ΕΡΤNEWS: Οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στην εκπομπή «Επίλογος»

Ημερομηνία μετάδοσης: Απόψε, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στις 22:00
Τον καυτό φάκελο της κλιματικής κρίσης ανοίγει απόψε, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στις 22:00, στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή «Επίλογος», ο Απόστολος Μαγγηριάδης.

 

 

Η εκπομπή ταξιδεύει στα  πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, και συναντά τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και 10 μήνες μετά να ζουν ακόμα σε συγγενείς και ενοικιαζόμενα σπίτια.
Είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ανάμεσα στους πρώτους εσωτερικά εκτοπισθέντες στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής; Μπορούν να γίνουν οχυρωματικά έργα ή η λύση της μετεγκατάστασης είναι μονόδρομος για ορισμένα χωριά, όπως η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός;
Ο uφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, εξηγεί τι σχεδιάζει η πολιτεία για τους πλημμυροπαθείς και πώς ακριβώς θα γίνει η μετεγκατάσταση όπου απαιτείται.
Ο Απόστολος Μαγγηριάδης συναντά επίσης τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι παρουσιάζουν τα μέχρι σήμερα κλιματικά δεδομένα και κάνουν εκτιμήσεις για το μέλλον. Το 2023 η Ελλάδα σημείωσε εννιά ρεκόρ, όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες, και κάθε μήνας της χρονιάς που πέρασε ήταν ο πιο θερμός από τους προηγούμενους.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης και οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος, Νικόλαος Μιχαλόπουλος και Θοδωρής Γιάνναρος εξηγούν γιατί πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κλιματική προσαρμογή της χώρας στις νέες συνθήκες.
Επίσης, στο στούντιο ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγεί ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα μας να θωρακιστεί έναντι της κλιματικής κρίσης.

 

«Επίλογος», απόψε Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 22:00 στο EΡΤNEWS

Αρχισυνταξία: Λάζαρος Μπέλτσιος
Δημοσιογραφική Έρευνα: Λίνα Καπετάνιου
Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ξένια Ατματζίδου, Αλεξάνδρα Κούρτη
Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Χ. Αφεντάκη
Παρουσίαση: Απόστολος Μαγγηριάδης

 

 

Μοιράσου το άρθρο!