Εκδηλώσεις, δράσεις

Οι δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ συνεχίζονται:

Η Πανσέληνος του Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, 2022, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 21.00. Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

 

Εκδηλώσεις Μνήμης Δήμου Ωραιοκάστρου – 100 Χρόνια Προσφυγικής Συνεισφοράς

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στη Νέα Φιλαδέλφεια και  την Νεοχωρούδα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που γίνονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο  Ωραιόκαστρο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης «Εστία Φιλαδελφέων», σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου: μουσικοχορευτική παράσταση «1922-2022: Η φλόγα της μνήμης» (αφηγήσεις από τη ζωή, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τα γλέντια, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποσπάσματα από αληθινές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν ή άκουσαν για τα γεγονότα από δικούς τους ανθρώπους, η παράσταση με μουσική και τραγούδια, πλαισιωμένα από δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας). Στη Νεοχωρούδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος», σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου:  μουσικοχορευτική παράσταση «Θυμήθηκα το γιασεμί και το γλυκό ρετσέλι». – ήδη έγινε.

 

Στα Μετέωρα το «13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών»

Το θέμα του συνεδρίου: «Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως μέσα ανάπτυξης του Δήμου Μετεώρων» με εισηγήσεις που αφορούν: Προβολή του θρησκευτικού πλούτου των Μετεώρων στη Γαλλία,  Ανάδειξη και προβολή του ευρύτερου πολιτιστικού αποθέματος στο Δήμο Μετεώρων, Ανάπτυξη συνεργασίας του Δήμου Μετεώρων με Δήμους της Ευρώπης – Προβολή και εξωστρέφεια των Μετεώρων,  Αρχιτεκτονική των μοναστηριών των Μετεώρων ως αντανάκλαση της τουριστικής έλξης και παγκόσμιο σύμβολο της Θεσσαλίας και Παρουσίαση του έργου και των δράσεων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών. – ήδη έγινε.

 

 

Επιστρέφει το Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης

Ανοίγει και πάλι τις πύλες του για τις δημιουργίες των μαθητών της Βικτώριας και όχι μόνο το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μελβούρνη, μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ο διαγωνισμός, ο οποίος στοχεύει να προωθήσει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τον πολιτισμό, είναι προϊόν συνεργασίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, του Γραφείου Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, του υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας. Οι ταινίες των μαθητών θα προβληθούν στο πλαίσιο του 27ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνης, που για το 2022 θα γίνει 13-30 Οκτωβρίου στο Palace Cinema Como και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου. Θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “Η Επιστροφή” και οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους καλούνται και ενθαρρύνονται να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά πάνω στο θέμα δίνοντας τη δική τους απόδοση και ερμηνεία. – μόνο το εργαστήριο έχει γίνει ήδη.

 

 

Παρίσι: Παρουσίαση της Πυθαγόρειας Σύνδεσης ενόψει του Φεστιβάλ μουσικής και μαθηματικών στη Σάμο

Σε ένα club στο Παρίσι βράδυ Παρασκευής του Ιουλίου παρουσιάστηκε  το Φεστιβάλ για την μουσική και τα μαθηματικά που θα διεξαχθεί στη Σάμο από τις 21 έως τις 27 Αυγούστου. Η παρουσίαση έγινε σε συνεργασία με την περίφημη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Paris-Sanclay και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και με το Conservatoire του Παρισιού. Στην εκδήλωση έπαιξαν μουσική μαθηματικοί από τα 2 πανεπιστήμια και μίλησαν διάφοροι εξέχοντες για τη σχέση μαθηματικών-μουσικής και για το φεστιβάλ στο νησί του Πυθαγόρα – γεμίζοντάς μας προσδοκίες. Ας λειτουργήσει ως υπενθύμιση για το Φεστιβάλ που θα γίνει τον Αύγουστο.

 

 

Ακούστηκε δυνατά «Η Κραυγή της Σιωπής» στη Νέα Κίο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έτος Μικρασιατικού ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάστηκε στη Νέα Κίο το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Η Κραυγή της Σιωπής» με τη μορφή θεατρικού/μουσικο-χορευτικού αναλογίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Ζωντάνεψαν θεατρικά και μουσικά σελίδες ζωής και προσφοράς της οικογένειας Όλγας και Μιχάλη Κοντούλη και του γιου τους Σπύρου Κοντούλη που μεσουράνησε στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδας την εποχή του μεσοπολέμου. 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης , γιατί δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι αγώνες των ανθρώπων. Γέμισε η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Κίου από κόσμο, χαρά, λύπη, συγκίνηση κι αγάπη… Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα όταν με αφορμή τη θεατρική πράξη οι άνθρωποι γίνονται ένα και συναντιούνται, επιβεβαιώνοντας κοινούς δεσμούς και αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλον… (σχετικό «Η Κραυγή της Σιωπής» στη Νέα Κίο στις 27 Ιουλίου).

 

Καλλιτεχνικό Χωριό VOLAX – 25 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου στη Δράμα.

Το Village Of cuLture & Art eXperience (VOLAX) θα πραγματοποιηθεί στον Βώλακα Δράμας από τις 25 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά και έχει πενθήμερα σεμινάρια μουσικής, χορού, διήμερα αθλητικά σεμινάρια, συναυλίες, παραδοσιακά γλέντια… Για παράδειγμα για τη Δυτική Εβδομάδα (25 έως 29 Ιουλίου) σεμινάρια πιάνου, τζαζ, κοντραμπάσου και ηλεκτρικού μπάσου, ισπανικής κιθάρας, βιολοντσέλου, βιολιού, σύγχρονου χορού και φλάουτου και για την Ανατολική Εβδομάδα (1 έως 5 Αυγούστου) σεμινάρια παραδοσιακών κρουστών, έγχορδων τοξωτών, παραδοσιακού τραγουδιού, κλαρίνου, βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακού χορού, κανονάκι και ούτι.

Αναλυτικότερα πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο άρθρο (ο σύνδεσμος στον τίτλο ως άνω) ή στην ιστοσελίδα: www.volax-village.gr

Σημειώστε ότι η διοργάνωση παρέχει δωρεάν απασχόληση παιδιών για όλους τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.

 

 

Όλα έτοιμα για το πολιτιστικό φεστιβάλ Ασέας Αρκαδίας

Επιστρέφει το πολιτιστικό φεστιβάλ της Ασέας (7, 8 και 13/8). Την οργάνωση έχει ο δραστήριος σύλλογος των Ασεατών της Αθήνας. Στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Τρίπολης. Στην Ασέα λοιπόν, γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου. Τα δρώμενα:  στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Ασέας .

Υπογραμμίζουμε ότι το Σάββατο, 13 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, θα γίνει και η τοπική εορτή της πατάτας (που θα συνοδευτεί με παραδοσιακό γλέντι).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!