Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο

Επιλέγοντας Ειδήσεις με Κοινωνικό Αντίκτυπο από το ertnews.gr & το csr@ert.gr 03/08/2022

 

Επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν νέα θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια ακοής

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ τουλάχιστον 700 εκατομμύρια άτομα θα χρειαστούν πρόσβαση σε φροντίδα αυτιών και ακοής ή σε άλλες υπηρεσίες αποκατάστασης. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Frequency Therapeutics που ιδρύθηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ, παρουσίασε μια νέα θεραπεία της απώλειας ακοής. Η εταιρεία στοχεύει στην αναστροφή της απώλειας ακοής μέσω μιας αναγεννητικής θεραπείας που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχωτών κυττάρων μέσα στον κοχλία.

Τι είναι η αναγεννητική ιατρική και πώς λειτουργεί

Η αναγεννητική ιατρική στοχεύει σε μια θεραπεία που βασίζεται στην αναγέννηση, τη μηχανική ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων, οργάνων ή ιστών, διεγείροντας τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του ανθρώπινου σώματος.

Τα τριχωτά κύτταρα είναι αισθητήριοι υποδοχείς που μας επιτρέπουν να ακούμε και μπορούν να πεθάνουν λόγω ακουστικού τραύματος ή έκθεσης σε ωτοτοξίνες. Όταν αυτά τα κύτταρα πεθάνουν, είναι πολύ δύσκολο να ξαναγεννηθούν. Μια άλλη καινοτομία αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν βασίζεται σε μια εξωτερική συσκευή όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας ή τα εμφυτεύματα, αλλά σε ένα φάρμακο που εγχέει μόρια στο εσωτερικό του αυτιού και στη συνέχεια μετατρέπει τα προγονικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα που μπορούν να αναπτύξουν τριχοειδή κύτταρα μέσα στον κοχλία.

  • Διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίληψη της ομιλίας, σε ορισμένους συμμετέχοντες μετά από μία μόνο ένεση…

 

ΕΟΔΥ: Στα 25 τα κρούσματα του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Δώδεκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο έχουν νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό 25 άνθρωποι. Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από αυτούς οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Ενώ έξι είχαν ήπια νόσηση (πυρετό). Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, σε Λάρισα, Ημαθία, Κιλκίς και Χαλκιδική. Οι επιστήμονες συνιστούν τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα τα οποία αν εκτεθούν στον ιό διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

 

 

Χανιά: Διεθνές Συνέδριο για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικού με φορείς λοιμωδών ασθενειών. Πρόκειται για ένα Συνέδριο με τεράστια επιστημονική εμβέλεια που οργανώνεται στην Ακαδημία κάθε 2 χρόνια. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 140 ερευνητών από πολλές Χώρες του κόσμου. Εκεί παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα φορείς όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, η ασθένεια Ζίκα και ο πυρετός του δυτικού Νείλου. Το Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τον Γιώργο Κ. Χριστοφίδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου και τον Καθηγητή Γιάννη Βόντα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

 

 

Από το ακόλουθο άρθρο οι οδηγίες που δίνει ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και τη μετάδοση της νόσου:
Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Προληπτικές δράσεις κατά των κουνουπιών

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών της οικογένειας culex. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
• Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
• Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

 

Προστασία της Βιοποικιλότητας σε Νικόπολη και Δωδώνη

 

Η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αποτελεί το αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. 

Όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων (Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)  η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του ΥΠΕΝ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικού προϋπολογισμού 285.500 ευρώ και με διάρκεια 18 μηνών, προβλέπει την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας σε συνολικά είκοσι αρχαιολογικούς χώρους. Στους 20 αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται η Νικόπολη και η Αρχαία Δωδώνη.

 

 

Οκτώ υβριδικά οχήματα απέκτησε ο Δήμος Καλαμαριάς

Ο Δήμος Καλαμαριάς προμηθεύτηκε οχτώ οχήματα βενζινοκίνητα με κινητήρες νέας τεχνολογίας, με σύστημα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δε χρειάζονται φόρτιση, καθώς επαναφορτίζονται αυτόματα από την επιβράδυνση και έχουν χαμηλή κατανάλωση. Ο Δήμος έχει πλέον -σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου κατά την παράδοσή τους- ένα σύγχρονο στόλο επιβατικών οχημάτων, τα οποία βοηθούν τις υπηρεσίες να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (δύο θα δοθούν στη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος, δύο στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, δύο στην Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης, ένα στην Πολεοδομία και ένα όχημα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης & «Βοήθεια στο Σπίτι»). Εκτός από τη μείωση κατά πολύ των ρύπων και τη βοήθεια ώστε το περιβάλλον να είναι σε μια καλή κατάσταση, γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση στα χρήματα των δημοτών, διότι η κίνηση αυτή γίνεται μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη όπως εξήγησε, καθώς το κόστος θα ελαφρύνει και για το δήμο και για τα νοικοκυριά των Καλαμαριωτών.

 

 

Σε πίστα ράλι μετατρέπεται τα βράδια η παραλιακή – «Στο κόκκινο τα γκάζια» οι νεαροί που αδιαφορούν για τη ζωή τους (video)

Οι μεγάλες λεωφόροι της Αθήνας και η παραλιακή θυμίζουν τα βράδια συχνά πίστες ταχύτητας. Ειδικά τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου», που η κίνηση των τροχοφόρων μειώνεται σημαντικά, λόγω αδειών, αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών βλέπουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όριά τους. «Βροχή» οι παραβάσεις, «βροχή» και οι κλήσεις για επικίνδυνη οδήγηση. Ίλιγγος ταχύτητας επικρατεί στην παραλιακή τον Αύγουστο όπου οι άδειοι δρόμοι μετατρέπονται σε πίστες ταχύτητας με τα ραντάρ της αστυνομίας να καταγράφουν υψηλές ταχύτητες, αρκετά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής οδηγικής συμπεριφοράς μίλησε στην ΕΡΤ για τους αυτοσχέδιους αυτούς αγώνες λέγοντας ότι οι οδηγοί «χωρίς να σκέφτονται κάνουν μια επικίνδυνη πράξη η οποία είναι σαφώς επικίνδυνη».

 

 

Έκκληση για αίμα από την Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, για ακόμα μία φορά, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα (π.χ. η έκκληση από το Βόλο των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Σημειώνουν ότι για τους πάσχοντες από Θαλασαιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Όπως τονίζει, αυτές τις ημέρες οι θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

«Αγαπητοί φίλοι μας, οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και δεν κάνουν διακοπές. Προσφέροντας 10′ λεπτά από τον χρόνο σας δίνοντας αίμα, προσφέρετε ζωή σε συνανθρώπους σας που το έχουν τόσο ανάγκη», καταλήγει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

 

Τρία νέα υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό αποδόθηκαν στην κοινωνία

Αμαλιάπολη Αλμυρού, Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα ναυάγια στο ακρωτήριο Γλάρος,  στον όρμο των αρχαίων Νηών, εκεί  απ’ όπου η παράδοση θεωρεί ότι απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την Τροία, στη νήσο Κίκυνθο και στον όρμο Τηλέγραφος. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  είναι η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που διαθέτει ένα πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων από τους κλασικούς, ελληνιστικούς, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους,  που συνθέτουν ένα Ολοκληρωμένο Υποθαλάσσιο Πάρκο  Επισκέψιμων  Ενάλιων Χώρων για τους αυτοδύτες. Για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργήθηκε  μια σειρά από καινοτόμες υποβρύχιες διαδρομές, αποκλειστικά  για δύτες. Ειδικά tablets,  χρησιμοποιούνται κάτω από το νερό για  πλοήγηση στους  αρχαιολογικούς χώρους,  με πληροφορίες για την κατανόηση της ενάλιας αρχαιολογίας και της βιολογίας του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, αναπτύχθηκε  ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, έτσι ώστε ακόμη και οι επισκέπτες που δε μπορούν να καταδυθούν, να   έχουν τη δυνατότητα μια εικονικής βουτιάς  και εξερεύνησης στα ναυάγια,  στα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού  που λειτουργούν στη στεριά. Το  πρωτοποριακό έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BlueMed  και  έχει βραβευτεί από την Ευρώπη με το πρώτο στη χώρα  Βραβείο Καινοτομίας  European Cultural Tourism Network   (ECTN) στην κατηγορία «Καινοτομία και Ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό».

 

Ελληνοαμερικανοί εθελοντές στις λαϊκές αγορές Αθήνας & Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα “Μπορούμε στη Λαϊκή” στήριξαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 38 Ελληνοαμερικανοί εθελοντές του Greek America Corps.

Το Greek America Corps είναι εθελοντικό πρόγραμμα της ελληνοαμερικανικής πρωτοβουλίας Greek America Foundation που έχει ως στόχο τη συμμετοχή των μελών της σε εθελοντικές δράσεις και προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Οι εθελοντές του Greek America Corps του Greek America Foundation συμμετείχαν σε 33 δράσεις του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σώζοντας και προσφέροντας περισσότερα από 7.500 κιλά περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά σε κοινωφελείς φορείς για τη στήριξη ανθρώπων σε διατροφική ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Anthony Presti, εθελοντή του Greek America Corps: «H συνεργασία με το Μπορούμε ως μέρος του προγράμματος εθελοντισμού του Greek America Corps με βοήθησε να εκτιμήσω μια άλλη πλευρά της Ελλάδας την οποία δεν είχα την ευκαιρία να προσέξω ως τώρα. Η δουλειά που κάνει το Μπορούμε είναι κάτι που πολύ συχνά παραβλέπουμε αλλά είναι πολύ σημαντική για την αυτάρκεια της Ελλάδας. Οι άνθρωποι του Μπορούμε είναι στ’ αλήθεια “πολεμιστές που σώζουν φαγητό” και η νοοτροπία τους ότι “καμία μερίδα φαγητού δεν πρέπει να πάει χαμένη” είναι αυτή που ελπίζω πολλοί άνθρωποι να ακολουθούν στην καθημερινότητα τους!»

 

«Athens Shopping»: Νέα χρηστική πλατφόρμα που συστήνει τα καταστήματα της Αθήνας

Στη διάθεση των Αθηναίων και των επισκεπτών της Αθήνας είναι μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πιο δυναμικό εμπορικό οδηγό της. Πρόκειται για την πλατφόρμα Athens Shopping, ο online οδηγός έχει σχεδιαστεί με εύχρηστο τρόπο, προβάλλοντας στις σελίδες του, τις επιχειρήσεις ανά κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών (εστίαση, τρόφιμα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικά είδη, κοσμήματα, δώρα, μόδα, βιβλιοπωλεία, πολυκαταστήματα κ.ά), καθώς και ανά περιοχή. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών– οι δυο φορείς καλούν τους επαγγελματίες που διατηρούν κάθε είδους εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, να εγγραφούν στο Athens Shopping, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν δωρεάν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά και τις προσφορές τους στο αγοραστικό κοινό.

 

 

 

 

 

Ομάδα ΕΚΕ

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!