Για τους Έλληνες του Πόντου

Το ERTεcho τίμησε τα 105 χρόνια
από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς την ημέρα αυτή το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ERTεcho ειδικές εκπομπές και podcast με μαρτυρίες, διηγήσεις για τη ζωή των Ποντίων, βιβλία αλλά και τραγούδια του Πόντου:

ISTORIMA – Ακούμε το podcast «Το χαμένο παιδί από τον Πόντο» 
Το 1922 στον Πόντο, γυναικόπαιδα από τα χωριά της Τοκάτης οδηγούνται σε πορεία θανάτου από τους Τούρκους, με σκοπό την εξόντωσή τους. Ανάμεσά τους, είναι μια νεαρή μητέρα. Όταν περνούν από μια τουρκική συνοικία, παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει το παιδί της έξω από έναν φούρνο, για να το σώσει. Χρόνια μετά, πηγαίνει στην Τουρκία για να το αναζητήσει…

Στα γήπεδα της Ιστορίας: «Τα αθλητικά σωματεία του Πόντου»
(Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης 21.05.2023)
Από τη σειρά εκπομπών της ΕΡΑ ΣΠΟΡ παρουσιάζονται τα αθλητικά σωματεία του Πόντου, από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα έως και τη Γενοκτονία, το 1919. Κύριος αφηγητής στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ είναι ο ερευνητής και εκπαιδευτικός Ανδρέας Μπαλτάς.

Βουστροφηδόν – 958fm – Βλάσης Αγτζίδης
(Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης 24.01.2022)
Ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης μιλάει στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» και στον Γιώργο Καλιεντζίδη, με αφορμή το βιβλίο του «Πόντος: Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά». Αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Βουστροφηδόν – 958fm – Νίκος Ασλανίδης
(Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης 04.07.2023)
Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης μιλάει στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» και στον Γιώργο Καλιεντζίδη, για το βιβλίο του «Μάρτυρες. 100 χρόνια μετά…» όπου καταγράφει τις μαρτυρίες Ποντίων για τον ξεριζωμό τους από τη γενέθλια γη, τον Πόντο. Για τις «Λευκές πορείες θανάτου», για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το αίτημα αναγνώρισής της.

Αφύλαχτη Διάβαση: «Το φροντιστήριο Τραπεζούντας και η οικογένεια Αναστασιάδη»
(Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης 19.05.2023)
Η «Αφύλαχτη Διάβαση», μέσα από τη «Φωνή της Ελλάδας», παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, αλλά και για την οικογένεια του Ισαάκ και Γιάννη Αναστασιάδη, που έζησαν τον βίαιο εκτοπισμό από την πατρογονική τους εστία και περιπλανήθηκαν επί χρόνια στην Ανατολή.

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια: «Τραγούδια του Πόντου με τη φωνή της Λιζέτας Νικολάου»
(Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης 01.09.2023)
Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Λιζέτας Νικολάου, ο Γιώργος Τσάμπρας πραγματοποιεί σειρά εκπομπών αφιερωμένες στη δισκογραφία της. Ακούμε την εκπομπή με υπότιτλο: «Από τον Χρύσανθο στον Καζαντζίδη και τα “Τραγούδια του Πόντου”, όπως τα είπε η Λιζέτα Νικολάου». 

 

Το Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Από το Αρχείο της ΕΡΤ μπορείτε να δείτε ένα επεισόδιο της σειράς ”Μνήμη μου σε λένε Πόντο” παραγωγής 2011. Για περισσότερα εδώ.

 

Η ΕΡΤ3 είχε στο πρόγραμμά της εκείνης της ημέρας

Πόντος – Αρμενία . Ματωμένη Γη 

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ωδή στα χώματα του Πόντου και της Αρμενίας.
Μια παράσταση – συναυλία ιστορικής μνήμης που θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX έως 18.06 εδώ, για όποιον ήθελε αλλά δεν πρόλαβε να την παρακολουθήσει.

 

Μοιράσου το άρθρο!