Η διαχείριση των δεδομένων του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο επίκεντρο του συνεδρίου του Δικτύου του EUscreen που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην ΕΡΤ οι εργασίες του ετήσιου συμποσίου του Δικτύου του EUscreen, που συνδιοργάνωσε το Αρχείο της ΕΡΤ, με θέμα «Reimagining the Future of Data Flows: A European Digital Public Space».

Είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο συμπόσιο του EUscreen Foundation φιλοξενήθηκε στη χώρα μας.

Η φετινή εκδήλωση εστίασε στους Ευρωπαϊκούς Χώρους Δεδομένων (European Data Spaces), που στοχεύουν στη διευκόλυνση της ανταλλαγής και της αύξησης της ροής δεδομένων από διαφορετικές πηγές (data islands) σε όλη την Ευρώπη, μέσω της ενίσχυσης δημιουργίας υποδομών, σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, καλωσορίζοντας του συνέδρους, μίλησε για τις ψηφιακές απαιτήσεις της νέας εποχής και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, σε ένα διεθνοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό τοπίο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πλατφόρμες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού περιεχομένου, ΕRΤFLIX και ERTEcho, που δημιούργησε η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις δύο ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου της ΕΡΤ, ertnews.gr και ertsports.gr.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά και στο Αρχείο της ΕΡΤ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι με τα έργα ψηφιοποίησης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη εκτελούνται, θα έχει αποκατασταθεί, μέσα στην επόμενη τριετία, το 90% του σπάνιου αρχειακού υλικού που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει, από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, εκπομπές και ντοκιμαντέρ αποκλειστικά από το Αρχείο της ΕΡΤ, θέλοντας να θυμίσει στους τηλεθεατές σπάνια ντοκουμέντα του παρελθόντος.

Ο διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η σχέση τεχνολογίας και περιεχομένου είναι το μέλλον των Αρχείων και της τηλεόρασης: «Καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις διαχείρισης του οπτικοακουστικού περιεχομένου με την πρόκληση των νέων τεχνολογιών. Οφείλουμε να χτίσουμε δομές και κανόνες για τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων, πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας. Μια τηλεόραση λοιπόν με περιεχόμενο χωρίς σύνορα για τον ευρωπαίο πολίτη».
Ο πρόεδρος του Δικτύου Euscreen, Johan Oomen, εστίασε στην ομιλία του στη βούληση των συνέδρων να αναζητήσουν βέλτιστους τρόπους διατήρησης του αρχειακού υλικού, σε συνδυασμό με νέους τρόπους πρόσβασης σε αυτό.

Μοιράσου το άρθρο!