H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα: «Με τα φτερά της νιότης» – Νέοι δημιουργοί αναδημιουργούν!

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα

Απευθείας μετάδοση από το Στούντιο C της ΕΡΑ

Με τα φτερά της νιότης –Νέοι δημιουργοί αναδημιουργούν!

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00

Τρία λαμπρά έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου θα παρουσιάσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, στις 11.00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Όλα τα πρωινά του Τρίτου- Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Αυτή τη φορά, το Τρίτο Πρόγραμμα, δίνει βήμα έκφρασης στη νέα γενιά της μουσικής δημιουργίας, υπενθυμίζοντας μας την σταθερή αξία της νεανικής φιλοδοξίας και δημιουργικότητας.

Η νεαρή, ταλαντούχος, πολυβραβευμένη και πολλά υποσχόμενη μουσικός Μαρία Μπαζού, τελειόφοιτη στη διεύθυνση Ορχήστρας και Σύνθεσης διευθύνει τη δημοφιλή Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσσίνι, τη μαγευτική Εισαγωγή «Εβρίδες» του Μέντελσσον και την πνευματώδη Συμφωνία αρ. 104 «του Λονδίνου» του Χάιντν.

Η Μαρία Μπαζού βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης Ορχήστρας «Ionel Perlea Conducting Competition» της Ρουμανίας τον Ιούλιο του 2023- στο πλαίσιο της συνεργασίας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Τρίτου Προγράμματος με διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης Ορχήστρας.

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από το στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Τα έργα:

Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.104 σε ρε μείζονα ,«του Λονδίνου» Hob.1/104.

Η Συμφωνία αρ.104 ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο συμφωνιών, που είχε γράψει ο συνθέτης για το Λονδίνο και είναι, επίσης, η τελευταία συμφωνία του. Εδώ ο Χάυντν ξεπερνά στο ύφος και στην έκφραση τις προηγούμενες συμφωνίες αυτής της κατηγορίας. Όλες αυτές οι συμφωνίες φανερώνουν μια φινέτσα και απλότητα στη δομή, που μόνο η ωριμότητα μπορεί να γεννήσει. Η Συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως «Salomon», ένα είδος αφιέρωσης στον διοργανωτή των συναυλιών στο Λονδίνο. Ο συνθέτης την πρωτοπαρουσίασε τον Απρίλη του 1795, λίγο μετά τη σύνθεσή της, στο King’s Theatre του Λονδίνου. Ένα ευφυές και πνευματώδες έργο που αποκαλύπτει όλη τη συνθετική σοφία του δημιουργού του.

Τα Μέρη: Adagio – Allegro Andante Menuetto and Trio: Allegro Finale: Spiritoso

Φέλιξ Μέντελσσον -Μπαρτόλντυ (1809-1847): Εισαγωγή «Εβρίδες» έργο 26

Η περίφημη Εισαγωγή που φέρει τον τίτλο «Εβρίδες» ( η το σπήλαιο του Φίγκαλ), έργο 26, οφείλεται σ’ ένα ταξίδι του Μέντελσσον στη Σκωτία στα 1829.

Στα νησιά των Εβρίδων, μέσα στο περίφημο σπήλαιο του Φίγκαλ (στο νησί Στάφα) συνέλαβε πρώτη φορά την ιδέα της Εισαγωγής, σημειώνοντας μάλιστα και το κύριο θέμα. Η Εισαγωγή στην αρχική της μορφή τελείωσε ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1830 και δόθηκε σε πρώτη εκτέλεση, υπό τη διεύθυνση του ιδίου του συνθέτη στο Λονδίνο, τον Μάιο του 1831. Ο συνθέτης αναθεώρησε αργότερα το έργο ιδίως το μεσαίο του τμήμα, και η Εισαγωγή πήρε την τελική της μορφή, όπως την ξέρουμε σήμερα, στα 1832, με νέο τίτλο: «Εβρίδες». Η πρεμιέρα της οριστικής μορφής της σύνθεσης δόθηκε στο Βερολίνο, στις 10 Ιανουαρίου 1833. Ο Μέντελσσον διοχετεύει μέσα στη σύνθεση αυτή, όλη τη γοητεία και τη μαγεία που η φύση της Σκωτίας πρόσφερε στην ψυχή του και δημιουργεί μια μουσική εικόνα γεμάτη ποίηση και υποβλητική ομορφιά.

Gioacchino Rossini (1792-1868): Εισαγωγή από την Οπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης»

Η πασίγνωστη Εισαγωγή της ομώνυμης Όπερας, παίχτηκε πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου 1816, στην Όπερα Μπολόνια και είναι η δεύτερη που έγραψε ο συνθέτης. Η πρώτη εκδοχή που γράφτηκε για την πρεμιέρα της Όπερας στη Ρώμη στις 20 Φεβρουαρίου 1816, δεν άρεσε στο κοινό και είναι χαμένη. Στη δεύτερη και τελική μορφή ο συνθέτης πρόσθεσε τρομπόνια και τύμπανα. Θεωρείται από τα δημοφιλέστερα λυρικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM https://www.ertecho.gr

Εκπομπή: «Όλα τα πρωινά του Τρίτου»
Παρουσίαση: Γιώργος Κωνσταντίνου
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Μαρία Μπαζού
Ηχοληψία για τα Μουσικά Σύνολα: Μιχάλης Συγλέτος
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Σπύρος Ηλιάδης

Μοιράσου το άρθρο!