρεφικά αφρόλουτρα
🔸 Παιδικά μπισκότα, δημητριακά, μπάρες δημητριακών
🔸 Βρεφικές κρέμες
🔸Καθαριστικά είδη
🔸 Απορρυπαντικά
🔸Όσπρια, Λάδι, Μέλι
🔸 Ντοματοχυμοί
🔸Παιδικοί χυμοί
🔸 Φρούτα και λαχανικά

Για τη προμήθεια κρέατος, που έχουν ανάγκη οι οικογένειες  συστήνεται η χρήση δωροεπιταγών από σούπερ μάρκετ λόγω ευπάθειας των νωπών προϊόντων.

Τηλ επικοινωνίας 6987980749 ή με μήνυμα στην σελίδα www.facebook.com/109578087443998/posts/580781403656995/?sfnsn=mo

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ με την Εθελοντική συμβολή της φοιτήτριας Ειρήνης Βαγενά

 

Μοιράσου το άρθρο!