«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας έως 18.02.2024

Εβδομάδα 12 έως 18 Φεβρουαρίου 2024

Πώς είναι να εξαφανίζεται ξαφνικά ο αρραβωνιαστικός σου και πώς ζεις για πάνω από μια δεκαετία μη γνωρίζοντας τι απέγινε; Τέλη Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 4 χρόνια από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων Covid στη χώρα μας και ένας τότε ειδικευόμενος γιατρός μάς μεταφέρει τις συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησε… 

Αυτές είναι μερικές από τις προσωπικές αφηγήσεις που ακούμε αυτή την εβδομάδα στο Istorima, το μεγαλύτερο έργο καταγραφής και διάσωσης προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησαν αυτόπτες μάρτυρες, προσωπικές εμπειρίες και αποφάσεις ζωής που δεν καταγράφονται στα βιβλία της ιστορίας και θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Το Istorima που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming, συλλέγει και διασώζει αυτές τις ιστορίες, με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTεcho.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024
«Μου είπε δε θα σε ξεχάσω και πέθανε»

Οι διασωληνώσεις εκτός εντατικής, η αγωνία εύρεσης μια κλίνης ΜΕΘ, τα λόγια των ασθενών λίγο πριν πεθάνουν, οι απειλές μηνύσεων από συγγενείς. Ένας ειδικευόμενος γιατρός θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το επάγγελμά του, υπό τις πιο απαιτητικές συνθήκες, σε μια νοσοκομειακή κλινική COVID.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024
«Η αρραβωνιαστικιά ενός desaparecido»

Η Ελένη πηγαίνει για σπουδές στο Μεξικό και γοητεύεται από τις ομορφιές του τόπου και τους ανθρώπους του. Ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της, ένα αναπάντεχο γεγονός τής αλλάζει τη ζωή και της αποκαλύπτει μια σκοτεινή πλευρά που, όλο τον καιρό που ζούσε εκεί, έμενε καλά κρυμμένη: τη βία μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και τον πόνο που σκορπίζουν γύρω τους.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024
«Πέρασε η φωτιά από πάνω μου»

Στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, ο Παρασκευάς Καραθάνασης αποφασίζει να αγνοήσει τις εντολές για εκκένωση και μένει να προστατεύσει το μαγαζί του, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024
«Παλιά υπήρχε το συνοικέσιο, τώρα το Tinder»

Μια νεαρή κοπέλα που δυσκολεύεται να γνωρίσει νέα άτομα, λόγω της καραντίνας και του φόρτου της καθημερινότητας, κατεβάζει την εφαρμογή γνωριμιών Tinder.

«How could I not love you, Maro?»»

The story of a love that overcame every obstacle in its way, even the ravages of time.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!