Ας γνωρίσουμε τον σύλλογο Ηλιαχτίδα – Συνέντευξη

Ηλιαχτίδα – Πανελλήνιος Σύλλογος Συμπαράστασης & Αρωγής Παραπληγικών & Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Συνέντευξη στον Βασίλη Ηλία, από το τμήμα ΚΕΕΠ της ΕΡΤ

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την Ηλιαχτίδα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμπαράστασης και Αρωγής Παραπληγικών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες “Ηλιαχτίδα” ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Ο Σύλλογός μας στηρίζει άτομα με αναπηρίες και παραπληγία, καθώς και τους οικείους τους ή ιδρύματα που τους περιθάλπουν. Η στήριξή μας περιλαμβάνει δωρεά φαρμάκων και θεραπειών, αναπηρικών αμαξιδίων, ορθοπεδικών ειδών, τροφίμων, καθώς και ηθική, νομική, οικονομική και ψυχολογική κάλυψη κ.ά

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κόσμος μας γνώρισε κυρίως μέσα από τη δράση μας για συλλογή πλαστικών πωμάτων. Με την ανακύκλωση των πλαστικών πωμάτων καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε ένα ποσό και να δωρίσουμε τα αναπηρικά αμαξίδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Γενικότερα όμως από την ήμερα ίδρυσής μας στηρίζουμε, χάρη στην προσωπική μας προσπάθεια, τη δράση εθελοντών και την προσφορά σημαντικών χορηγών μας, σχολεία και ιδρύματα, όπως το Ειδικό Σχολείο στο Αιγάλεω και στο Θησείο, το κέντρο Ειδικών Ατόμων «Χαρά», την Παιδική Στέγη, το 2ο Ειδικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πειραιά και πολλές ακόμη δομές, καθώς και οικογένειες με παραπληγικά άτομα και μεμονωμένα άτομα (Παναγιώτου Αλεξάνδρα, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου «Ηλιαχτίδας»).

Ποιος είναι ο σκοπός της Ηλιαχτίδας;

Είναι πεποίθησή μας πως είναι αυτονόητο να αντιμετωπίζονται όλοι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και να μην συναντάμε την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση. Ο σκοπός είναι μέσα από δράσεις ενημέρωσης, συμπαράστασης και ευαισθητοποίησης να είμαστε εκεί για όσους χρειάζονται βοήθεια και δεν τη βρίσκουν αλλού, και συγχρόνως να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας αυτό: Η ένταξη, η κοινωνικοποίηση και η πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι η βάση για να σκεφτούμε διαφορετικά και να φτιάξουμε μια κοινωνία στην οποία αξίζει να ζήσουν τα παιδιά μας.

 

Πείτε μας για την εφημερίδα που εκδίδει ο σύλλογός σας.

Η Ηλιαχτίδα κάθε χρόνο εκδίδει και κυκλοφορεί την ετήσια εφημερίδα της, η οποία αναγράφει τις σπουδαιότερες δράσεις μας για το έτος που πέρασε, τις προσφορές μας, τις συμμετοχές μας. Επίσης αναγράφει και τους χορηγούς που μας βοήθησαν για να επιτευχθούν οι δράσεις αυτές. Τέλος πάντοτε υπάρχει μία θεματική στήλη στην οποία επιλέγουμε άρθρα σχετικά με την αναπηρία, νέες ανακαλύψεις ή απόψεις ή ενημερωτικό υλικό. Με την Εφημερίδα μας, την οποία διανέμουμε σε όλη την Ελλάδα μέσω εθελοντών, επιδιώκουμε την ενημέρωση του κόσμου τόσο για θέματα που αφορούν την αναπηρία και τη ζωή ατόμων ΑΜΕΑ στην ελληνική κοινωνία όσο και για τις δραστηριότητες της Ηλιαχτίδας.

 

 

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για τις οικογένειες με μέλη Α.Μ.Ε.Α;

Εάν θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στις οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ, θα ήταν ίσως η πρώτη να μην περιθωριοποιούνται και να ορθώνουν το ανάστημά τους ζητώντας αυτό που δικαιούνται ώστε να ζουν όπως όλοι οι πολίτες μίας κοινωνίας. Δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Μιλάμε για στοιχειώδη δικαιώματα όπως να μπορείς να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου, να εξυπηρετηθείς στις δημόσιες υπηρεσίες, να σπουδάσεις να εργαστείς κτλ. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα για να πραγματωθεί αυτό στη χώρα και χρειάζεται διεκδίκηση και αγώνας, δυστυχώς, για τα προφανή.

Άλλη μία συμβουλή θα ήταν να μένουν δυνατοί σε όσες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν και να έχουν θετική σκέψη. Να έχουν θάρρος να ζητήσουν βοήθεια και να μην απομονώνονται, γιατί δεν είναι μόνοι. Η Ηλιαχτίδα θα είναι εδώ για να συζητήσετε και να μοιραστείτε ό,τι σας απασχολεί αλλά και να σας προσφέρει βοήθεια όπου μπορεί.

 

 

Από πόσα μέλη αποτελείται ο σύλλογός σας;

Ο Σύλλογός μας αποτελείται από 150 εγγεγραμμένα μέλη. Πέρα από αυτούς φυσικά είναι πολλοί οι «φίλοι» μας. Αυτοί που μας ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα, μαθαίνουν τα νέα μας μέσω της εφημερίδας και της ιστοσελίδας μας, που μας τηλεφωνούν για διάφορα θέματα, μας προσφέρουν βοήθεια κτλ. Δε χρειάζεται να είναι κανείς μέλος μας για να ζητήσει τη στήριξή μας.

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις σας.

Μεγάλο σκέλος των δράσεών μας είναι η συλλογή πλαστικών πωμάτων. Ευτυχώς με μεγάλη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας συλλέγουμε από όλη την Αττική καπάκια και κάθε χρόνο φτάνουμε το στόχο μας για τον περίπου ένα τόνο καπάκια που απαιτείται για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Πέρα από τα καπάκια βέβαια, η Ηλιαχτίδα δωρίζει αναπηρικά αμαξίδια και μέσω χορηγών και συνδρομών της, όπου παραστεί ανάγκη για αγορά κάποιου ειδικού τύπου αναπηρικού αμαξιδίου (όπως πχ παιδικός ορθοστάτης, ηλεκτρικό αμαξίδιο, αθλητικό αμαξίδιο- διάφορα αμαξίδια που έχουμε δωρίσει σε διάφορες γωνίες της Ελλάδας-).

Επίσης, είμαστε πολύ περήφανοι για τον κύκλο ιδρυμάτων, κοινωνικών δομών αλλά και οικογενειών που έχουμε γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζουμε είτε με οικονομική βοήθεια, είτε με δωροεπιταγές για αγορά τροφίμων, είτε με δωρεά φαρμάκων, ρουχισμού και εξοπλισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των χορηγών μας, μέσω των συνδρομών των μελών μας και φυσικά μέσω των δωρεών που δεχόμαστε. Είναι δράσεις που μπορείτε να δείτε αναλυτικά και στα κοινωνικά δίκτυα και στην ιστοσελίδα μας και κάθε χρόνο αυτός ο κύκλος μεγαλώνει καθώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο.

Ένα άλλο έργο το οποίο έχουμε αναλάβει και είμαστε ευτυχείς που έχουμε πλέον τη δυνατότητα αυτή, είναι η προσφορά σχολικών γευμάτων στο Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω, δράση την οποία για χρόνια θέλαμε να πραγματοποιήσουμε καθώς συνεργαζόμαστε από το 2012 με το σχολείο και ήταν μια μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου και την ένταξη των παιδιών.

 

 

Ποια δράση σας είχε την μεγαλύτερη απήχηση για το 2019;

Η τελευταία δράση που ανέφερα ήταν και αυτή με τη μεγαλύτερη απήχηση για το 2019, κυρίως γιατί ήταν ένας από τους μεγάλους μας στόχους, ο οποίος μπόρεσε επιτέλους να επιτευχθεί. Βρέθηκε ένας χορηγός που μας στηρίζει σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέροντας 100 ευρώ ανά μήνα για αυτό το έργο. Με τη βοήθεια αυτή ξεκινήσαμε τα σχολικά μας γεύματα από τον Νοέμβριο του 2018 και συνεχίζουμε. Το καλύτερο σε όλη αυτή τη δράση είναι ότι ευαισθητοποίησε και άλλους και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με τη νέα χρονιά που ξεκινάει τώρα τα σχολικά μας γεύματα θα προσφέρονται σε ακόμη δύο σχολεία: Στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Περιστερίου και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αθήνας.

 

Πως μπορεί κάποιος πολίτης ή εταιρεία να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Μας είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχει ενδιαφέρον για τις δράσεις μας. Να αναζητήσει ο κόσμος τι ακριβώς κάνει η Ηλιαχτίδα, γιατί υπάρχει και ποιος είναι ο σκοπός της. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο του. Είτε δίνοντας κάτι από το υστέρημά του, είτε δωρίζοντας κάποια πράγματα, είτε χρηματοδοτώντας κάποιο από τα έργα μας είτε απλά προσφέροντας κάποια εθελοντική εργασία/βοήθεια (πχ. Ιατρική επίσκεψη, μεταφορά, κάποια πολιτιστική επίσκεψη, οτιδήποτε). Η Ηλιαχτίδα θα είναι πάντα ανοιχτή στην επικοινωνία και σε νέες ιδέες και σκέψεις.

 

Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Ακόμα και στην εποχή μας, που οι συνθήκες είναι δύσκολες η ανταπόκριση του είναι σημαντική και ικανοποιητική. Μετά από αυτά τα χρόνια, η Ηλιαχτίδα έχει αποκτήσει αρκετή αναγνωρισιμότητα και όλος και περισσότερος κόσμος μαθαίνει για εμάς και ανταποκρίνεται με τον τρόπο του. Με αυτήν ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ και εσάς που μας δίνετε βήμα μέσω της ΕΡΤ να μιλήσουμε για αυτά που πρεσβεύουμε και προσπαθούμε.

Αυτή είναι και η ουσία του Συλλόγου μας. Να κινητοποιήσει ανθρώπους ώστε, με λίγη προσπάθεια ο καθένας, να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Ακόμη και στην εποχή μας, που οικονομικά είναι πιο δυσχερείς οι συνθήκες, η ανταπόκριση και η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος είναι συγκινητική. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που υπάρχουν εξαιρετικοί συνεργάτες και εθελοντές οι οποίοι βοηθούν στο έργο μας.

 

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας και που μπορεί να σας βρει.

Ο Σύλλογός μας διατηρεί την έδρα του στην οδό Αιόλου 104, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας καθημερινά, και το Σάββατο, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00. Τηλεφωνικά μπορεί να μας βρει στις γραμμές: 210 5240409/ 5240408 και στο 2168001932 και ηλεκτρονικά στέλνοντας μήνυμα στο hliaxtida.org@gmail.com

Για όσους επιθυμούν να μας δωρίσουν πράγματα ή καπάκια, η αποθήκη της Ηλιαχτίδας βρίσκεται στην οδό Μάρνης 43 και είναι ανοιχτά κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.Τέλος σας προσκαλούμε θερμά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο hliaxtida.org.gr ή να μας ακολουθήσετε στο facebook: «Σύλλογος Ηλιαχτίδα».

 

Πείτε μας για τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει.

Αναφερθήκαμε και πριν στο κύκλο των ιδρυμάτων και τον κοινωνικών δομών που στηρίζουμε με πολύ αγάπη εδώ και χρόνια. Μερικά από αυτά είναι: το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «ΧΑΡΑ», το ίδρυμα «ΜΗΤΕΡΑ», το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά, η Παιδική Στέγη, το Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, Το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο Θησείου, τα «Παιδιά του Δρόμου», το Χριστοδούλειο Ίδρυμα κ.ά.

Επίσης οι χορηγοί μας, ιδιωτικές εταιρείες. Χωρίς αυτούς και, πολλούς άλλους που μας συνεισφέρουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ηλιαχτίδα δε θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει.

Θα θέλαμε να καταλήξουμε λοιπόν ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτό που πραγματικά της δίνει αξία είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν και συμμετέχουν ο καθένας με τις δυνάμεις του και με τον τρόπο του. Η Ηλιαχτίδα είναι ευγνώμων για όλους τους μικρούς και μεγάλους συνεργάτες, τους επώνυμους και ανώνυμους, που χάρη σε εσάς πραγματοποιεί το όραμά της και συνεχίζει να προσφέρει χαμόγελα.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!