Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ – Επετειακή συναυλία για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, στο Θέατρο Λυκαβηττού

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
«Ταξιδεύοντας στον χρόνο… 1954 – 2024»
Επετειακή συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού
για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής Ορχήστρας
 Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, στις 21:00
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσιάζει μια επετειακή συναυλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας στον χρόνο… 1954 – 2024», την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, στις 21:00, στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Πρόκειται για μια αναδρομή στην εβδομηντάχρονη πορεία της ιστορικής Ορχήστρας, έναν φόρο τιμής στους δημιουργούς της, στους σπουδαίους μουσικούς που την υπηρέτησαν, καθώς και στους συνθέτες, ενορχηστρωτές, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σολίστ που την τίμησαν με τη συνεργασία τους.

 

Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.
Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Δάρρα, Μιχάλης Δημητρακάκος, Ιωάννα Εμμανουήλ, Βασίλης Λέκκας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, 12ος Πίθηκος (Άκης Τσινίδης), Τζίνα Φωτεινοπούλου, Μπέττυ Χαρλαύτη
Παρουσίαση: Ολίνα Ξενοπούλου
Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
(Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής – Ελαφρά Ορχήστρα ΕΙΡ)

Η  Ορχήστρα  Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα  Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη Άκη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).
Γνωστή ως «Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ» αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασικά έργα, οπερέτα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Κορυφαία  υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα «Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού» όπου σ’ αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκι και του Μ. Θεοδωράκη. Η αναβίωση του «Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή  και συμμετοχή της Ορχήστρας  Σύγχρονης  Μουσικής  στον ιστορικό θεσμό.
Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ» και εμπλούτισε το σχήμα και το ρεπερτόριό της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής, καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης, ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.
Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά τη φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε «Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ».
Από το 2020 μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Γιώργος Αραβίδης.
Info
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
«Ταξιδεύοντας στον χρόνο… 1954 – 2024»
Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
Θέατρο Λυκαβηττού
Ώρα έναρξης: 21:00
Προπώληση εισιτηρίων:
online: πατήστε ΕΔΩ
Τηλεφωνικά: 2107234567

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Στο ταμείο του θεάτρου την ημέρα της συναυλίας, μετά τις 18.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Μοιράσου το άρθρο!